terug naar overzicht

7 tips voor betere food fotografie

Zelfs met je smartphone!

Fotografie in de horeca is belangrijker dan ooit. Eten speelt een grotere rol dan ooit in de beelden die we op een dag voorbij zien komen. Veel gasten checken voorafgaand aan hun horecabezoek de social mediakanalen van een zaak om de sfeer te proeven en het daadwerkelijke menu te bekijken. Zeker de jongere generatie loopt geen restaurant meer binnen voordat het insta-account gescand is. Fraai uitziende bordjes zijn sowieso een goede reden om een zaak te bezoeken, want mooie gerechten wil je zelf ook proeven, toch?

Voor mooie food foto’s heb je heus niet per se een professionele camera nodig. Met de meeste smartphones en een schone lens kom je al een heel eind. Met deze zeven tips haal je het beste uit je foodfoto’s.  

1. Speel met licht

sunny photography

Fotograferen is spelen met licht. Om sfeervolle foto’s te creëren is het belangrijk dat je speelt met licht en schaduwen. Binnen kun je mooie foto’s maken in de buurt van een raam. Zacht licht geeft het mooiste resultaat. Tip: met een fotolamp met ‘softbox’ kun je ook zonder raam mooi zacht licht creëren. Dit hoeft niet duur te zijn. Gebruik geen flitslicht. Je bord in de zon plaatsen kan wel een mooi effect geven. Het harde licht met harde schaduwen zorgt voor een frisse, zomerse uitstraling.

2. Vers verser verst: laat je ingrediënten zien

ingredienten

Gezond eten is de trend en het weten wat we eten ook. Verse ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol. Laat niet alleen mooie plaatjes zien, maar probeer met je foto’s een verhaal te vertellen.  Breng de laatste handeling aan een gerecht in beeld door nog net een hand te fotograferen en laat sporen van het kook- of bakproces zien. Fotografeer je groenten op het bakpapier waarop ze in de oven hebben gelegen bijvoorbeeld. Ook door toevoeging van gebruikte (verse) ingrediënten in beeld maak je van je gerecht een beleving.  Wil je de versheid van groenten en fruit accentueren? Spray wat water over je bramen of meng een beetje olijfolie door je salade. Glanzend gerecht gegarandeerd!

3. Varieer met props: porselein en pollepels

compositie

Styling in je foto is van groot belang. Daarbij speelt de ondergrond een grote rol. Niet elke ondergrond of servies is geschikt voor elk gerecht. Het is daarom handig om allerlei props voor handen te hebben. Robuuste, natuurlijke materialen doen het goed. Denk aan een stenen ondergrond, verschillende houten planken (stapel ze op), verschillend antiek tafelzilver en bordjes en bakjes in allerlei kleuren en materialen. Tip: Vermijd glanzend servies en bestek zo veel mogelijk!

4. Kleur is key

kleur

Bij het fotograferen van eten is het natuurlijk het aller belangrijkst dat het smakelijk overkomt en het eten van de foto knalt. Contrasterende kleurtinten kunnen daarbij helpen. Een rustig kleurenschema kan ook, maar zorg dat er voldoende contrast in licht en donker in je foto zit. Een brownie springt veel meer in het oog in een lichte omgeving.

5. Varieer je standpunt en compositie

compositie

Wissel je standpunt af door de foto afwisselend van boven, recht van voren of er tussenin, in een hoek van 45 graden, te maken. Als je de foto’s gebruikt op social media zorgt dit voor mooie afwisseling in je feed. Een bord hoeft niet altijd volledig zichtbaar of in het midden geplaatst te zijn. Door een andere uitsnede te maken, worden je foto’s spannender.

6. Nabewerking

free preset

Er zijn veel (gratis) programma’s en apps om je foto’s te bewerken, maar pas op met de standaard filters. Gebruik de bewerkingsmodus als je de foto in je fotoalbum opent. Wil je foto’s wat meer pit geven en de kleuren sprankelender maken? Pas de belichting aan en schroef het contrast dan iets op, dat maakt vaak al een groot verschil.  

Een fijne en geschikte app voor het nabewerken van je foodfoto’s is Lightroom. Hierbij kun je gebruik maken van presets. Dit zijn een soort ‘voorinstellingen’ die ervoor zorgen dat je foto’s altijd dezelfde kleurtoon en bewerking hebben. De belichting en het contrast kun je vervolgens nog handmatig finetunen. Een preset is een professionelere variant van de filter. Op het internet zijn veel presets (speciaal voor food) te verkrijgen. 

7. Laat je inspireren door de pro's

Zoek naar inspiratie op sites als pinterest, adobestock.com, 123rf.nl en bouw de compositie na met je eigen gerechten. Zoek bijvoorbeeld op termen als 'food photography', 'moody food photography' of naar je gerecht naar keuze. Vergeet niet je eigen opmaak en finishing touch (van de chef)!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen