Droge kruidenierswaren

De perfecte basis

Ons assortiment kruidenierswaren voorziet je in een goede basis voor iedere keuken. Van diverse soorten pasta, rijst, meel en suiker tot verschillende spreads. Daarnaast vindt jij in ons assortiment een brede selectie aan oliën en vetten en afgewerkte producten in de productgroep sauzen en soepen. Of het nu oplosbaar als poeder is of permanent bewaard in conserven. We leveren alles wat jij nodig hebt om te bakken en een grote keuze in banket, snoep en koek. De warme drank bij het ontbijt mag natuurlijk niet ontbreken: koffie, thee en andere heerlijke warme klassiekers worden naar wens geleverd. Je kiest uit hele of gemalen koffiebonen, losse thee of theezakjes. In onze kioskcatalogus laat een uitgebreide selectie chocolaatjes, gummyberen en lollies niets te wensen over. En ten slotte kunnen wij jou met ons non-food assortiment ook voorzien in de juiste toebehoren in de vorm van onder andere kopjes, glazen en lepeltjes.

Zwart goud met caffeïne

Barista

Voor velen is een kop koffie in de ochtend een vaststaand ritueel. Het kleine caffeïneshot in de vroege uurtjes moet de geest doen ontwaken. Dit smaakvolle zwarte goud is een van de meest gedronken drankjes in ons land. Veel koffiedrinkers drinken direct na het opstaan de eerste kop. De caffeïne moet helpen om makkelijker wakker te worden. Deskundigen wijzen er echter op dat die heerlijke kop in de ochtend niet de gewenste kick gaat geven. Maar waarom?

's Nachts produceeert ons lichaam cortisol - een hormoon dat vermoeidheid doet verdwijnen. Dit wordt meer en meer afgegeven naar de ochtend toe. Wanneer men koffie drinkt, stopt het lichaam het hormoon af te geven. Zelfs als je een kort effect voelt na het drinken van koffie, maakt het je alleen maar minder alert dan cortisol. Tussen 9.30 en 11.30uur daalt het cortisolgehalte in het bloed en kan koffiedrinken opnieuw een soortgelijk effect vervullen. We zullen jou laten zien op welk tijdstip van de dag jouw gasten een kop koffie kunt aanraden. 

Cappuccino 
Een ochtendtraktatie voor kenners. We kennen de cappuccino als een combinatie van espresso, warme melk en heet melkschuim. Vanwege de relatief grote hoeveelheid melk is de cappuccino een vullende, zware drank die verteerd moet worden. Daarmee zijn de ochtenduren goed geschikt voor deze 'melkmaaltijd', want de dag duurt nog wel even. 

Om die reden drinken Italianen vooral cappuccino in de eerste helft van de dag. Ondertussen wordt allang niet meer alleen de klassieke versie geschonken: met verschillende soorten siroop of in combinatie met chocolademelk als moccaccino, deze drank maakt je gasten 's morgens gelukkig.

Overigens is de cappucino van oorsprong een koffiespecialiteit uit Oostenrijk. Bij het maken van de cappuccino werd mokka gemengd met room. De naam van deze specialiteit verwijst naar de kapkleur van de kapucijner monniken. Oostenrijkse soldaten brachten het drankje naar hun buurland Italië. Daar werd nog wat aan de nieuwkomer geschaafd aan het drankje en de naam en zo geschiede: cappuccino.

Latte macchiato 
De term "latte macchiato" is Italiaans en betekent letterlijk vertaald "gevlekte melk". De basisbouwstenen zijn identiek aan die van de cappuccino: espresso, melkschuim en hete melk. In de latte macchiato is het melkgehalte echter duidelijk superieur aan het espresso-gedeelte. In de cappuccino staat het koffieaandeel bovenaan. Bovendien is het melkschuim in de latte macchiato veel steviger geschuimd dan de cappuccino.

Vanwege het lage koffie-gehalte was de latte macchiato in Italië oorspronkelijk bedoeld voor kinderen. Ze wilden kinderen de smaak van koffie niet onthouden. Vanwege het hoge melkgehalte staat de latte macchiato - evenals de cappuccino - vooral 's ochtends op tafel in Italië. Voor een heerlijke latte macchiato moet je eerst de melk in het glas schenken en dan het melkschuim toevoegen. De kers op de taart is de versgezette espresso. Het is belangrijk dat je langzaam giet. Als de espresso warmer is dan de melk, valt deze door de melk en het melkschuim heen. De latte macchiato wordt geserveerd in een langwerpig, lang glas, omdat het het gemakkelijk maakt om de 3 verschillende lagen te zien. Vooral de lange lepel staat als een onderscheidend kenmerk voor de latte macchiato. Hiermee kan je jouw gast moeiteloos het melkschuim uit het glas lepelen.

Espresso
Zodra de middag begint, komt espresso op tafel. Hij is de perfecte opkikker op de late uren van de dag, omdat de kleine kop relatief veel cafeïne bevat. In Nederland wordt espresso vooral gedronken door ervaren koffiedrinkers - in Italië drinken ze het op elk moment van de dag of zelfs in de nacht. Daar staat het bekertje dronken aan de bar.

De naam "espresso" is Italiaans en betekent zoiets als "onder druk gezet". De espresso is uitgevonden in Milaan. De Milanezen kennen de sterke koffie al 70 jaar. Tijdens de productie wordt waterdamp onder hoge druk door het koffiepoeder geperst - de espresso is wat eruit vloeit. Espresso bevat meer cafeïne dan conventionele koffie. Per 100 ml, bevat het kleine zwart 100-120 mg cafeïne, terwijl normale koffiebonen 60-100 mg bevatten. Espressokopjes bevatten echter slechts 25-30 ml, terwijl een normale koffiekop 250 ml bevat. Per kop kom je met gewone koffie dus veel hoger in caffeïne uit. Dit komt door de doorlooptijd waarover het water door de koffiebonen stroomt. 

By the way: Espresso wordt ook aanbevolen bij last van maagproblemen. De sterke roostering ontleedt 70% van de maag-irriterende chlorogene zuren. De bereiding met stoom lost ook de laatste bitterheid en tannines op, die ook de maag kunnen irriteren.

In verpleeghuizen wordt espresso vlak voor het naar bed gaan geserveerd. Bij ouderen is de doorbloeding in het brein vaak slecht, waardoor slaapstoornissen kunnen ontstaan. De cafeïne in de espresso stimuleert en bevordert de bloedcirculatie, zodat patienten dieper kunnen slapen. De energieverhoging door de caffeïne ontwikkelt zich in slechts 15-20 minuten na het drinken - waarna de patiënt tot rust komt en volledig van zijn slaap kan genieten.

Grenzeloze pastavariatie

Pasta

Lang of kort, dik of dun, geel of zwart, gegolfd of gevuld - de varianten op pasta zijn eindeloos. Op smaak gebracht door een lekkere saus of gefrituurd, op een servetje en zo uit de hand gegeten.

Wetenschappers vermoeden dat de eerste pasta in China werden gegeten. In het land van de rijzende zon werden 4000 soorten gierstvormige pasta-achtige producten gevonden. Dat de Italiaanse avonturier Marco Polo in de 13e eeuw de noedels uit China heeft meegebracht, is waarschijnlijk slechts een middeleeuwse legende. Omdat in Italië 2000 jaar oud bewijs werd gevonden dat de pasta al populair was bij de Etrusken.

Pasta

Terwijl mensen in Italië en China nog steeds ruzie maken over wie pasta heeft uitgevonden, zijn de meest uiteenlopende soorten noedels in elke denkbare vorm en kleur ontstaan. Er zijn tegenwoordig meer dan 100 soorten te onderscheiden. Sommige komen zelfs in de kleuren in rood, groen of zwart - gekleurd met tomatensap, spinazie of inktvisinkt.

Het basisrecept voor Italiaanse pasta is simpel en alleen gemaakt van griesmeel van durumtarwe, water en wat zout. Eiernoedels bevatten zoals de naam al zegt, extra eieren. Het deeg wordt gekneed en in de juiste vorm in noedelmachines gebracht. Bij industriële productie worden de gerede geperste noedels ook nog gedroogd.

Als je meer creativiteit en eigenheid aan zelfgemaakte pasta toe wilt kennen, kun je chili toevoegen voor een vurige smaak of spinazie, tomatensap of inktvisinkt voor een aantrekkelijke kleur. Volkoren noedels worden gemaakt van volkoren tarwe in plaats van durumtarwegries en zien er bruin uit. Aziatische noedels zijn gemaakt met harde of zachte tarwe, boekweit of zetmeel van peulvruchten zoals rijst of mungbonen.

De eerste natuurlijke roze chocolade

ruby chocolade

Ben jij klaar voor een roze innovatie in het chocoladesegment? Ruby is de nieuwste ontdekking van de Belgische chocolatier Callebaut. Naast de opvallende roze kleur zal je minstens zo verrast zijn door de intense, fruitig-zure smaak.

Ruby chocolade is afkomstig uit de Ruby cacaoboon. Deze groeit in de traditionele cacaoteeltgebieden van Brazilië, Ecuador en Ivoorkust. Het is niet de oorsprong of het cacaogenus dat de kwalificatie van een ruby cacaoboon bepaalt, maar wel de natuurlijke aanwezigheid van typische precursoren in de boon zelf. Enkel die precursoren kunnen de bijzondere smaak en kleur van ruby chocolade voortbrengen.
https://www.chefsculinar.nl/ruby-chocolate-1845.htm

Chefs inspireert!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen