terug naar overzicht

Weingut Sander

Op iedere fles wijn staat een lieveheersbeestje. Dit symboliseert de respectvolle omgang met de natuur. Biologisch is niet alleen logisch, maar het is een overtuiging vanuit hart en ziel. De wijnen zijn afkomstig uit Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland. 

Biologisch en biodynamisch

Wijnmakerij Sander in Mettenheim is al generaties lang in de familie. De familie behoort tot een van de eerste ecologische wijnmakers van Duitsland. In de jaren 50 begon Otto-Heinrich Sander senior – geïnspireerd door het idee dat alleen een gezonde bodem, gezond leven en gezonde wijn kan produceren – met biologische wijnbouw. Deze gedachte werd doorgegeven aan de volgende generaties. De huidige generatie werkt naast biologisch ook biodynamisch.

Kwaliteit zit in de natuur

Weingut Sander
Sandra Sander op de wijngaarde

Vandaag de dag maken kleinzoon Stefan Sander en zijn vrouw Sandra verfijnde wijnen van de hoogste kwaliteit.  Hier vindt men het overtuigende bewijs dat ecologie en wijngenot een geslaagde combinatie zijn. ‘De kwaliteit van de wijnen wordt gecreëerd in de wijngaard en niet in de kelder’. Deze filosofie in combinatie met de hedendaagse kennis van oenologie is de familie Sander een trendsetter voor biologische wijn. Dicht bij de natuur, van het planten van de wijnstokken tot het bottelen. Stefan en Sandra: “Zo weten we dat we onze kinderen achterlaten met bloeiende landschappen. Onze wijnstokken staan op vruchtbare lössbodems rond Mettenheim. We behouden de biologische activiteit van onze bodems met behulp van de natuur: het geheim schuilt in het juiste gebruik van mest, compost, stro en groenbemesters. Met deze organische materialen verhogen we het humusgehalte van onze bodems. Dit resulteert in optimale bodems met stabiele kruimelstructuren. Dit geeft de wijn een diepere indruk, het terroir komt nog mooier tot uiting in de wijn. De beste wijngaarden zijn nooit hervormd; heggen, hellingen, muren en groen bieden veel nuttige dieren een ideale leefomgeving.”

Rheinhessen

De wijnbouw in Rheinhessen is al eeuwenoud; zo werd er door de Romeinen al wijn gemaakt. Met de bergen in het westen die voor beschutting zorgen, warme zomers en zachte winters is het klimaat in het gebied perfect. Ruim tweederde van de wijnbouwgrond wordt aangeplant met witte druivenrassen zoals riesling, burgunders en silvaner. De overige aanplant bestaat uit druivenrassen voor rode wijn, waarvan dornfelder een groot deel uitmaakt.  

Wijnen uit Rheinhessen zijn zowel modern en ongecompliceerd als topwijnen van het hoogste niveau. De gastronomie in het gebied speelt hier geweldig op in met een groot culinair aanbod met de nodige lokale accenten.

Bodem en wijnen

Weingut-Sander
Stefan Sander en zijn vader houden het productieproces goed in de gaten

De druivenstokken staan in het wijngebied Rheinhessen rondom Schlossberg en Michelsberg op vruchtbare lössbodems met een fijne structuur en een ondergrond van kalksteen waarvan de volgende wijnen worden gemaakt:

 

Riesling

Rieslings van deze bodems zijn gekenmerkt door fijn fris fruit en delicate zuren.

 

Burgundersorten

  • Pinot gris, in Duitsland heet deze druif grauburgunder
  • Pinot blanc, in Duitsland heet deze druif weissburgunder
  • Chardonnay
  • Pinot noir, in Duitsland heet deze druif spätburgunder.

Met name door de vele zonuren bereikt Pinot Blanc in deze regio een mooie internationale stijl. Deze wijnen zijn sappig en vol van smaak. Door de traditionele bereidingswijze met een lange schilweking en rijping op eiken houten vaten, ontwikkelen de rode wijnen een bijzonder potentieel.

 

Reserve

Wijnen die langer de tijd krijgen in de wijngaard met een strengere selectie en een lange rijping op de Lie. Deze wijnen beschikken over een zeer goede structuur met complexiteit en bewaarpotentieel.

 

Traditionell & Modern

Traditonele wijnen van lokale druiven als silvaner en dornfelder, maar ook sauvignon blanc en merlot gedijen zich erg goed in Mettenheim. 

 

Sekt

Sekt wordt volgens de Methode Traditionelle gemaakt, waarbij de wijnen de tijd krijgen om op de gistcellen in de fles te rijpen.

Riesling BIO
Riesling BIO

Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: perzik | peer | mineraal
Spijs: asperge | salade | gerookt | oosters

Art. 12159437

Silvaner BIO
Silvaner BIO

Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: appel | peer | exotisch | specerijen | notig
Spijs: asperge | asia | oosters | tuinkruiden | spicy

Art. 12159611

Sauvignon Blanc BIO
Sauvignon Blanc BIO

Stijl: fris | fruitig | kruidig
Aroma: vlierbloesem | passievrucht | brandnetel | kruisbes
Spijs: asperge | geitenkaas | salade | tuinkruiden

Art. 12613892

Weißburgunder BIO
Weißburgunder BIO

Stijl: sappig | rijp | rond
Aroma: peer | appel | citrus
Spijs: asperges | salade | vega | ei | zalm | bouillon

Art. 12159543

Michelsberg BIO
Michelsberg BIO

Stijl: vol | rijk | complex
Aroma: peer | sinaasappel | vanille | vlierbloesem | toast
Spijs: asperge | gevogelte | kalf | zalm | gerookt

Art. 14468865

Spätburgunder BIO
Spätburgunder BIO

Stijl: fris | licht | kruidig
Aroma: aalbes | aardbei | specerijen | mineraal
Spijs: vega | lam | vis | gevogelte | kalf | varken

Art. 12159697

Cosmic Beetle BIO
Cosmic Beetle BIO

Stijl: sappig | rijp | rond
Aroma: appel | peer | perzik | citrus | kruiden
Spijs: asperge | salade | vega | fritata| vis

Art. 17671552

Riesling Sekt BIO
Riesling Sekt BIO

Stijl: opwekkend | fris | sappig
Aroma: abrikoos | perzik | appel | mineraal
Spijs: lunch | blini | zeevruchten | borrelplank

Art. 13913762

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen