terug naar overzicht

Foodtrends

De belangrijkste verschuivingen van 2020

Het nieuwe jaar is alweer even aan de gang, de Horecava is achter de rug en de balans die bij een jaarwisseling hoort is opgemaakt. Eerder schreven we al over de trends in groenteland. Het is niet te missen dat de thema’s duurzaamheid en klimaatverandering in 2020 aandacht blijven krijgen. Welke oplossingen volgen daarop? Wat zijn de veranderingen in eetgewoonten? Kortom, wat gebeurt er in 2020 in de bredere zin van de foodbranche?

Exotische vruchten waar veel vraag naar is zoals de avocado, die eerder geprezen werd - want superfood - komt meer en meer in een slecht daglicht te staan om de grote ecologische voetafdruk die het verschepen met zich meebrengt. In plaats van te blijven vertrouwen op exotische soorten concentreren we ons liever op (vers)producten van dichtbij. Dat levert beduidend minder bijdrage aan milieuvervuiling. Naast de lange transportweg heeft avocado namelijk extreme hoeveelheden water nodig om te kunnen groeien. 

Iedereen had het vorig jaar over insectenburgers, jackfruit, bowls – alles draaide om alternatieve eiwitbronnen, vleesvervangers en social media vriendelijk eten. In 2020 voeren de thema’s duurzaamheid en positieve effecten op het milieu de boventoon. Tegengaan van voedselverspilling, regionale producten en hapjes die de snelle honger stillen zijn zaken die in toenemende mate op tafel worden gebracht.

Snackification

snackification

De klassieke indeling van 3 maaltijden per dag kan in 2020 wel eens voorgoed tot het verleden gaan behoren. Snacks worden steeds belangrijker en vervangen de klassieke menu’s van voorgerecht-hoofdgerecht-dessert. We delen ons leven steeds flexibeler in, steeds mobieler, steeds sneller. Het snacken refereert niet alleen meer naar ongezond zoals snoep en vette snacks, maar om gezonde mini-maaltijden die zijn aangepast aan je honger. Hier een (poké)bowl bij een foodtruck, daar een ramen-soep in een restaurant aan de bar.  De zogenaamde mima’s (mini-maaltijden) kunnen hamburgers, Hawaiiaanse poké-bowls of vegetarische Buddha-bowls, tapas, mezze, Japanse bentoboxen of Chinese dim sum zijn.

Urban food

urban grown food

Slasoorten die groeien op wolkenkrabbers, champignons in kasten of aardbeien in de kelder van het restaurant: foodtrendonderzoekers zijn ervan overtuigd dat de toekomst ligt bij voedselvoorziening ín de stad. Urban food staat voor een nieuwe vorm van bewustzijn en veroorzaakt een beweging die substantiële alternatieven voor ons voedselsysteem ontwikkelt.

De “stadsboerderij” brengt productie, verwerking en consumptie dichter bij elkaar. In de toekomst kan voedsel niet alleen worden geproduceerd door boeren op het platteland, maar ook door stedenbouwkundigen en architecten in stedelijke ruimtes. Dit brengt mogelijkheden voor ontwikkeling van nieuwe producten zonder vlees met zich mee. Voordelen zoals weersomstandigheden, lokale productie en de afwezigheid van pesticiden maken de teelt van voedsel in afgesloten (stedelijke) ruimtes aantrekkelijk.

Voorbij plastic

beyond plastic

Alternatieven voor plastic. Een serieuze challenge in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie. Bekende oplossingen, zoals statiegeldsystemen, verpakkingsloze winkels en plasticvrije supermarkten, breiden uit met nieuwe innovaties. Composteerbare of eetbare plastic verpakkingen, alternatieven voor aluminium en plastic folie of plasticvrije rietjes. Verschillende initiatieven hebben bewezen dat plastic vermeden kan worden door de ontwikkeling van nieuwe innovaties.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen