Groente en fruit

Heerlijk vers en kleurrijk

Met ons groente en fruit assortiment zet u met gemak diverse verse salades, gezonde fruitsalades en kleurrijke fruitdesserts op tafel. In samenwerking met groente en fruit leverancier Heerkens bieden wij een breed scala aan verse groenten en fruit. Onze experts maken een zorgvuldige selectie met het oog op duurzaamheid en kijken daarnaast naar het aanbod in de streek. Steeds blijven wij scherp op de controle van onze producten, waardoor u altijd de beste kwaliteit ontvangt.

Groente assortiment

Vers is pas echt vers als je het dichtbij haalt. Daarom vertrouwen we voor ons kernassortiment AGF op een aantal geselecteerde kwekers in de buurt. Maar ook voor de niet inheemse groente & fruitsoorten vertrouwen wij op partners die hun reputatie verdiend hebben. Van aardbei tot zuurkool en van asperge tot zeekraal, wij leveren een groente- en fruitassortiment van a tot z in de allerbeste kwaliteit. Zodat u als foodprofessional alle vrijheid heeft om uw culinaire creativiteit te benutten. Als kok en foodprofessional heeft u het al druk genoeg. Dus als wij kunnen helpen, dan doen we dat graag. Dankzij hypermoderne machines en een betrokken team van medewerkers die elke groente- en fruitbestelling met zorg en snelheid verwerken, verpakken en uitleveren. 

SEIZOENSGROENTE

Tielemans kwekerij
Komkommers; vers van dichtbij

We hebben weer komkommers van onze vast teler Groentekwekerij Tielemans uit Boekel. Het telen van de lekkerste komkommers is topsport voor Tielemans. Voor de plant is het heel belangrijk dat hij in het juiste klimaat staat. Een goede temperatuur, niet te vochtig of te droog en met voldoende zonlicht. Ook is het belangrijk dat de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt. Zonder deze groeicondities kan de plant niet produceren. "Zo zorgen wij ervoor dat we altijd zeer hoge kwaliteit kunnen leveren" aldus Tielemans.

MEER VAN HET SEIZOEN

Bloemkool
Bloemkool

Het wordt beschouwt als de 'zachtste' koolsoort: de milde smaak van bloemkool streelt ook de smaakpapillen die de andere kolen niet kunnen waarderen. In Nederland is de witte variant erg populair, in tegenstelling tot andere landen waar men kleurrijkere bloemkolen meer waardeert. 

Van eigen bodem
Bloemkool is een wilde koolsoort die het best gedijt in vochtige kustgebieden van de Middellandse zee. Het waren waarschijnlijk kruisvaarders die de bloemkool uit Griekenland naar Europa brachten. Sinds de 16e eeuw werden de groenten vooral in Italië en Frankrijk geteeld. Dankzij gravin Madame du Barry bracht de groente het in de 18e eeuw tot de Franse high society. De belangrijkste teeltgebieden in Europ zijn vandaag de dag nog steeds Frankrijk en Italië. Echter van juni tot en met eind oktober komt de bloemkool ook vers van Nederlandse velden. 

Natuurlijke beschutting
Bloemkool behoort tot de familie van kruisbloemigen. De bleke kleur van de bloemkool is niet vanzelfsprekend. Zodra het de kool namelijk in contact komt met zonlicht, krijgt hij kleur. Om de witte tint toch te garanderen gebruiken de boeren een eeuwenoude truc. Ze beschermen de kop van de zon door de schutbladeren als een soort schuifdak te gebruiken. De plant kan dan geen natuurlijke kleurstoffen vormen onder invloed van fotosynthese. Moderne rassen maken het leven van de bloemkoolboeren nog gemakkerlijker. Bij nieuwe kolen groeien de beschuttingsbladeren vanzelf. 

Niet alleen maar wit
In het buitenland wordt de kleurijke varieteit van de bloemkool wel gewaardeerd. In Zuid-Europa hebben gele, groene of paarse varianten de voorkeur. Omdat ze meer zonlicht op hebben genomen, zijn ze intenser van smaak. De meest bekende groene soort is de Romanesco kool, hier ook wel bekend als torentjesbloemkool.

Koolrabi
Koolrabi

Het is tegenwoordig nog steeds moeilijk te zeggen waar de precieze oorsprong van de koolrabi huist, maar vermoedelijk vind het zijn oorsprong in het Middellandse zeegebied en centraal-Azië. Het is bekend dat de Romeinen de groente al kenden en het de 'caulo rapa' - 'stengel koolraap' noemden. De koolrabi groeit in tegenstelling tot de koolraap niet onder, maar boven de grond. 

Duitse favoriet
Hier in het Noorden van Europa kennen we de aromatische knol sind de Middeleeuwen, in de 19e eeuw werd het vooral in Duitsland populair. Daar wordt hij nog steeds het meest geproduceerd. Nergens in europa worden zoveel knollen gekweekt. Een Duitser eet gemiddeld een kilo van deze groente per jaar. Het is het neefje van de broccoli en bloemkool. In Nederland wordt koolrabi hoofdzakelijk in de kas geteeld. Hier is hij tamelijk onbekend, maar de prachtige lichtgroene of paarse knollen verdienen meer belangstelling. Rauw smaakt het als radijs met een zoetige hint van selderij. Gekookt doet koolrabi eerder denken aan bloemkool, maar dan iets pittiger. In de maanden van april tot en met oktober komt hij vers van het veld. 

Rode en paarse varianten
Afhankelijk van het ras varieert de kleur van de huid van witachtig, witgroen tot fel groen, rood of paars. Het vlees van de knol is echter altijd wit. De felgroene, malse bladeren ze zitten boordevol voedingstoffen en zijn - mits goed bereid, een delicatesse. Je kunt ze koken als spinazie, fijngehakt als smaakmaker door de salade mixen of met andere groenten gebruiken in soep. De knol zelf is in stukjes gesneden en gekookt heerlijk bij gebraden vlees of vis. Maar het is ook erg lekker in soep, stoofschotels of overschotels. Rauw geraspt of gesneden past het perfect in een salade. 

Gevulde koolrabi
Wat dacht je van gevulde koolrabi? Kook de geschilde knollen als geheel. Laat ze afkoelen en snijd het deksel eraf. Hol ze uit en vul met polenta of rijst, gehakt, groenten en/of couscous. Strooi er daarna kaas overheen en zet hem een tijdje in de oven. Verrukkelijk. 

Chefs inspireert!