terug naar overzicht

Wijn op eikenhout

Wijn opvoeden op eikenhout is een hedendaagse techniek waarmee de kleur, aroma's, smaken en textuur van wijn verfijnd en verrijkt worden. De meest gebruikte eikenhoutsoorten zijn de Franse-, Amerikaanse- en Hongaarse eik. Elk soort hout geeft unieke smaak- en aroma eigenschappen. Een houten vat kan worden beschouwd als het specerijenkabinet van de wijnmaker.

Het maken van een vat is een specialistisch en arbeidsintensief ambacht. Een 225 liter vat kost gemiddeld 750 euro. Ondanks deze relatief hoge kosten wordt het nog steeds veel gebruikt. Veel rode wijnen hebben baat bij houtrijping. Echter is het niet geschikt voor alle wijnen. Wanneer wijn weinig concentratie heeft en wordt opgevoed op eikenhout domineert de houtsmaak.

Bjorn Scholten

De populariteit voor hout gedomineerde wijnen is voorbij. De focus van consumenten en wijnmakers ligt meer op fruitexpressie en puurheid. Er is zeker nog ruimte voor wijnen met houtopvoeding. De juiste balans met fruit kan hele mooie resultaten met complexere smaken leveren.

De rijke smaken van het najaar in combinatie met de lage temperaturen buiten sluiten perfect aan bij dit type wijnen. Deze selectie wijnen met houtopvoeding zie ik graag op tafel schitteren!

Bjørn Scholten heeft een aantal prachtige wijnen geselecteerd voor het feestseizoen. Je kunt alle wijnen hier bekijken.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen