terug naar overzicht

Pompoentijd!

Perfect voor een heerlijk seizoensgerecht

Bij de herfst horen natuurlijk... pompoenen! Pompoenen zijn er in allerlei verschillende soorten, kleuren en maten. Hoewel de pompoen een vrucht wordt genoemd, behoort het niet tot fruit, maar tot groente. Inmiddels speelt de pompoen een hoofdrol in vele zoete én hartige gerechten. 

flespompoen
Flespompoen

De flespompoen is een vaasachtige vrucht met een lange nek en een ronde basis. De redelijk zachte schil is makkelijk te verwijderen. De flespompoen bevat een oranje, vlezige pulp en heeft een zoete nootachtige smaak. Deze pompoensoort wordt vaak gebruikt omdat het vruchtvlees geen draden bevat en daarom goed te verwerken is in vele gerechten. Door het vele vruchtvlees is de pompoen bijzonder geschikt voor pompoensoep.

spaghetti pompoen
Spaghetti pompoen

De spaghettipompoen heeft een goudgele, ovale korst en een milde, nootachtige smaak. Na het koken valt de pompoen in spaghetti-achtige draadjes uiteen. De spaghettipompoen is geliefd bij een caloriearm dieet en is daarnaast een glutenvrij alternatief voor de traditionele spaghetti. De 'sliertjes' zijn lekker om te serveren met wat kruiden, peper of zout of met een heerlijke pastasaus. 

Pattison
Pattison

Pattison is familie van de pompoen, komkommer en meloen. Er zijn gele, groene en witte Pattison soorten. De smaak van de pattison is vrij neutraal. pattisons kan je bereiden zoals pompoenen. Lepel ze uit en vul ze met soep of bijvoorbeeld gehakt. De mini-Patisson kan ook dienen als garnituur of aperitiefhapje. Je kunt ze gebruiken in slaatjes, pasta, in een wintergroentestoofpot of fijnsijden en bakken in de pan. 

Hokkaido
Hokkaido

De hokkaido is een klein Japans pompoentje met donkeroranje vruchtvlees. Daarnaast heeft het een zachte eetbare schil waardoor de pompoen makkelijk te bereiden is. De smaak van de hokkaido is mild en zoet. Ten opzichte van andere soorten bevaten hokkaido's minder water en meer voedingsstoffen. Dankzij zijn melige consistentie is deze pompoen perfect voor soepen, puree of risotto.

Futsu black
Futsu black pompoen

De Futsu black pompoen behoort tot de Moschata soorten. De pompoen is eerst zwart/donkergroen en wordt later kaneelbruin. De futsu black heeft een nootachtige smaak. Deze pompoen kan in de keuken voor alle doeleinden gebruikt worden en zelfs de schil kan meegegeten worden. 

Kabocha
Kabocha

De Kabocha is wederom een Japanse pompoen variant. De pompoen heeft een harde schil, een zoete volle pompoensmaak en oranje vruchtvlees. De smaak lijkt wat op gekookte kastanjes en is door zijn zoetheid erg lekker in taarten, cakes en andere desserts. De schil van de Kabocha kan meegegeten worden. Sterker nog, in de schil zitten de meeste voedingswaarden. 

Goed om te weten...

> Ongesneden pompoenen kunnen op een koele plaats enkele maanden bewaard worden. 

> Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat de pompoen verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. 

> Als je de pompoen voldoende verhit, kun je de schil ook opeten. 

> Pompoen schillen: bakken in de oven, koken in een pan of gebruik de magnetron. 

> Bewaar de pitten en laat deze drogen. Pompoenpitten zijn onwijs gezond! 

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen