Recepten
alle recepten

Koolraap in zoutdeeg, bieten beurre blanc, geitenkaas & bramen

Koolraap

Bereiding en ingrediënten

Ingrediënten
  • 1 stkoolraap (middelgroot)
  • 70 gfijn zout
  • 15 ggrof zout
  • 250 gbloem
  • 2 steieren
  • 20 mlwater
  • 500 mlbietensap
  • 200 gboter
  • 50 gsushi azijn
  • 50 gwitte wijnazijn
  • 2 stlimoenen (schil + sap)
  • 10 stbramen
  • 200 gzachte geitenkaas (naar keuze)
  • 250 mlmelk of room

Groente showstuk

Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. De koolraap heeft tijd nodig om te garen, begin daarom met het zoutdeeg. 
2. Meng het bloem, de zoutsoorten en de eieren en kneed het tot een soepel deeg. Voeg indien nodig een beetje water toe. Kneed en druk het deeg om de koolraap heen tot het mooi verpakt is. Maak een kleine opening aan de bovenkant met een satéprikkertje (schoorsteentje). Gaar het geheel voor ongeveer 1 uur en 15 minuten in de oven. Tip: je kunt de garing checken met een satéprikker, als de prikker er makkelijk doorheen gaat is het gaar.
3. Giet het bietensap in een pan en reduceer tot 200 ml en haal van het vuur. Voeg vervolgens de twee azijnsoorten toe. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze één voor één toe. Roer met een garde (of staafmixer) tot een gebonden saus. Rasp de schil van de limoenen erbij en pers het sap uit. Verwarm de saus vlak voor het serveren maar zorg ervoor dat de saus niet meer kookt.
4. Je kunt het gerecht serveren met gebrokkelde stukjes geitenkaas of er een gladde crème van maken. Mocht je willen gaan voor de crème, snijd de geitenkaas dan in kleine stukken en draai glad met een staafmixer of blender door de melk of room toe te voegen.
5. Halveer de bramen en zet apart.
6. Haal de koolraap uit de oven en laat het geheel een half uurtje afkoelen. Breek de korst open (let op voor de stoom) en pak de koolraap uit. 
7. Snijd de koolraap in dikke plakken, smeer de geitenkaascrème er dik op, plaats de gehalveerde bramen er speels op en serveer de saus ernaast.
8. Geniet!

Chefs tip
Laat de koolraap in de zoutkorst zitten en breek/snijd hem pas aan tafel open. Dat is een ware beleving!
Wijntip
Serveer de Tautänzer bij dit gerecht. Een mooie sappige, rijpe en ronde wijn uit Duitsland, Baden. Deze wijn is afkomstig van het wijnhuis Nägelsförst en wordt gemaakt van de weissburgunder druif. Je kunt de wijn bestellen in onze webshop onder art. nr. 17544719.
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen