terug naar overzicht

Klassieke kerst

Elk jaar opnieuw is het een uitdaging, hoe vul je het kerstmenu in? Wat is er in deze tijd mooier dan een klassieke kerst met vertrouwde gerechten? Denk bijvoorbeeld aan heerlijke rollades. 

Ben Janssen

Vleesadvies van Ben; waarom eten we eigenlijk vooral of bijna alleen tijdens kerst rollades? Deze vraag stel ik mezelf elk jaar weer tijdens de feestdagen. Het aanbod is groot en je wordt overspoeld met variaties. Rollade wordt aangeboden in verschillende soorten en maten. Kip, rund of varken, alles is mogelijk. Je kunt je rollade natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar zelf je rollade knopen is ook superleuk.

Terug naar mijn eerste vraag: ''Waarom eten we juist met de feestdagen dit vleesgerecht?'' Ik ben de geschiedenis van klassieke kerstgerechten ingedoken en kwam tot de ontdekking dat rollade 'a long way back' gaat. Er is een sterk vermoeden dat dit vleesgerecht ontstaan is door de verwerking van kleine stukjes restvlees. Deze stukjes vlees werden bij elkaar gebonden door middel van bladeren. Om smaak aan het vlees te geven werden kruiden en groenten toegevoegd, dat was de geboorte van de rollade! Een gerecht waar ik, en met mij vele anderen, tijdens de feestdagen enorm van geniet.

Mijn tip voor dit jaar, probeer eens een rollade van kip of kalkoen. Zo combineer je twee kerst klassiekers en creëer je een rollade met een twist! Een echte aanrader.

Runderrollade

Runderlenderollade
Een echte klassieker voor de feestdagen. Deze rollade wordt gemaakt van de dunne lende (al dan niet met een randje vet). De rollade kan zowel in de oven als in de braadpan bereid worden. Zorg voor voldoende goede braadboter in de pan. Schroei de rollade dicht op hoog vuur, dit geeft een mooi korstje. Draai het vuur vervolgens terug naar een middelhoog vuur en laat het vlees rustig doorbraden met de deksel half op de pan. Het vlees is goed zodra het een kerntemperatuur tussen de 48 à 50 graden bereikt, de rollade is dan medium rare en mag rosé gegeten worden. 

Wijntip: krachtig, intens, complex | Frankrijk, Bordeaux | Chateau du vieux Montpezat | merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc blanc

Kipdijenrollade

Kipdijenrollade

Kippendijen zijn erg smakelijk en veelal minder droog dan kipfilet. Je kunt een heerlijke rollade maken van kipdijlapjes goed vermengt met kruiden en zout. Braad de rollade eerst aan in een braadpan op hoog vuur met voldoende boter zodat deze mooi bruin kleurt. Zet de rollade hierna in een braadslee in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de 
rollade ongeveer 45 à 60 minuten braden. Laat na de bereiding de rollade nog 5 minuten onder aluminiumfolie rusten. Snijd de rollade dan pas aan. 

Wijntip: soepel, fruitig, sappig | Spanje, Rioja | Bodegas Casa Primicia | tempranillo  

Porchettarollade

Porchettarollade

Een Italiaans receptuur, porchettarollade wordt gemaakt van varkens- 
buikspek. Het kan heerlijk gekruid worden met allerlei soorten kruiden en rubs. Varkensbuik is wat meer doorregen vlees, hierdoor blijft het ook heerlijk sappig en wordt het dus niet droog na de bereiding. Braad de rollade aan in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 min, draai de rollade regelmatig om. Zet de oven daarna op 140 graden, dek het vlees af met aluminiumfolie en laat het geheel nog een kleine 2 uur zachtjes braden. De rollade is goed wanneer een kerntemperatuur van 70 graden is bereikt.

Wijntip: vol, rijp, kruidig | Italië, Toscane | Badia di Morrona | syrah, merlot, sangiovese

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen