terug naar overzicht

Vangsttechnieken

Hoe wordt vis gevangen?

Misschien weet je niet hoe een koe een haas vangt, maar wij weten wel hoe onze vissers onze vis vangen! En dat valt nog niet mee, want de Noordzeevissen zijn niet allemaal voor één gat te vangen. Er zijn tal van mogelijkheden die onze vissers gebruiken, elk voor een bepaalde groep vissoorten, ondergronden óf milieuoverwegingen. We lichten een paar technieken uit.

Flyshoot

Flyshoot visserij

Een geweldig innovatieve viswijze is flyshoot. Deze techniek is ontworpen om de vis zo onbeschadigd mogelijk te vangen, waarbij de natuurlijke slijmlaag mooi intact blijft. O.a. rode mul, poon en makreel worden zo opgevist. Een flyshootboot vist met zegentouwen, met daaraan netten. Tijdens het vissen worden de zegentouwen tegelijk met de netten naar de boot gehaald. Hierdoor rollen de zegentouwen over de bodem en schiet stof omhoog. Vissen worden verrast en blijven voor de netten uit zwemmen. Bij het naderen van het schip worden de vissen samengedreven naar de netopening. De bodem wordt op deze wijze niet aangetast en de vissen kunnen zo mooi mogelijk aan boord gehaald worden.

Tip: rode mul met geroosterde knoflook aioli en cantharellen

Fuiken

Fuiken

Veel schaaldieren worden gevangen door middel van fuiken. Deze kooien zijn voorzien van verzwarend materiaal en worden met een lokaas naar de bodem van de zee gelaten. Het schaaldier wordt zo naar de fuik gelokt. Het dier komt  steeds verder in de verschillende kamers van de fuik – totdat deze niet meer kan ontsnappen. Rest de visserman enkel de fuik uit het water te vissen en de lekkernijen die zich er in bevinden te verkopen. Deze methode is relatief duurzaam!

Tip: Mexicaanse taco met kreeft op een zwarte mais tortilla

Staandwant

Staandwant visserij

Deze term is een verzamelnaam voor een aantal methodes waarbij het ‘net’ stil in het water staat. Deze techniek rekent erop dat de vis vanzelf in het net zwemt. Onder deze term vallen ook de ‘kieuwnetten’. De vis zwemt in het net en blijft met zijn kieuwen steken. 
De visserman kan afhankelijk van de vis bepalen of hij geankerde of drijvende netten gebruikt. Het voordeel van deze techniek is dat er geen bodemberoering is en relatief weinig bijvangst is. Snoekbaarzen worden via deze methode gevangen. Deze methode is al bekend vanuit de prehistorie – maar nog steeds uiterst effectief!

Tip: gepaneerde en gefrituurde snoekbaarsfilet met walnotensaus (Satsivi)

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen