Latte macchiato
De term "latte macchiato" is Italiaans en betekent letterlijk vertaald "gevlekte melk". De basisbouwstenen zijn identiek aan die van de cappuccino: espresso, melkschuim en hete melk. In de latte macchiato is het melkgehalte echter duidelijk superieur aan het espresso-gedeelte. In de cappuccino staat het koffieaandeel bovenaan. Bovendien is het melkschuim in de latte macchiato veel steviger geschuimd dan de cappuccino.
Vanwege het lage koffie-gehalte was de latte macchiato in Italië oorspronkelijk bedoeld voor kinderen. Ze wilden kinderen de smaak van koffie niet onthouden. Vanwege het hoge melkgehalte staat de latte macchiato - evenals de cappuccino - vooral 's ochtends op tafel in Italië. Voor een heerlijke latte macchiato moet je eerst de melk in het glas schenken en dan het melkschuim toevoegen. De kers op de taart is de versgezette espresso. Het is belangrijk dat je langzaam giet. Als de espresso warmer is dan de melk, valt deze door de melk en het melkschuim heen. De latte macchiato wordt geserveerd in een langwerpig, lang glas, omdat het het gemakkelijk maakt om de 3 verschillende lagen te zien. Vooral de lange lepel staat als een onderscheidend kenmerk voor de latte macchiato. Hiermee kan je jouw gast moeiteloos het melkschuim uit het glas lepelen.
Espresso
Zodra de middag begint, komt espresso op tafel. Hij is de perfecte opkikker op de late uren van de dag, omdat de kleine kop relatief veel cafeïne bevat. In Nederland wordt espresso vooral gedronken door ervaren koffiedrinkers - in Italië drinken ze het op elk moment van de dag of zelfs in de nacht. Daar staat het bekertje dronken aan de bar.
De naam "espresso" is Italiaans en betekent zoiets als "onder druk gezet". De espresso is uitgevonden in Milaan. De Milanezen kennen de sterke koffie al 70 jaar. Tijdens de productie wordt waterdamp onder hoge druk door het koffiepoeder geperst - de espresso is wat eruit vloeit. Espresso bevat meer cafeïne dan conventionele koffie. Per 100 ml, bevat het kleine zwart 100-120 mg cafeïne, terwijl normale koffiebonen 60-100 mg bevatten. Espressokopjes bevatten echter slechts 25-30 ml, terwijl een normale koffiekop 250 ml bevat. Per kop kom je met gewone koffie dus veel hoger in caffeïne uit. Dit komt door de doorlooptijd waarover het water door de koffiebonen stroomt.
By the way: Espresso wordt ook aanbevolen bij last van maagproblemen. De sterke roostering ontleedt 70% van de maag-irriterende chlorogene zuren. De bereiding met stoom lost ook de laatste bitterheid en tannines op, die ook de maag kunnen irriteren.
In verpleeghuizen wordt espresso vlak voor het naar bed gaan geserveerd. Bij ouderen is de doorbloeding in het brein vaak slecht, waardoor slaapstoornissen kunnen ontstaan. De cafeïne in de espresso stimuleert en bevordert de bloedcirculatie, zodat patienten dieper kunnen slapen. De energieverhoging door de caffeïne ontwikkelt zich in slechts 15-20 minuten na het drinken - waarna de patiënt tot rust komt en volledig van zijn slaap kan genieten.