terug naar overzicht

Wijn = Spijs

Wijn-Spijs is een kwestie van logica en vooral uitproberen en nog leuker: proeven! Er zijn wel een aantal uitgangspunten die toegepast kunnen worden om veiliger keuzes te maken. Tot slot zijn er nog een aantal valkuilen die vermeden moeten worden.

wijn spijs

Invloed van wijnen op een gerecht

Zuur gerecht:
Witte wijn met een zoetje wordt zoeter
Witte wijn met veel zuren wordt zachter
Fruitige rode wijn wordt fruitiger
Rode wijn met veel tannine wordt harder

Zout gerecht:
Witte wijn met een zoetje wordt log
Witte frisse wijn wordt minder fruitig
Fruitige rode wijn wordt minder fruitig
Rode wijn met veel tannine wordt harder

Zoet gerecht:
Witte wijne met een zoetje wordt zoeter
Droge witte wijn met zuren wordt zuurder
Fruitige rode wijn wordt zuurder
Rode wijn met veel tannine wordt harder en bitterder

Pittig gerecht:
Witte wijn met een zoetje kan zorgen voor een mooie balans
Witte wijn met zuren verliest smaak
Fruitige rode wijn verliest smaak
Rode wijn met tannine wordt zachter

1. Zorg voor een goede opbouw

Wijn spijs

Als je wijnen schenkt in een menu doe je er verstandig aan een opbouw aan te houden voor de wijnen, maar ook voor de combinatie tussen de gerechten. Houdt rekening met een opbouw van licht naar zwaar, maar denk ook aan jong voor oud. Onderstaand geeft een algemeen overzicht weer in de opbouw van wijn. 

  • Mousserende wijn
  • Jonge, frisse witte wijn
  • Rijpe, krachtige witte wijn
  • Lichte rosé
  • Krachtige rosé
  • Zachte, lichte rode wijn
  • Rijpe, krachtige rode wijnen
  • Rijke zoete wijnen

Er kan natuurlijk worden afgeweken, neem bijvoorbeeld een rijpe krachtige witte wijn, deze komt over het algemeen beter tot zijn recht na een lichte rosé. 

2. Zorg voor harmonie

Strak bij strak
Bij gerechten die een 'strak' mondgevoel geven, kun je het beste wijnen serveren met een hoge zuurgraad. De combinatie van het 'strakke gerecht' met de zuren in de wijn, maakt zowel het gerecht als de wijn ronder van smaak. Denk hierbij aan zoute gerechten, maar ook aan zilte en zure gerechten. Oesters, gerechten met geitenkaas en frisse salades kun je over het algemeen goed serveren met een witte wijn met hoge zuurgraad, zoals champagne, sauvignon blanc, chablis en droge riesling. 

Rond bij rond 
Een rond gerecht, ofwel een gerecht met een (filmend) mondgevoel kun je het beste met een ronde wijn serveren. Denk hierbij aan gerechten met roomsaus. Romige en smeuïge gerechten kan je goed met een zachte wijn serveren, zoals een houtgerijpte chardonnay of pinot gris. Ook een merlot of syrah uit een warm gebied kunnen een leuk samenspel geven. 

Intensiteit: veel + veel / weinig + weinig
De intensiteit van de smaak van een gerecht is heel bepalend voor een succesvolle wijn-spijs combinatie. Lichte wijnen schenk je bij delicate, lichte gerechten, een bekend voorbeeld is champagne of chablis met oesters. Krachtige malbec of shiraz zijn weer goed te schenken bij rood gegrild vlees. Serveer je wijn met een te sterke smaak, dan kan deze de smaak van het gerecht overmeesteren en omgekeerd ook.

Complex bij complex
Indien een eenvoudige wijn bij een complex gerecht wordt geschonken, dan valt de wijn bij het gerecht in het niet. Serveer je een gerecht met meerdere smaaklagen, bijvoorbeeld een stukje vlees met een complexe saus, dan kun je hier het beste een complexe wijn bij drinken.

Tannine
Rood vlees en tannine in rode wijn geven een verzachtend effect. Het eiwit in het vlees neemt het stroeve (tannine) van de wijn op. Zo wordt een stevige wijn vaak mooi van smaak.

3. Of zorg voor contrast

wijn spijs

Je kunt ook voor kiezen voor het verrassingseffect. In dit geval zoek je geen wijn die perfect bij jouw gerecht past, maar ga je juist voor contrast. Naast een zoute kaas doet een zoete wijn als port het perfect. Machtige vette kaasfondue wordt met een romige wijn veelal te machtig, een milde droge wijn zorgt in dit geval voor balans. Bij gefrituurde gerechten kan je bijvoorbeeld een frisse tegenhanger met de vettige frituursmaak combineren zoals een Grüner veltliner, Verdejo of Sauvignon blanc. Aardbeien met munt en vette zoete slagroom zijn weer heel mooi met een demi sec champagne, die de vette slagroom doorsnijdt.

Pas wel op, het is niet altijd slim een tegenhanger te zoeken in de wijn die je serveert. Dat stukje rood vlees kan toch echt wel beter met een rode wijn geschonken worden in plaats van een knisperende sauvignon blanc.

4. Kom je er niet uit? Kies mousserend!

Sommige sommeliers zeggen: Kom je er niet uit dan werkt champagne altijd. Vooral wijnen met een 2e gisting op fles, zoals: champagne, crémant, cava en winzersekt kunnen een breed pallet aan smaken aan. Hiernaast zijn deze wijnen in vele stijlen beschikbaar van droog tot zoet zodat je ook nog naar een stukje harmonie kan zoeken. Deze wijnen hebben als eigenschappen hoge zuren en koolzuur dat een neutraliserend effect geeft na iedere hap.

5. Don'ts (Valkuilen)

Spinazie bij zware rode wijnen. Beide bevatten veel tannine wat samen voor een naar wrang mondgevoel zorgt. Gerookte zalm met sauvignon blanc. Het gerookte, rijpe, filmende karakter botst zo erg met de strakke, frisse Sauvignon, dat die naar metaal zal smaken. Combineer een dessert niet met een droge wijn, maar met een dessertwijn, koffie, thee of likeur. Tegen het zoete van een dessert kan geen enkele droge wijn op. Krachtige rode wijn met uitgesproken kaas zoals munster of camembert. De taninne in de wijn zullen botsen met de kaas, de wijn zal een ijzerachtige smaak krijgen.

6. Do's

  • Fino sherry met verse haring
  • Chablis met oesters
  • Ruby port met pittige blauwaderkaas
  • Malbec met rood vlees van de BBQ
  • Sauternes met foie gras
  • Riesling spätlese met canard à l'orange

    Als algemene regel kan je wel stellen dat de wijn altijd iets zoeter dan het gerecht mag zijn.
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen