terug naar overzicht

Vers van dichtbij - l'Amuse tomaten

Tomatenteler

Onze l’Amuse tomaten werden jarenlang geteeld door Bert van den Brand van Fresh Valley. Sinds kort is de teelt overgedragen aan een andere teeltlocatie van Fresh Valley in Boekel en kunnen we met trots mededelen dat we weer smaakvolle l’Amuse tomaten hebben! Met vijf teeltlocaties in Sevenum, Uden, Maasbree en twee in Boekel blijft Fresh Valley een betrouwbare verspartner in de regio. Wij brachten een bezoek aan dit prachtige teeltbedrijf in Boekel en gingen in gesprek met Teun van Roosmalen, Jan Biemans en René Tielemans.

De geschiedenis van de Boekelse teeltlocatie gaat terug naar 1965 waar de vader van René is begonnen met de teelt van sla, tomaten en aardbeien. “Mijn vader begon als één van de eerste met het telen onder plat glas. Daarmee konden we net wat eerder leveren dan andere telers. Later gingen we over op het telen in kassen en in 1975 is daar het verwarmen van de kas bijgekomen. Met al die verbeteringen konden we elk jaar steeds langer telen en werd het Spaanse seizoen steeds korter”, vertelt René. 

In 2001 heeft René het bedrijf van zijn vader overgenomen en de teelt verder voortgezet. Wat is begonnen met 1 locatie en 1 hectare is na 20 jaar uitgegroeid naar 3 teeltlocaties met in totaal 16 hectare. Door de samenwerking met Fresh Valley zijn het sinds dit jaar zelfs 5 teeltlocaties met in totaal 25 hectare groente- en fruitteelt.

Teelt

Tomatenteelt

Jan Biemans neemt ons mee in het teeltproces. “De plantenteler kweekt de plant, deze worden hier uitgezet als de plant ongeveer 55 dagen oud en 40 cm groot is. De planten groeien op steenwol, de ideale basis om zich verder te wortelen. In onze kassen wordt de meest ideale conditie gecreëerd om optimaal te kunnen groeien. Na 11 weken komt de plant in productie en kan het oogsten beginnen.

De plant bestaat uit drie bladeren en een tros, de tros is het einde van een tomatenplant en begint vanuit daar opnieuw te groeien. Het proces van bloem tot tros duurt ongeveer 9 weken.

De l’Amuse is een echte smaaktomaat. Wij vinden smaak erg belangrijk en kiezen daarom voor kwaliteit, ook als de opbrengst daardoor lager is. Het suikergehalte (Brix) van de tomaat willen wij graag boven de 9 houden, ook moet de tomaat niet te groot worden. Bij 10-14 gram is de smaak het beste! We zijn erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het warm is en er schijnt voldoende licht dan worden de tomaten snel te groot en daardoor minder smaakvol. Dat willen we voorkomen. 

Het geheim van het telen van een smaakvolle tomaat is niet het maximale uit de plant willen halen en natuurlijk de liefde van de tuinder!” – Jan Biemans. 

Bestuiving

"De bloemen worden bestoven door hommels, als dat gelukt is verwelkt de gele bloem en groeit er een tomaat."

“We telen al meer dan 25 jaar l’Amuse tomaten samen met Bert van den Brand (mede-eigenaar Fresh Valley). In de winterperiode, als de tomatenplanten uitgeput waren en vervangen werden voor nieuwe, teelden wij in Boekel de l’Amuse tomaten voor Fresh Valley. Zodat we ook in het najaar en met de feestdagen deze smaakvolle tomaten konden uitleveren. Dit deden we samen om ervoor te zorgen dat klanten niet hoefden uit te wijken naar tomaten uit Marokko. 

Bert heeft afgelopen jaar besloten om uit te breiden met de aardbeienteelt en dus te stoppen met tomaten. ''Een mooie kans en daarmee ook de overstap naar jaarrond tomatenteelt in Boekel en Sevenum'', aldus René. "Wij telen en leveren vanaf nu jaarrond de smakelijke On the way to PlanetProof l'Amuse tomaatjes."

"Het geheim van het telen van een smaakvolle tomaat is niet het maximale uit de plant willen halen!"

PlanetProof

De Fresh Valley teeltbedrijven zijn allemaal On the way to PlanetProof en GlobalGAP gecertificeerd. Dit betekent dat de producten voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. De energiebehoefte wordt ingevuld met vier warmte-krachtkoppelingen en plagen bestrijden we op biologische wijze met nuttige organismen zoals natuurlijke vijanden en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Door de inzet van sluipwespen, roofmijten en roofwantsen wordt een biologisch evenwicht gecreëerd. Wekelijks worden er ruim 450.000 sluipwespen uitgezet.

Over l'Amuse tomaten

l'Amuse

De l’Amuse tomaat is uniek qua smaak en altijd vol rood van kleur. Deze tomaat glanst mooi, heeft veel aroma en een zoete smaak. Qua uitstraling en smaak een perfecte tomaat om een gerecht mee te garneren. Doordat de tomaten aan de tros worden geplukt, rijpen ze nog lang na en is de versheid beter gewaarborgd. 

Nieuw: l'Amuse tomatenmix
Om gerechten, naast smakelijk, nóg kleurrijker te maken, leveren wij nu ook de l’Amuse tomatenmix. Een stijlvol houten kistje met de traditionele dieprode trostomaatjes, samen met knaloranje en felgele varianten met ieder hun eigen smaak! 

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen