terug naar overzicht

Welke kaas matcht met welke wijn?

Wijn en kaas zijn een geweldige match! Zowel wijn als kaas kennen veel smaakvariaties, waardoor het lastig te combineren is. Kan een zoute kaas bij een zoete wijn? En is rode wijn geschikt bij kaas? Wij inspireren je graag om de lekkerste wijn-kaas combinaties te maken. 

Hoe kan het dat niet iedere kaas bij elke wijn past?

Kazen op tafel

Het antwoord is simpel: kazen zijn er in uiteenlopende smaken en structuren en ditzelfde geld ook voor wijnen! Kaas bevat naast melkeiwit, veel vet. Hierdoor verdwijnen de fijne aroma’s van wijn naar de achtergrond. Combineer daarom wijnen en kazen met dezelfde smaakintensiteit. De zachte smaak van Gruyère zal bijvoorbeeld verloren gaan door een stevige bordeaux. Kies bij deze zachte smaak een soepele fruitige wijn, zoals een bourgogne. 

7 tips voor een perfecte wijn-kaas combinatie

  • Wijn en kaas uit dezelfde regio gaan meestal goed samen.
  • Stevige rode wijnen kan je beter vermijden, kies je hier toch voor dan combineren ze het best met een oude harde kaas.
  • Tannine in rode wijn combineren bij erg weinig kazen goed.
  • Mousserende wijnen gaan goed met zachte smeuïge kazen
  • Zoete wijnen combineren goed met pikante kaas.
  • Bij een kaasplankje dient de wijn op de sterkste kaas te worden afgestemd.
  • In twijfelgevallen is een witte wijn meer geschikt als een rode wijn.

Wijn en kaas op je menukaart

Bjorn Scholten
Bjørn Scholten - Registervinoloog

Blauwaderkaas
Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals gorgonzola en roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete riesling of een portwijn. Een tip van onze vinoloog: probeer eens een goede Madeira met blue stilton dit geeft een super combinatie!

Verse zachte kaas
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove. Tot slot gaan mousserende wijnen erg goed met verse zachte kazen, een glas goede sekt is een voorbeeld van een heerlijke combinatie met verse roomkaas!

Harde kaas
Welke wijnen maken middeloude goudse kaas, appenzeller, pecorino of gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een merlot, chianti of rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten. Heb je een harde oude (brokkel) kaas dan kan je als uitzondering een stevige bordeaux of brunello op tafel zetten, het mooiste is als de wijn ook al wat gerijpt is!

Milde kaas
Jonge goudse, emmentaler en edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge silvaner of pinot gris. Voor een spannende combinatie kan je een keer kijken naar bijvoorbeeld comté in combinatie met vin jaune uit de Jura of een amontillado & palo cortado sherry.

Roodflorakaas
Munster of port salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge riesling met weinig zuren of een gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Een droge muscat is ook een mooie combinatie, de lage zuurgraad in combinatie met de kruidige tonen gaan mooi samen.

Witte korstkaas
Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals camembert en brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een riesling spätlese. Een mooie combinatie tussen een droge witte wijn is camembert met een chablis.

Geitenkaas
Serveer geitenkaas, zoals chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals sauvignon blanc of frisse riesling of een champagne. Dat is ultiem genieten! Een verrassend goede combinatie is verse geitenkaas met een provence rosé!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen