Recepten
alle recepten

Paasbrunch: Filotorentje met gerookte zalm

Filotoren met gerookte zalm en wijn

Bereiding en ingrediënten

  • 400 mlzonnebloemolie
  • 100 mlwitte wijnazijn
  • 50 mlwater
  • 90 geidooier (gepasteuriseerd)
  • 50 groomkaas
  • 20 gtruffeltapenade
  • 10 grucola
  • 5 plakjesgerookte zalm
  • 5 takjesdragon
  • 4 vellenfilodeeg
  • 1 sttomaat
  • 1 stgepocheerd ei
  • 1 steiwit
  • 1 tlsherry azijn
  • 1 tlchilivlokken

Filotoren met gerookte zalm

Bereiding:

1. Start met het maken van het filodeeg. Laat de vellen filodeeg ontdooien en rol ze voorzichtig uit. Klop het eiwit los. Leg 1 vel filodeeg op bakpapier, smeer in met een beetje eiwit, pluk een paar blaadjes dragon en verdeel over het filodeeg. Bestrooi het deeg ook met chilivlokken. Leg er een nieuw filodeegvel op en druk overal aan zodat het goed aan elkaar plakt. Herhaal deze stappen tot je 4 lagen hebt.

2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Leg de filodeegvellen met bakpapier op een bakplaat. Bedek de vellen met een extra bakpapiertje en dek het geheel af met nog een bakplaat. Bak het geheel goudbruin af op 170 °C in ongeveer 15 minuten. Laat afkoelen en breek in stukken van de gewenste grootte.

3. Verwarm voor het maken van de hollandaisesaus het azijn en water in een steelpannetje met 2 takjes dragon. Laat het een minuutje koken en zeef de dragon eruit. Giet de hete vloeistof op het eigeel en roer het geheel goed door met een garde. Klop het mengsel luchtig en gaar het au bain marie tot een dikke luchtige massa. Haal van het vuur, klop het luchtig door terwijl je de zonnebloemolie toevoegt. Normaal gesproken gebruik je boter voor het maken van een hollandaisesaus, maar op deze manier heb je een lactosevrije variant. Voeg vervolgens de truffeltapenade en de sherry azijn toe. Breng op smaak met zout en peper!

4. Opmaken maar! Start met een stukje filodeeg, besmeer met roomkaas, beleg met rucola, tomaatplakjes en zalm. Herhaal dit een aantal keer tot er een torentje ontstaat. Gebruik voor de bovenste laag alleen filodeeg, rucola, zalm en maak af met en gepocheerd ei. Schep een beetje hollandaisesaus over het ei en maak af met wat chilivlokken en fijngehakte peterselie.

Chefs tip

Moeite met het maken van een gepocheerd eitje? I feel you! Wist je dat we ze kant-en-klaar in ons assortiment hebben? Aanrader ;) Bestel ze hier

Wijntip

'Een vettige wijn die mooi samen gaat met de vettige saus in het gerecht' - Bjørn Scholten registervinoloog. Bestel de wijn hier

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen