Ice roll

De foodtrends van dit jaar!

07.01.2019

Wormen
Sushirrito Roze hamburger Moringa thee IJsrolletjes

Een nieuw jaar, nieuwe trends! Wat kunnen we dit jaar allemaal verwachten? Graag blikken vooruit met nieuwe tips en inspiratie. Trendwatchers houden de markt in binnen- en buitenland nauw in de gaten en doen hun voorspellingen voor 2019. Hieronder een aantal foodtrends op een rijtje…

 

Plantaardig

Een trend die de afgelopen jaren al is ingezet, zal komend jaar aan nog meer populariteit winnen. Steeds meer mensen laten vlees en ook andere dierlijke producten links liggen. Het is een verandering in levensstijl waarvan vegetarisch en vegan eten onderdeel uitmaken. Dierlijke producten worden veelal vervangen door peulvruchten, noten, granen en soja. Dit jaar zullen we met name de plantaardige eiwitten zoals algen, paddenstoelen en erwten veel gaan zien.

 

Insecten snacks

Sprinkhanen, kakkerlakken, kevers en krekels zitten boordevol eiwitten en verschillende vitaminen en mineralen. Niet gek dus dat deze verstandige, duurzame keuzes steeds meer gebruikt worden in de keuken. Zo hoeven we niet meer op te kijken van insectenburgers, insectenrepen of insectenpoeder.

 

Cookie dough

Wie heeft het als kind niet gedaan, na het bakken de schaal met deeg uitlikken? Cookie dough is eigenlijk niets anders dan rauw koekjesdeeg. Het deeg bevat geen ei of bakpoeder en kan daarom rauw gegeten worden. Cookie dough kan in veel verschillende variaties worden geserveerd, bijvoorbeeld met fruit, chocoladestukjes, karamel, noten of mini-marshmallows.

 

Japan vs Mexico

Twee werelden komen heerlijk samen. We gaan massaal aan de sushi ter grootte van een burrito. De burrito vulling van rijst, groenten en kip wordt hiervoor in noriblad gerold. Deze sushirrito is snel klaar en kan natuurlijk helemaal gevuld worden met eigen gekozen ingrediënten.

 

Hamdog

Er zullen nog meer verrassende combinaties zijn intrede doen. Zo vormen een hamburger en hotdog samen de hamdog. Het broodje is speciaal voor deze snack ontwikkeld en is een echte samenvoeging van het hamburger- en hotdog broodje. Hierdoor passen beide er perfect op. De hamburger wordt midden doorgesneden en de hotdog wordt ertussen gelegd, vervolgens wordt het broodje belegd met sla, tomaat, kaas, augurk en saus.

 

Pink food

Roze, roze en nog eens roze. Komend jaar worden roze burgers, roze sushi of roze chocolade verwacht. In London is zelfs een restaurant geopend waar alles roze is, van het interieur tot alle gerechten. Je gerechten een roze touch geven is niet zo moeilijk, vooral bessen en rode bieten zijn hiervoor erg geschikt.

 

Moringa

Houd je niet van koffie en ben je op zoek naar een energieboost in de ochtend? Maak dan gebruik van moringa, een plant die zijn oorsprong vindt in India, Bangladesh, Pakistan en Afghanistan. Moringa zit vol voedingsstoffen als vitamine C, magnesium en kalium en de zoete smaak doet denken aan sugar snaps. Moringa is onder andere te krijgen in theevorm of als poeder, dat verwerkt kan worden in de muesli, over een salade, door een dressing of gestrooid over een maaltijd. En ondanks dat er geen cafeïne in de plant zit, wordt er beweerd dat men er meer energie door krijgt.

 

Oranje de nieuwe rosé?

Oranje wijn is op zich niet nieuw, maar het wordt wel een nieuw leven ingeblazen. Hierdoor wordt het een geduchte concurrent voor rosé. De wijn wordt gemaakt van dezelfde druiven als witte wijn, maar krijgt een oranje kleur doordat de schil en pitjes van de druiven in het sap worden gelaten tijdens het fermenteren. De smaak van de wijn is vol en complex en het heeft tonen van honing, appel, sinaasappelschil, jeneverbes en hout. De een houdt ervan, de ander vindt de smaak een beetje vreemd.

 

Koude zomerse creaties

Als je dacht dat het niet gekker kan op het gebied van ijs, dan heb je het mis. Trendwatchers voorspellen de komst van avocado-, hummus- en kokoswaterijs. En wat te denken van de kleurige ijsrolletjes, die een echte hype zijn in Thailand. Ware kunstwerken ontstaan door zacht ijs op een ijskoude plaat te gieten en daarvan ijsrolletjes te maken.

 

Eetbare rietjes

Steeds meer worden duurzame alternatieven voor plastic gebruikt in de horeca. Een goede trend voor het milieu! Komend jaar zullen er naast rietjes van bamboe, metaal of glas ook eetbare rietjes komen. Zo bestaan er al rietjes gemaakt van appelpulp, ofwel de resten die ontstaan bij de productie van appelsap. Ze zijn niet alleen duurzaam, maar hebben ook een lekker fruitige appelsmaak. Een extra snack tijdens het drinken.