terug naar overzicht

Handhygiëne

Strijd tegen bacteriën

Dagelijks komen onze handen in contact met voedsel of met bewoners/patiënten. Bij allerlei soorten activiteiten kunnen bacteriën en virussen opduiken. Hygiëne heeft daarom de hoogste prioriteit. Vooral in de professionele keuken hebben deze ziekteverwekkers niets te zoeken. Daarom is het belangrijk dat uw werknemers hun handen goed desinfecteren.

Minstens 20 seconden!

Dat het wassen van de handen beschermt tegen bacteriën is bekend. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt 80% van de ziekteverwekkers overgedragen via de handen. Dit komt doordat elke derde persoon zijn handen niet goed wast. Handhygiëne is een eenvoudige maatregel om het risico op verkoudheid, griep of andere infecties aanzienlijk te verminderen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen handen wassen en handdesinfectie. De eerste moet minstens 20 seconden duren, omdat het de ziektekiemen op handen tot een duizendste verkleint. De duur voor handdesinfectie is meestal 30 seconden, maar afhankelijk van het gebruikte handdesinfectiemiddel kan het tot twee minuten duren.

De basis

Zeep

Sieraden als ringen, armbanden, horloges en piercings zijn verboden in keukens, omdat het ware bacteriënvangers zijn. Ook dienen nagels kort en schoon te zijn, zonder nagellak of kunstnagels. Om de handen te reinigen moet het juiste product worden gebruikt, omdat water alleen geen bacteriën doodt.

Maar hoe dan?
Er zijn verschillende manieren om ziektekiemen succeslvol te verminderen:

  • Handen wassen: gebruik zeep en water om vuil te verwijderen en kiemen op de huid te verminderen. Dit is geschikt voor een privé-huishouden, maar niet in de professionele keuken, kantine of verpleging.
  • Hand decontaminatie: met een antimicrobieel product bespaart u tijd, maar deze middelen geven vaak irritatie op de huid bij regelmatig gebruik.
  • Handdesinfectie: na het wassen en drogen van de handen, verwijdert een alcoholisch handontsmettingsmiddel de tijdelijke - dat wil zeggen de tijdelijk op de huid levende - bacteriën. In de zorg is de volgorde omgekeerd: het wassen van de handen vindt plaats na desinfectie, omdat vet en vuildeeltjes de handen daar niet verontreinigen.
  • Chirurgische handdesinfectie: naast tijdelijke bacteriën worden hier ook bacteriën die permanent op de huid leven verwijdert. De duur van de handdesinfectie is 3 tot 5 minuten.

Bescherm de huid!
Om ervoor te zorgen dat de huid niet beschadigt door veelvuldig handen wassen en desinfecteren, zijn er speciale producten die in de keuken niet mogen ontbreken.

Gebruik een crème om de huid te beschermen. Het droogt snel in de huid en moet voor het werk en na pauzes worden gebruikt. Voor de huidverzorging is het belangrijk een verzorgingscrème te gebruiken met een hoog vetgehalte. Hoewel dit langzamer werkt, werkt het wel beter. Gebruik dit na het beëindigen van het werk.

Stap voor stap schone handen

Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de richtlijnen rondom handhygiëne en maak gebruik van een werkinstructie. Hier leest u de 6 stap.

Stap 1

Handhygiene1

Breng minimaal 3 ml desinfectiemiddel aan op droge handen, plaats de handpalmen op elkaar en wrijf minstens 30 seconden (tot de handen droog zijn). Vergeet de polsen niet.

Stap 2

Handhygiene2

Leg de rechter op de linkerhand en verstrengel de vingers, hierdoor wordt de ruimte tussen de vingers gedesinfecteerd. Herhaal dit vervolgens met de andere hand. 

Stap 3

Handhygiene3

Vouw de handen in elkaar en wrijf de handpalmen tegen elkaar.

Stap 4

Handhygiene4

Klem de vingers in elkaar en beweeg ze tegen elkaar.

Stap 5

Handhygiene5

Omklem de rechter duim met de andere hand en wrijf gelijkmatig. Vergeet de duimtop niet. Herhaal dit vervolgens met de andere hand.

Stap 6

Handhygiene6

Beweeg tot slot de vingertoppen in een cirkel in de palm van de hand.

Op welke momenten?

Speciaal na de volgende activiteiten is een goede handreiniging essentieel:

  • Voor het werk en na pauze(s).
  • Na het verwerken van rauze producten zoasl vlees, gevogelte, vis, eieren, groenten en kruiden.
  • Voor het verwerken van voedsel dat niet meer wordt verwarmd, zoals salades en dressings.
  • Na het dragen van handschoenen: handschoenen lekken vaak ongemerkt (onderzoek toont aan dat handschoenen al na vijf minuten ernstig besmet zijn met bacteriën, bovendien zijn de handen vervuild bij het uittrekken met de kiemen van de handschoenen).
  • Na contact met bloed, ontlasting etc.
  • Voor en na direct contact met patiënten of bewoners.
  • Na niezen, hoesten en je neus snuiten.
  • Na gebruik van toilet.
  • Na schoonmaak- en opruimwerkzaamheden.
  • Bij zichtbaar vieze handen.
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen