terug naar overzicht

Waardevolle vers trends voor 2022

Het nieuwe jaar is aangebroken. Een jaar waar wij ons mooie vak hopelijk weer als vanouds mogen uitvoeren. Om je gasten helemaal in te pakken en mee te kunnen gaan in de snel ontwikkelende markt is op de hoogte blijven van de nieuwste trends een vereiste.

Een van de horecatrends die door het personeelstekort zijn opmars maakt is systeemgastronomie. Een horecaformule (met minimaal 3 vestigingen) die op meerdere locaties dezelfde menukaart doorvoert. Door goed georganiseerde mise-en-place kunnen niet gekwalificeerde koks ook de lekkerste gerechten bereiden. Het afhalen van gerechten is ook een trend die dit jaar nog zal blijven bestaan. QR-codes met een link naar bereidingsvideo’s en samengestelde spotifylijsten zorgen voor een ware beleving bij het afhaalgerecht. Bij het samenstellen van een menu moet tegenwoordig ook rekening gehouden worden met vegetarisch, veganistisch, flexitariër en pescotariër. Reducterarisme voegt zicht aan dit lijstje toe. Consumenten die gelijdelijk hun vleesconsumptie verminderen. En als er wordt gekozen voor vlees, speelt herkomst een belangrijke rol. Wij hebben onze versspecialisten gevraagd welke tips zij jou mee willen geven voor 2022!

Gezond en lokaal koken

Specialist agf
Geert Merks - Specialist AGF

Nederland heeft zoveel te bieden op het gebied van groente en fruit. Door gerechten te bereiden van regionale groente en fruit worden lokale ondernemers gesteund, maar dit draagt ook bij aan de vermindering van CO2. 

Het koken met groente en fruit kan ook voordelig zijn. Prijzen van kwalitatief vlees en vis stijgen, waardoor de kostprijs van je gerechten omhoog gaat. Consumenten zijn zich steeds meer bewust van gezonde gerechten bestellen. E-nummers spelen hierbij een belangrijkere rol. De keuze wordt namelijk steeds vaker gemaakt op basis van voedingsstoffen in plaats van smaak en beeld. Om toch een geweldig plaatje op je bord te creëren kunnen natuurlijke kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. 

Om gezond, smaakvol, betaalbaar en duurzaam voedsel aan te bieden is fermenteren een uitkomst. Dit is een van de oudste conserveringstechnieken. Bij foodprofessionals stijgt deze techniek in populariteit. Door voedsel gelijdelijk te laten bederven is het langer houdbaar, wat natuurlijk bijdraagt aan duurzaamheid. Ook verbetert en versterkt het  de smaak, textuur en verteerbaarheid. Fermenteer jij ook al?

Noordzeevis tip voor op je menukaart

Visspecialist
Luuk van Rennes - Visspecialist

Mager seizoensvis uit de Noordzee perfect voor het afhaalgerecht is skrei, een soort kabeljauw. Het Noorse woord skreid staat voor zwerver wat zijn naam dankt aan de lange zwerftochten die hij doorstaat om te kunnen paren. De vis staat ook wel bekend als winterkabeljauw. 

Jaarlijks komen er zeer veel kabeljauwen op dezelfde plek om te paren. Dit fenomeen vindt elk jaar voor de Noorse kust plaats. Alleen op deze plek is de skrei te vinden. In de buurt van de Lofoten komt de flink afgevallen kabeljauw aan om te paren. Door de warme golfstromen die door het water vloeien begint de kabeljauw kuit te schieten.

Het seizoen waarin deze sublieme kabeljauw verkrijgbaar is loopt van begin januari tot medio april. De verfijndheid van het vlees is ongekend. Spierwit - bijna doorschijnend - en erg compact vergeleken met “normale” kabeljauw. Het label skrei kabeljauw wordt toegekend door onafhankelijke organisaties. Steekproefgewijs wordt gecontroleerd op vangstgebied, helder en stevig visvlees en perfect beheerste koude keten (tussen 0 en 4 graden vanaf vangstgebied tot aan de klant). Dit label is terug te vinden op de vis zelf.
Skrei is nog weinig te zien op menukaarten. Jammer, want het is zeker de moeite waard en het komt gewoon uit de Noordzee.

Probeer eens geschroeide Skrei kabeljauw, Baharat, kalamansi en enoki paddestoelen.. Een ware verwennerij. Benieuwd naar het recept? Klik hier.

Voedzaam traceerbaar vlees om te delen

Michiel Slootweg - Vers vleesspecialist
Michiel Slootweg - Vers vleesspecialist

Bij gezond en voedzaam eten wordt al snel aan groente en fruit gedacht. Maar mager vlees als kip en beef lenen zich hier ook perfect voor. Dit vlees zit boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten. Ideaal voor het serveren van een gezonde lunch en in de zomer een licht gerecht.

Shared dining wint ook al jaren aan populariteit. Meerdere gerechten waar iedereen van het gezelschap van kan eten. Deze trend zal nog niet voorbij waaien. Grote stukken vlees, zoals picanha, galbi ribs (short ribs) en cote de boeuf worden hier veelal voor gebruikt. Overheerlijk om te bereiden op de Green Egg. Wil je een keer iets anders? Bereid dan Beef Hammer. Je gasten zullen versteld staan. Dit stuk vlees wordt gesneden van de achterschenkel van een rund. Het is met name bekend van het trekken van soep. In Duitsland en Amerika is Beef Hammer al een hit. En hier in Nederland wordt dit stuk vlees steeds meer gewaardeerd.

Tot slot is herkomst van producten ontzettend belangrijk. Doordat steeds meer consumenten hun vleesconsumptie verminderen is het goed je gasten te informeren over waar jouw ingrediënten vandaan komen. Neem bijvoorbeeld ons Limousin Culinar rundvlees uit regio Twente en MEISTERFRISCH rundvlees uitsluitend van Duitse vaarzen. Het vlees is volledig traceerbaar en een diervriendelijke leefomgeving wordt gegarandeerd. Vertel dit verhaal aan tafel en je gasten kunnen verantwoord genieten van een kwalitatief goed stuk vlees!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen