terug naar overzicht

Veranderende afvalbijdrage

Wat betekent dit voor jou?

Stichting Afvalfonds gaat per 5 januari 2023 de uitvoering van de wetgeving over productverantwoordelijkheid aanpassen. Dit heeft impact op zowel jou als op ons. De wijzigingen hebben impact op de prijzen van verpakkingen die vanaf 5 januari 2023 op de markt worden gebracht. De grootste veranderingen gaan over de vraag bij wie de heffingen worden neergelegd en over de Single Use Plastics (SUP).

Wat gaat er veranderen?

-   Heffingen vanuit het Afvalfonds worden opgelegd aan Nederlandse merkhouders. Dit betekent dat verpakking waarop de naam, logo of merk van een merkhouder staat afgebeeld, onderworpen worden aan heffingen vanuit het afvalfonds. Staat jouw naam, merk of logo op jouw verpakkingen dan doe je dus over deze verpakkingen zelf aangifte bij het Afvalfonds.
-   Als producten in een verpakking op de markt worden gebracht, betaalt de partij die dat product in een verpakking voor het eerst in Nederland beroepsmatig op de markt aanbiedt.
-  Gaat het om lege verpakkingen die pas bij verkoop op het verkooppunt worden gevuld, zoals bijvoorbeeld frietzakjes bij een frietkraam? Dan wordt de heffing opgelegd aan de partij die de verpakking voor het eerst in Nederland op de markt aanbiedt. Naast frietbakjes kan men ook denken aan: koffiebekers, boodschappentasjes etc. Voor deze zogenoemde verkooppuntverpakkingen - zonder logo of merkaanduiding is de producent verantwoordelijk voor de afvalbijdrage.

Wat kost dat?

Deze verandering betekent dat Chefs Culinar prijsmutaties ontvangt vanwege de afvalheffingen en deze ook moet doorberekenen aan zijn relaties. Enerzijds zijn de tarieven vastgesteld op basis van gewicht, waaronder de volgende materiaalsoorten:
- Papier en karton     €0,0012 per kilo
- Plastic                       €1,050 per kilo
- Drankenkartons      €0,700 per kilo

De tarieven die zijn vastgesteld door het Afvalfonds zijn te vinden op:
https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/nl/tarieven

Daarbovenop komen de tarieven voor de SUP-producten. Voor 2023 is er een algemeen tarief per 1.000 stuks vastgesteld. Deze bijdragen moeten worden afgedragen aan het Afvalfonds.

Wil je hier meer over weten? Ga dan naar https://www.afvalfondsverpakkingen.nl/

 

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen