terug naar overzicht

Skrei, een natuurlijk wonder!

Skrei, oftewel Noorse winter- kabeljauw, is een prachtig mooie en lekkere vis. De naam 'skrei' komt uit de Noorse taal en betekent: zwerver. Deze naam doelt op de lange trektocht die de skrei maakt.

Michiel, vers specialist

De volwassen en paairijpe skrei is meestal tussen de 5 en 7 jaar oud, wanneer ze aan de trektocht beginnen. Skrei zwemt vanuit de Barentszzee, naar de Lofoten, een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. De Lofoten heeft een wat hogere watertemperatuur, daarnaast is het kraakheldere water rijk aan voedsel. 

Tijdens de trek eet de skrei gevarieerd, vlak voor de paai eten ze zichzelf helemaal vol. Hierdoor wordt het vlees witter, steviger en anders van smaak. Skrei heeft een wat groenere gloed over zijn huid. Globaal loopt het skreiseizoen van januari tot april, maar door weersinvloeden kan dit wat verschuiven. Skrei is dus echt een seizoensproduct en is maar beperkt verkrijgbaar. 

De vangsten en quota zijn aan strenge regels gebonden. Skrei wordt voor een groot deel met lijnen gevangen en wat beperkter met kleine netten. Deze methode is milieuvriendelijker. Nu is dé tijd voor skrei dus geniet ervan!
 

Een Noorse traditie

Het skreiseizoen is voor Noren een beetje wat de Hollandse Nieuwe voor Nederlanders is. Liefhebbers kijken er reikhalzend naar uit! Slechts 15% van de skrei wordt vers aangeboden. Het overgrote deel van de skrei wordt verwerkt tot gedroogde stok- en klipvis. De stokvis wordt in de wind gedroogd, de klipvis wordt gezout, geperst en gedroogd. In Portugal is stokvis een ware delicatesse onder de naam bacalhau. Ook vindt een deel van de stokvis zijn weg richting Brazilië, Spanje en Italië. 

Skrei is een prachtige vis met mooie toepassingsmogelijkheden in vele gerechten. Ga jij met skrei aan de slag?

Skrei in een saus van kokosnoot, gember en citroen met groente krokantjes

Skrei kokos

Wijntip van Bjørn Scholten - Registervinoloog

''De frisheid van de wijn in combinatie met florale - en muskaattonen gaan perfect samen met de zilte smaak van skrei en de kokossaus'' 

Fris | fruitig | kruidig
OOSTENRIJK | SÜDSTEIERMARK
Gelber Muskateller Klassik
Muster.Gamlitz
muscat blanc à petits grains
art. 60003817

Bestel hier!

Skrei met aardappelpuree en zeekraal

Skrei met aardappelpuree en zeekraal

Wijntip van Bjørn Scholten - Registervinoloog

''Een wijn gemaakt om te combineren met een breed scala aan visgerechten. De lichte houtrijping zorgt voor een mooi rond karakter wat mooi aansluit bij de aardappelpuree'' 

Vol | rijk | complex
AUSTRALIË | RIVERLAND
Sidney Wilcox Field White Blend
Byrne Family Vineyards
chenin blanc | semillon | muscadelle
art. 16681064

Bestel hier!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen