De geur van de feestdagen
Anijs, kruidnagel, kardemom en kaneel.. ze horen zeker thuis in de keuken tijdens de feestdagen. Ze geven zoetigheden in deze gezellige periode net dat beetje extra. We laten u graag zien welke kruiden en specerijen het beste passen bij welke lekkernijen.
Anijs
Anijszaad of anijspoeder bezorgt speculaas, pepernoten en taaitaai hun karakteristieke smaak. Het kruid ruikt en smaakt naar zoethout doordat het de essentiële olie anethol bevat. Afhankelijk van de soort is anijs zoet-aromatisch tot kruidig-bitter. Anijs is ook populair in de geneeskunde: het wordt als hoestmiddel gebruikt en kalmeert het maag-darm kanaal.
Kaneel
Een van de meest gebruikte kerstkruiden is die van de tropische kaneelboom. Kaneel heeft een warme, zachte en enigszins kruidige smaak en verspreid een heerlijke geur. Als stokje geeft kaneel smaak aan glühwein en punch en gemalen mag hij in kaneelsterren niet ontbreken. Talrijke lekkernijen zoals kerstkoekjes, peperkoek en speculaas krijgen hun karakteristieke smaak door kaneel. Kaneel is ook nog eens erg gezond – in het bijzonder voor diabetici en hartpatiënten –, want het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Kardemom
De kardemomplant komt oorspronkelijk uit India en is verwant aan gember. De zaden van de plant smaken zowel zoet als pittig en worden daarom ook gebruikt in de hartige keuken. In de feestdagenbakkerij mogen ze niet ontbreken voor een kerststol, speculaas en punch. Wist u dat de zaaddozen het aroma van de kardemomzaden beschermen? Daarom kunt u de zaadjes het beste net voor gebruik uit de zaaddoos halen.
Kruidnagel
Kruidnagel wordt vaak gebruikt in kruidnoten, peperkoek, en warme dranken zoals grog, punch of glühwein. Maar gebruik het voorzichtig: door het hoge aandeel etherische oliën hebben de gedroogde bloemen van de kruidnagelboom een intense, pittige geur.
Piment
De bolvormige bessen van de pimentboom worden onrijp geoogst en gedroogd. Ze geven smaak aan een stoofpotje en soep, maar in de feestdagenbakkerij vooral in cake, honing- en peperkoeken. In het Engels wordt piment ‘allspices’ genoemd, omdat er meerdere kruiden in te herkennen zijn: u ruikt kruidnagel, nootmuskaat en kaneel en proeft de smaak van kruidnagel en peper. Wist u dat het Columbus was die het kruid naar Europa bracht omdat hij dacht dat het een peper was? Hieraan heeft piment zijn naam te danken: Columbus noemde het ‘pimenta’, Spaans voor peper.
Vanille
Vanillestokjes behoren tot de orchideeën en worden na het oogsten meerdere malen gestoomd en gedroogd – pas dan ontstaat de typische smaak en geur. Als een van de weinige kerstkruiden heeft vanille ook de rest van het jaar een plek in de keuken. Maar met Kerst zit het in veel taarten, koekjes en in desserts. Daarbij wordt alleen het zachte merg van het stokje eruit geschraapt en gebruikt. Het stokje kan vervolgens worden fijngemalen en met suiker gemengd worden om vanillesuiker te maken. Goed om te weten: vanillesuiker is kunstmatig gearomatiseerd en heeft niets met echte vanille te maken.