Met deze filterkoffie systemen kom je tot een hele andere koffiesmaak en andere zuurgraad dan bij espresso's of cappuccino's het geval is. De koffiesmaak van gasten is vaak gevormd door Seneo en Nespresso. De smaak van een goede, nieuwe filterkoffie is compleet anders. De smaak van filterkoffie wordt vaak gewantrouwd. Gasten koppelen het aan de smaak van niet verse-donker gebrande filterkoffie van vroeger die ook nog eens lang bleef staan op de warmhoudplaat tot hij werd gedronken.
Door de lichtere branding krijg je een prettigere smaak dan bij een espresso en ook de koffie zelf is lichter van kleur. Met haar langzame manier van bereiden krijgt deze koffie haast de diversiteit van wijn. Bonen, branding, maling en glaswerk zorgen ervoor dat koffie steeds een andere smaakschakering kan krijgen. Naast de sommelier kan een medewerker die getraind is als barista aan tafel de koffie bereiden en opschenken. Filterkoffie is bij uitstek geschikt voor toprestaurants.