terug naar overzicht

Trends 2024

Wat heeft de horecatoekomst voor ons in petto? Ondanks de hoge(re) prijskaartjes, blijft de consument graag geld uitgeven in de horeca. Toch bevindt dit evenwicht zich op een dun koordje, want hoge kosten en een gebrek aan personeel zetten de winstgevendheid onder druk.

Stap binnen in de smaakvolle wereld van de horeca, waar in 2023 de omzet van de totale foodmarkt met een sprankelende 8,9% omhoog schoot naar 72 miljoen. De groene lichten lijken overal te branden, van de opkomende gemaksgeneratie tot de gunstige economische vooruitzichten. Maar hou je smaakpapillen in bedwang, want sinds de zomer van 2023 spot Foodservice Instituut Nederland signalen van ‘downtrading’ – de consument die slim reageert op de hardnekkige inflatie. En laten we eerlijk zijn, het grote inhaalfestijn na corona lijkt nu toch echt achter de rug te zijn.

In 2024 wordt verwacht dat de groei afneemt. Daarom hebben we een aantal trends uitgelicht die de horeca in 2024 zullen kenmerken.

Flexibele foodservice concepten

Trend1

Consumenten die onderweg zijn, willen graag flexibele foodservice concepten die sociale interacties naadloos laten samengaan met gemak. Als gevolg van deze trend ontstaan er over de hele wereld nieuwe restaurantconcepten die hierop inspelen. Denk aan restaurants met coworkingruimte waar klanten een tafel of ruimte kunnen huren om te studeren of werken en daarnaast beschikken over opties voor eten en drinken.

Plantaardig voedsel

Trend 2

In 2024 blijft plantaardig voedsel een belangrijke trend, aangewakkerd door groeiend klimaat- en milieubewustzijn, vooral onder jongeren. Deze verschuiving naar plantaardige voeding weerspiegelt een bredere maatschappelijke interesse in duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid. De diversiteit en smakelijkheid van plantaardige alternatieven dragen bij aan de groeiende acceptatie van een plant-based dieet, dat ook wordt gezien als een milieuvriendelijke keuze met een lagere ecologische voetafdruk. Deze trend lijkt blijvend invloed te hebben op eetgewoonten en de voedingsindustrie.

Dry January

Tennd

Het nieuwe jaar starten met een maand geen alcohol drinken, steeds meer mensen in Nederland gaan deze uitdaging aan. De populariteit van dry january neemt dan ook elk jaar toe. Tip: breid je drankkaart uit met verrassende mocktails.

Fusion ramen

trend

Ramen is het streetfoodgerecht dat de hele wereld veroverd. Het draai niet alleen om noedels en bouillon, maar ook om de perfecte harmonie van smaken en texturen. Een opvallende trend is de opkomst van fusion ramen, waarbij internationale smaken worden gecombineerd met traditionele Japanse basis. Denk aan ramen met Mexicaanse kruiden, Italiaanse olijfolie of zelfs Indiase specerijen.

Precision fermentation

Precision fermentation

Door geavanceerde technologie wordt de smaak en structuur van vlees en vis steeds beter nagebootst. Precision fementation heeft een groot potentieel voor de voedselproductie. Dit is een techniek die gebruik maakt van genetische gemodificeerde micro-organismen om specifieke enzymen en andere verbindingen te produceren. Kortom; producten die smaken als dierlijke producten, zonder dierlijke producten te gebruiken.

Yuzu

Yuzu

Yuzu, een citrusvrucht dat de culinaire wereld veroverd. Yuzu is van oorsprong Japans en bekend om de verfijnde balans tussen zoet, zuur en bitter. Het unieke smaakprofiel en de veelzijdigheid bepalen de populariteit van deze vrucht. Yuzu is een combinatie van citroen, mandarijn en grapefruit. Perfect als finishing touch in soepen, dressings en marinades.

Swicy sensatie

Swicy sensatie

De nieuwe smaakrevolutie is swicy, een combinatie van sweet en spicy. Denk aan pittige limonades, zoete chiligelei op desserts en jalapeno infusions in cocktsails. Een gewaagde smaakcombinatie.

Dadels als zoetstof

Dadels als zoetstof

Dadels worden steeds vaker ingezet als zoetstof omdat de dadel veel gezonde eigenschappen bevat. Dat maakt de dadel een perfecte suikervervanger. Dankzij de kleverige structuur ook zeer geschikt om toe te voegen aan bakgerechten. En wist je dat dadels ook veel ijzer bevatten?

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen