terug naar overzicht

Alternatieven voor melk

Rijstmelk

Rijstmelk

Om tot rijstmelk te komen wordt volkorenrijst vermengd met water. Dit mengsel wordt vervolgens gekookt en gestampt. Bij dat proces wordt de natuurlijke zetmeel uit de rijst in suiker omgezet. Eventueel wordt er nog zout en suiker aan toegevoegd. Rijstdrank bevat nauwelijks eiwit maar daarentegen veel koolhydraten. Daardoor levert het veel snelle energie, bijvoorbeeld in de vorm van een ontbijt, voor kinderen of voor sporters na hun lichaamsbeweging in een smoothie.

Amandelmelk

Amandel melk

Amandeldrink heeft haar oorsprong in Spanje en Portugal liggen, waar men ook tegenwoordig nog veel amandelen verbouwt. Al tijdens de middeleeuwen werden de noten hier erg gewaardeerd. De amandelkernen worden in water gewelt en net zolang verpulverd tot er een zachte, gladde drank ontstaat. Door de lichte amandelsmaak leent dit altenatief voor melk zich goed voor ijs, muesli, milkshake, koeken en taarten. Het bevat relatief weinig eiwitten en koolhydraten. 

Havermelk

Oatly barista

Haver is erg gezond. Met name door de cholesterolverlagende werking. Voor haverdrank worden de havervlokken van het kaf gescheiden, met water vermengd en vervolgens gemalen. Daaraan wordt wat plantaardige olie toegevoegd. Havermelk heeft een relatief hoog koolhydraat gehalte en is geschikt als melkvervanger bij het ontbijt, in smoothies en in soepen, sauzen en groentegerechten. 

Sojamelk

Sojamelk

Het oudste en wellicht meest bekende alternatief voor koemelk. Sojamelk of sojadrink wordt steeds vaker als biologisch product en zonder suiker aangeboden. Vanuit China kwam dit drankje met een licht zoete smaak jaren geleden overgewaaid. In de loop van de jaren werd de smaak geoptimaliseerd. Het product wordt verkregen bij het persen van soja tot soja-olie. De massa die daarbij ontstaat wordt met water gekookt. Zo ontstaat sojamelk. Dit bevat ongeveer evenveel eiwit als traditionele melk. In de meeste recepten kun je koemelk een op een vervangen door sojamelk. 

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen