terug naar overzicht

Vis grillen

Het grillen van vis is voor de een een gruwel en voor de ander een feestje. Maar wie dit goed doet, tovert in een mum van tijd een culinair hoogtepunt op het bord. Wij geven enkele eenvoudige trucs om de perfecte vis te bereiden op de grill.

Gegrilde zalm

Iedere goede kok weet hoe moeilijk het is om vis goed te grillen. Velen kennen het scenario: de helft van de vis blijft aan het rooster hangen, waardoor deze niet meer te serveren is. Het project ‘gegrilde vis’ is mislukt. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo lastig is.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Voor beginners is het aan te bevelen om te starten met vis met vast vlees. Zalm, tonijn en makreel zijn uitstekende opties om in de buitenkeuken te proberen.

Als je een hele vis wilt grillen, zoals forel, dorade of zeebaars, snijd deze dan aan alle kanten 1-3 cm in.

Geef vis net dat beetje extra met een marinade. De basisvoorwaarde voor een marinade is dat deze uit drie componenten bestaat: olie, kruiden en zuur. Gebruik geen zout, dit onttrekt het vocht aan de vis waardoor het zijn sappigheid verliest. Laat jouw creativiteit verder de vrije loop!

Voordat je echt overgaat tot grillen is het belangrijk de vis goed te koelen. Dit kan je het beste doen in een schaal op ijs, waarbij de vis niet in contact komt met de condensatie. Heb je dit niet bij de hand? Dan kan ook een koelbox de vis op de juiste temperatuur brengen.

Zorg dat het rooster goed is ingeolied, zodat de vis er later niet aan blijft plakken.

Vis bakken duurt over het algemeen niet zo lang en is het beste bij een lagere temperatuur dan vlees. Leg de vis op een houtskool barbecue ver naar de rand en plaats het rooster hoog. Voor barbecues waar de temperatuur in te stellen is, is het essentieel om minder warmte te gebruiken dan normaal.

Benodigdheden
Met een grilltang is grillen kinderspel. Draaien wordt eenvoudig en de vis valt niet uit elkaar tijdens het barbecueën. Een andere optie is om het in aluminiumfolie te wikkelen. Het voordeel hiervan is dat je visbouillon of wijn toe kunt voegen, zodat de vis lekker sappig blijft tijdens het garen. Of wat te denken van verse kruiden of groente? Zorg er hierbij wel voor dat het aluminiumfolie is ingevet, zodat niets er later aan blijft plakken.  

Heb je de voorkeur aan een meer natuurlijk alternatief? Gebruik dan bananenbladeren. Leg het blad eerst 5 minuten in kokend water en snijd hem dan in het gewenste formaat. Vul het blad met de ingrediënten en houdt deze eenvoudig bij elkaar met een barbecue prikker of rolladenaald.

Barbecueschalen worden ook veelvuldig gebruikt voor delicate visfilets zonder huid. Ze houden een deel van de warmte tegen, waardoor de vis voorzichtig kan garen. Met een cederhouten plank krijgt vis een speciale rooksmaak, dit is vooral geschikt voor een houtskool barbecue. Plaats de plank voor gebruik een nacht in het water, dan verbrand hij niet en ontwikkelt het hout meer rookaroma.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen