marshmallows en aardbeien op de grill

Desserts van de grill

06.06.2017

gegrilde, gevulde nectarines
Gegrild fruit Zoete pizza met fruit en chocolade Aardbei - marshmallow spies Gegrilde banaan met ijs

Met het zomerweer komt de barbecue weer vaker in beeld voor het bereiden van gerechten. Met name spareribs, schaslicks en braadworsten belanden veelvuldig op het grillrooster. Maar waarom zou je deze niet ook gebruiken voor een dessert? U zult verrast zijn welk fruit zich ook perfect laat grillen.

Verse fruitspies
Lekker, gezond en kleurrijk! Gegrild fruit zorgt voor een ware smaakbelevenis. Denk aan exotische soorten als meloen, ananas, mango en banaan. Maar ook de peer, vijg, aardbei en abrikoos zijn zeer grillgeschikt.

De bereiding van de fruitspies is eenvoudig. Verwijder de pit en snijdt het fruit in stukjes van circa 4 cm. Rijg deze aan een spies, naar eigen voorkeur verschillende soorten fruit door elkaar. Smeer het fruit in met vloeibare boter en leg in een aluminium schaal op de grill. Laat de spiesen tussen 5 – 15 minuten op het rooster liggen, afhankelijk van grootte en dikte van de stukken.

Belangrijk: gebruik je houten spiesen, leg deze dan ruim een half uur vooraf in het water. Hiermee voorkom je splinters en verbranden.

Fruitsschnitzel
Het hoeft niet altijd varken te zijn – maak eens een ananasschnitzel! Snijd hiervoor de ananas in schijven van circa 1 cm dik, verwijder de schil en besprenkel met honing. Voor de schnitzels op de grill gaan, deze goed invetten met olie. Super lekker: Door het vruchtensuiker ontstaat een heerlijk caramellaagje.

Hemelse marshmallow droom
In de Amerikaanse keuken zijn ze onmisbaar: aardbei marshmallow spiesjes! De naam alleen al klinkt geweldig, maar de combinatie van de twee smaken is een verrassende traktatie. De spiesen hoeven slechts twee minuten op de grill, maar draai ze regelmatig om zodat ze niet verbranden. Om het helemaal af te maken doopt u de spiesen in vloeibare chocolade.

Gevulde nectarines
Grill ontpitte nectarines samen met een verse aardbeien – ananas – munt spies drie minuten in totaal. In deze tijd steeds blijven omdraaien. Vul dan de steenvruchten met mascarpone en werk af met een blaadje munt. Serveer de nectarine samen met de fruitspies en klaar is de zoete lekkernij.

Bananenverrassing
Onder de noemer ‘eenvoudige bereiding’: halveer een banaan in de lengte en smeer in met een mengsel van plantaardige olie en citroensap. Braad beide helften drie minuten in een aluminium schaal. Samen met vanille-ijs en chocoladesaus een heerlijke verschijning op het bord.

Zoete pizza
Iets meer werk, maar wel een bijzondere smaaksensatie. Verwarm een pizzasteen met deeg circa 20 minuten voor. Zodra het deeg lichtjes begint te stijgen en krokant wordt, de steen op een kogelbarbecue plaatsen bij 300°C. Maar voordat het op de kogelbarbecue gaat, eerst insmeren met vloeibare chocolade en beleggen met ananas, kiwi en banaan.

Tip: gebruik altijd aluminiumschalen om fruit op te grillen. Hiermee wordt voorkomen dat de smaak van het eerder gegaarde vlees in het fruit trekt en dat kleine stukjes door het rooster vallen.