terug naar overzicht

Marktontwikkelingen 2024

Graag informeren wij je over veranderingen en (prijs)wijzigingen in de (horeca)markt. In dit bericht vind je de verwachte wijzigingen in 2024.

Overal zien we nog steeds en onverminderd hoog prijsniveau in de markt. In specifieke productgroepen of grondstoffen zoals groenten, eieren en suiker zien we zelfs verder oplopende prijzen, ingegeven door schaarste of verminderde beschikbaarheid. Ook zijn logistieke kosten zoals containervervoertransport en loonkosten stijgende in de markt. Leveranciers berekenen deze verhogingen door in de kostprijs. Bovendien voert de overheid per 1 januari 2024 een aantal wijzigingen in belasting door. 

Echter zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo is een daling in energiekosten ten opzichte van de piek vorig jaar te zien en zijn er ook grondstoffen welke een neerwaartse trend vertonen. Uiteraard nemen wij dit ook mee bij de berekening van prijsmutaties en kostprijscalculaties. Onze collega's volgen alle marktontwikkelingen nauwlettend en zitten (extra) scherp aan tafel met onze leveranciers in de (jaar)onderhandelingen. De exacte verandering kan variëren per leverancier en artikel(groep).

Hieronder informeren we je over de belastingwijzigingen die door de overheid per 1 januari 2024 worden gehanteerd.

Verbruiksbelasting 2024

Sinds 2022 is er een verbruiksbelasting - ook wel suikertaks genoemd - op alcoholvrije dranken. Wat betreft deze verbruiksbelasting gaan er per 1 januari 2024 een aantal zaken. De overheid wil gezond leven stimuleren. Dit is dan ook de reden dat de verbruiksbelasting op mineraalwater per 1 januari 2024 wordt afgeschaft. Daarentegen verhoogt de huidige verbruiksbelasting van €0,0883 per liter naar €0,2613 per liter.

Deze verhoging betreft de volgende producten:

  • Frisdranken
  • Siropen
  • Vruchtensappen
  • Groentesappen
  • Alcoholvrij bier & alcoholarm bier tot 0,5%
  • Andere dranken met maximaal 1,2% alcohol

Deze verandering geldt ook voor ons als groothandel. De tariefswijziging van deze verbruiksbelasting zal daarom ook doorgevoerd worden in onze prijzen. Voor meer informatie verwijzen wij naar deze link.

Bijdrage Afvalfonds Verpakkingen

Daarnaast zijn door Afvalfonds Verpakkingen de officiële Afvalfondstarieven voor 2024 vastgesteld. Deze tarieven vind je hier

Alcoholaccijns

Per 1 januari 2024 zijn er ook wijzigingen betreft de alcoholaccijns. De gevolgen van deze wijzigingen zijn te lezen in de deze link.

Wij vertrouwen erop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Heb je vragen naar aanleiding van deze mail? Neem gerust contact op met onze customer service via binnendienst@chefsculinar.nl of tel: 024 7119801 of je accountmanager.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen