De Achtertuin
Op het Nijmeegse NYMA-terrein, tussen industriële gebouwen en creatieve ondernemers, ligt De Achtertuin: een groene stadsoase waar oprechte gastvrijheid centraal staat. Bijna 34 jaar, maar met een schat aan horeca-ervaring, besloot mede-eigenaar Pieter Lenting het roer om te gooien. Waar De Achtertuin ooit vooral bekendstond als bruisende evenementenlocatie, draait het nu om het restaurant mét af en toe een feestje. “Liever een restaurant waar soms een feest is, dan een evenementenlocatie waar je óók kunt eten.”
Focus op food
De Achtertuin werd in 2020 geopend door Pieter’s compagnons Diede van Overbeek, Brent Roozendaal en Tinus Weijkamp, de gezichten achter succesvolle evenementen zoals Drift en Smaakmarkt. Pieter kwam in 2022 aan boord als horecamanager. “Ik schreef het bedrijfsplan voor de nieuwe binnenruimte en dacht meteen: dit moet een restaurant worden. Evenementen draaien om pieken, horeca vraagt om continuïteit. Met een restaurant kunnen we het hele jaar gasten trekken, ook in de winter.” Het eerste jaar draaide de Achtertuin nog beide kanten op. In de zomer verschoof de aandacht vanzelf weer naar events, waardoor Pieter zag dat het imago onduidelijk werd. “Sindsdien hebben we echt gekozen voor focus. We richten ons op de buurt, vaste gasten en continuïteit. Dat geeft stabiliteit en kwaliteit.”
Kwaliteit op het bord
Een groene oase in industrieel decor
De Achtertuin noemt zichzelf bewust een stadsoase: groen en levendig midden in een rauwe, industriële omgeving. “Het mag rauw zijn, maar met comfort. We spelen met licht, planten en kleur. Onze hoofdkleur is roze, verrassend voor vier mannelijke compagnons. In het ontwerp zit een Japans origami-patroon dat alle lijnen met elkaar verbindt.” Die setting trekt een ander publiek dan voorheen. Waar het eerst vooral jonge feestgangers waren, ontvangt De Achtertuin nu meer jonge werkenden, stellen en buurtbewoners van 25 tot 40 jaar. “Ze komen voor de combinatie van sfeer, eten en service en blijven graag nog even hangen voor een cocktail.”
Gastvrijheid als kern
Voor Pieter is gastvrijheid meer dan een glimlach. “Ik wil dat gasten altijd worden begroet én uitgezwaaid. Ook als het druk is.
Dat eerste en laatste contactmoment bepaalt veel.” Met die visie inspireert hij ook zijn team. “Goed werkgeverschap en zelf het goede voorbeeld geven vind ik belangrijk. Of dat nu achter de bar is of op de vloer. Je doet het samen.”
Toekomst met focus
Nu het restaurant anderhalf jaar open is, is de richting helder. “We willen altijd consistent zijn. Ook als het druk is of als er iets onverwachts gebeurt. Kwaliteit is meer dan alleen eten; het is de hele beleving, en die moet altijd kloppen.” Met een hecht team, een eigenzinnige stijl en een menu dat blijft verrassen, groeit De Achtertuin verder als culinaire stadsoase. Een plek waar gasten komen voor de ontspanning, blijven voor de sfeer en terugkeren voor de kwaliteit.