terug naar overzicht

Van Kessel Fruit

Vers van dichtbij

Vol trots en passie gaf Jack van Kessel ons een rondleiding bij Van Kessel Fruit. Samen met zijn broer is hij de 4e-generatie die aan zet is bij het familiebedrijf. Het bedrijf werd in de jaren '30 opgericht. Het groeide en innoveerde iedere generatie! Zo ontwikkelde het bedrijf zich van een eigen boomgaard, naar eigen teelt, naar inkoop en export met eigen transport, naar zelf sorteren en verpakken om uiteindelijk met de huidige generatie meerdere Europese retailers rechtstreeks te beleveren. In dit bedrijf doen ze alles in eigen beheer. Wij nemen je graag mee in de wereld van appels en peren!

Waar de opa van de vader van Jack in de jaren '30 een aantal appel- en perenbomen had naast zijn vee is VKF inmiddels niet meer weg te denken in de markt voor appels en peren van Hollandse bodem. Maar hoe groeien appels en peren eigenlijk?

Teelt

Bloesem

Wij kopen bomen die opgekweekt worden door een kwekerij. Als de bomen 2 jaar oud zijn planten we ze, dan groeit er 1 jaar niets. Daarna neemt de productie per jaar toe. Pas na 3 à 4 jaar heb je volledige productie. Een gemiddelde appelboom kan 12 tot 15 jaar mee, een perenboom 25 tot 30. In de winter worden de bomen gesnoeid om ze klaar te maken voor het groeiseizoen. Daarna ontwikkelen de knoppen zich, die groeien in het voorjaar uit tot bloesem. Bijen bevruchten de bloesem en zo groeien de bloesems uit tot vruchten. In het voorjaar en tijdens de zomer voorzien wij de bomen van water en groeistoffen om de vruchten te laten groeien. Zodra de vruchten voldoende maat en kleur hebben, kunnen we gaan oogsten.

Oogst

Van Kessel Fruit

Wanneer de vruchten volgroeid zijn is het tijd om te oogsten. Dit duurt ongeveer 6 tot 8 weken. We beginnen in de laatste week van augustus en oogsten tot ongeveer de tweede of derde week van oktober. Oogsten is zeer secuur werk! We plukken namelijk alleen de appels en peren die voldoende maat en kleur hebben, de rest laten we hangen zodat ze door kunnen groeien en rijpen. De boomgaard is zodanig samengesteld dat de verschillende rassen elkaar opvolgen in rijping. Kortom, we plukken steeds wat rijp is en door de opvolging kunnen we het werk spreiden. Peren plukken we in een keer, appels in een tot drie keer.

Opslag

Opslag peren

Appels een peren worden slechts één keer per jaar geoogst én toch hebben wij het hele jaar verse appels en peren tot onze beschikking, hoe kan dat? Dat is mogelijk door de wijze van opslag. Zodra de appels en peren geoogst zijn worden ze opgeslagen in kratten in grote koelcellen. De koelingen hebben een temperatuur van iets onder nul tot maximaal een graden, daarnaast wordt de zuurstof uit de ruimte onttrokken. Op deze manier breng je het fruit in een soort 'slaapmodus' waardoor je het rijpingsproces pauzeert. Zo kun je ze lange tijd goed houden.

Sorteren en verpakken

Sorteren en verpakken appels

Zodra er vraag is halen we de producten uit de koeling. Ze worden gewassen en gesorteerd door een sorteermachine met een camera. De vrucht wordt beoordeeld op maat, grondkleur, bloskleur en schilkwaliteit. Ook wordt de vrucht gewogen, dit gaat volledig automatisch.

Kleine peren worden verpakt in bakken van 1 kilo, grote peren gaan per vier, andere gaan per doos en appels worden verpakt in zakken. Dit zijn retailvoorbeelden, de verpakking is namelijk afhankelijk van de bestemming. 

Het geheim achter de lekkerste appels en peren

Peren

Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren. ''Dat is elke dag een uitdaging, geen dag is hetzelfde en precies dat maakt het vak ook zo leuk!'', zegt Jack lachend.

Allereerst focussen wij ons op een aantal rassen waar we goed in zijn. Door te focussen kun je blijven innoveren. Daarnaast heeft Nederland een heel geschikt klimaat, met relatief milde winters en zomers. Koude nachten zijn nodig voor de kleur, zonnige dagen voor de suikerontwikkeling. Een nieuwe techniek om ervoor te zorgen dat appels voldoende zon krijgen is bladblazen. Je blaast het overtollig blad van de boom waardoor de vruchten niet meer in de schaduw hangen.

Ook dunnen is belangrijk. Door de kleine vruchten te snoeien kan de boom al zijn energie geven aan de vruchten die blijven hangen. Hierdoor krijgen die extra kwaliteit. Elke dag is een nieuwe kans om slimmer én efficiënter te werken, dat alles draagt bij aan het telen van de lekkerste appels en peren!

''Wij vinden dat een product gewoon altijd goed moet zijn, daar zijn wij dag in dag uit mee bezig. Wij houden de keten bewust zo kort mogelijk, zo blijft het product kraakvers!'' - Jack van Kessel

Appels en peren zijn breed inzetbaar!

Nu je precies weet hoe appels en peren groeien is het nog leuker om er in de keuken mee aan de slag te gaan. Ze zijn breed inzetbaar, je kunt er alle kanten mee op! Prachtig in salades, mooi als bijgerecht bij wild of stoofpotten en verrukkelijk als dessert. Inspiratie nodig? Wij helpen je graag vooruit!

Yoghurt parfait met gekarameliseerde peer en walnoot
Perentaart met walnootvulling
Appelsmoothie
Stoofpeertjes met vanille-ijs
Herfstsalade met biet, broccoli, venkel & appel
Gegrilde peer met kip, walnoot, rucola en gorgonzola
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen