Gezicht van brood

Het beste voor onze kleine gasten

07.12.2017

Paprika octopus
Pizzagezicht Boterhamgezicht Volkorenpasta met salade Visburger

Families met jonge kinderen lopen soms tegen verschillende hindernissen aan: kinderstoelen die niet (voldoende) voorhanden zijn, op de kinder-menukaart – als die er überhaupt  is – staan alleen frites of pasta en een plek om kinderen te verschonen is er niet. Hierdoor bepalen kinderen voor meer dan 50% welk restaurant gekozen wordt. Maar het is helemaal niet zo moeilijk om uw restaurant in te richten voor gezinnen.

Veel ouders missen voedzame maaltijden voor hun kinderen. Als er niet thuis gekookt wordt, moet er toch gezond en lekker gegeten worden. Een kindermenu zou daarom altijd groenten moeten bevatten. En op een goed samengestelde menukaart hoeven helemaal geen vette of ongezonde gerechten te staan!

De groene Italiaanse keuken

Vrijwel alle kinderen houden van pizza. En deze Italiaanse specialiteit is helemaal niet zo ongezond als u het met een groentetopping aanbiedt. Of serveer bij een pizza margherita een groentesnack, zoals een tomatenspies. Een pizza hoeft ook helemaal niet groot te zijn! Hierdoor voorkomt u tevens dat u eten weg moet gooien.

Pasta met tomatensaus is ook altijd goed. Maar het zal ouders pas echt een goed gevoel geven als de saus rijkelijk gevuld is met groenten. Gestoomde courgette, paprika en aubergines zullen ook de kinderen heerlijk vinden.

Een burger maar dan anders

Een burger is bij velen favoriet. Dus waarom geen visburger op de kinderkaart? Door het broodje te beleggen met verse visfilet, knapperige sla, tomaten en een zelfgemaakte dille-mayonaise zullen ook ouders graag voor deze variant kiezen. Extra tip: serveer geen frites bij de burger, maar aardappelen of aardappelpuree.

Verantwoorde kipnuggets

Met de juiste bijgerechten kunnen ook de welbekende kipnuggets een gezond gerecht vormen. Serveer een zelfgemaakte tomatensaus bij de nuggets en maak een perfecte combinatie met (spelt) volkoren pasta en broccoli – zo wordt het vermeende fastfood een heerlijk voedzame maaltijd. Als alternatief past ook aardappelpuree met spinazie hier goed bij.

Overigens: een dessert sluit het familiemenu in het restaurant helemaal af – maar niet zomaar – probeer bijvoorbeeld eens een fruitpizza.

Extra tips om jouw kindvriendelijke restaurant mee te onderscheiden:

  • Maak een speciale kinder-menukaart met plaatjes. Zo kunnen kinderen aan de hand van foto’s zelf hun gerecht kiezen.
  • Als u een (ontbijt)buffet aanbiedt in uw restaurant, zorg er dan voor dat het goed toegankelijk is voor kinderen. Kleine borden, kinderbestek en op ooghoogte van de kinderen. Bovendien zijn kleine broodjes en gesneden groente en fruit een aanrader. Presenteer het eten op een mooie en leuke manier, en kinderen zullen het maar wat graag eten.
  • Kleurplaten en –potloden in een restaurant zijn niet nieuw, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat de potloden in goede staat zijn.