Vleesadvies van Ben; waarom eten we eigenlijk vooral of bijna alleen tijdens kerst rollades? Deze vraag stel ik mezelf elk jaar weer tijdens de feestdagen. Het aanbod is groot en je wordt overspoeld met variaties. Rollade wordt aangeboden in verschillende soorten en maten. Kip, rund of varken, alles is mogelijk. Je kunt je rollade natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar zelf je rollade knopen is ook superleuk.
Terug naar mijn eerste vraag: ''Waarom eten we juist met de feestdagen dit vleesgerecht?'' Ik ben de geschiedenis van klassieke kerstgerechten ingedoken en kwam tot de ontdekking dat rollade 'a long way back' gaat. Er is een sterk vermoeden dat dit vleesgerecht ontstaan is door de verwerking van kleine stukjes restvlees. Deze stukjes vlees werden bij elkaar gebonden door middel van bladeren. Om smaak aan het vlees te geven werden kruiden en groenten toegevoegd, dat was de geboorte van de rollade! Een gerecht waar ik, en met mij vele anderen, tijdens de feestdagen enorm van geniet.
Mijn tip voor dit jaar, probeer eens een rollade van kip of kalkoen. Zo combineer je twee kerst klassiekers en creëer je een rollade met een twist! Een echte aanrader.