terug naar overzicht

Op bezoek bij Restaurant Groenewoud

Vol enthousiasme werden wij ontvangen door Maurice en Susanne in het op-een-na-oudste horecabedrijf van Nijmegen. In 2019 hebben zij de zaak gekocht en verbouwd, op creatieve wijze overleefden ze de corona-periode en samen staan ze vol passie aan het roer van deze culinaire plek met veel liefde voor lekker eten & drinken. Hoog tijd om langs te gaan! 

Bar Groenewoud

Groenewoud is al sinds 1763 een (horeca)ontmoetingsplek. De T-boerderij is vroeger een slaapmogelijkheid mét paard geweest. Er wordt zelfs gezegd dat Napoleon hier ooit overnacht heeft. Helaas kunnen we hem dat niet meer vragen. Wat je met zekerheid mag zeggen, een plek met historie. De historische elementen van het pand zijn in ere hersteld maar er is ook gemoderniseerd. Een prachtig restaurant met een fijne sfeer. 

Groenewoud is een restaurant voor iedereen. Ze bedienen graag een zo breed mogelijke groep gasten. Ze hebben een voorbeeld genomen aan Duitsland, waar je een gehaktbal kunt eten maar ook kreeft. Maurice is van mening dat je niet alles in een trechter moet willen gieten. ''Bouw je menukaart op en laat de gast kiezen hoe bont ze het willen maken!''

Restaurant Groenewoud

Na de opening kregen ze het direct behoorlijk voor de kiezen door corona. Ze zijn gerechten thuis gaan bezorgen op hun servies om toch het restaurant gevoel mee te kunnen geven. Op het terras bouwden ze een servies-retour station en in het koetshuis een delicatessen winkel. Zo overleefden ze.  

Elke dag wordt er door het team hard gewerkt om beter te worden. Ook vinden ze het belangrijk om te blijven vernieuwen, zo verandert de menukaart bijvoorbeeld elke 4 tot 6 weken.

Het doel voor de toekomst is om de Bib Gourmand te behouden. (Een Bib Gourmand is een erkenning vanuit Michelin voor restaurants met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding). Daarnaast doen ze er alles aan om een restaurant te blijven met een fijne sfeer, Maurice en Susanne willen absoluut geen stijf restaurant.

Maurice & Susanne

Over Maurice en Susanne
Maurice Kersten is als afwasser begonnen in een pannenkoekenhuis en direct met het horecavirus besmet geraakt. Hij heeft de hotelschool afgerond en werkte in de bediening en keuken. De keuken bleef trekken, hij kreeg de kans om voor Robbert Kranenborg te gaan werken en greep die met beide handen aan. Later heeft Maurice nog ervaring opgedaan bij Vermeer en Kasteel Engelenburg.

Zijn vrouw, Susanne Hulck werkt ruim 25 jaar voor KLM als stewardess en kent het klappen van de zweep als het op hospitality aankomt. Als zij niet op 10 kilometer hoogte haar vak uitvoert, is ze te vinden in de zaak.

Over Groenewoud
"Wat ons bijzonder maakt is dat we toegankelijk zijn door onze goede prijs-kwaliteitverhouding", zegt Maurice.

Over het herfstrecept
De herfst is culinair gezien een fantastisch seizoen. Als groot fan van wildplukken werken wij graag met verschillende soorten paddenstoelen en truffels. Ook kun je genieten van aardpeer en pompoen, mooi wild en
platvissen. Dit recept is een variatie op onze zwezerik signature dish! 

Herfstrecept met zwezerik

Recept zwezerik

1. Spoel de zwezerik een nacht in zout water.
2. Breng water aan de kook, draai het vuur zacht en pocheer de blanke zwezerik voor ca. 25 minuten. De zwezerik moet stevig aanvoelen en licht terugveren wanneer je erop drukt. Koel terug in ijswater.
3. Verwijder het vet en alle vliezen van de zwezerik en zet de zwezerik onder druk een nacht weg in de koeling.
4. Zout de zwezerik rondom en bak goudbruin in olie op middelhoog vuur.
5. Draai het vuur zacht en glaceer de zwezerik met jus de veau, rode wijnazijn, roomboter, zout & peper en water tot er een mooie emulsie ontstaat.

6. Tijd voor de garnituren, wij serveren de zwezerik op een bodem van aardappelmousseline. Hiervoor gebruiken we la Ratte aardappel, gaar gekookt in zout water. Knijp fijn met een pureeknijper en maak smeuïg met volle melk en roomboter. Druk door een fijne bakkerszeef en maak een gladde puree.
7. Leg op de aardappelmousseline met knoflook gebakken spinazie. Leg ook de zwezerik op het bord.
8. Garneer met dungesneden kastanjechampignons (rauw gemarineerd met olijfolie), aardpeer gegaard in roomboter en geglaceerd met jus de veau en maak af met boomspinazie en rode klaverzuring. Serveer eventueel wat extra jus de veau en maak het gerecht aan tafel af door verse truffel te schaven!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen