terug naar overzicht

Orange wine

Oude tijden herontdekt!

Gvevri

Naast rood, wit en rosé is er nu ook een 'nieuwe' kleur, oranje. Alhoewel nieuw... De oorsprong van orange wine ligt in één van de oudste wijnlanden ter wereld, Georgië in het Kaukasusgebergte. Wijn werd hier zo'n 6000 jaar geleden op traditionele wijze gemaakt in een qvevri, dit is een soort van stenen kruik die in de grond begraven wordt.

Traditioneel werden de qvevri's gevuld met gekneusde witte druiven samen met takjes en pitten, waarna een spontane gisting plaatsvond. Je kunt de bereiding vergelijken met die van rode wijn, alleen dan met witte druiven. De lange weking met de schillen, takjes en pitten geeft de wijn een oranje kleur en tannine.

Het resultaat van de wijnen - gemaakt zoals die uit de oude tijd - zijn wijnen die nu als onzuiver worden beschouwd. Maar met de kennis van nu is er weer toekomst!

Wijnmakers met lef!

Wijnmakers hebben zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld met veel kennis, moderne middelen en nieuwe technieken. Hierdoor is men in staat om op basis van de klassieke wijnbereidingsmethode zuivere wijnen te maken. Dit heeft verschillende toegewijde wijnmakers over de hele wereld geïnspireerd om met orange wine te experimenteren. Daarvoor is passie en toewijding nodig, orange wine vraagt om een dosis lef omdat het geen alledaagse wijn is!

Wijnvat

Smaak
Net als bij rode en witte wijn zijn de verschillen in smaak enorm. In de klassieke wijnbereidingsmethodes uit Georgië is de kelderhygiëne niet optimaal en spelen vaak de ongewenste gistsoorten een hoofdrol. Hierdoor kunnen de wijnen bepaalde (onaangename) geuren ontwikkelen. Dit komt niet ten goede aan de smaak van de wijn. Het is dus van belang om te werken met zorgvuldig geselecteerde gezonde druiven en schoon materiaal. Dan kunnen er mooie wijnen gemaakt worden met karaktereigenschappen van onder andere fruitige tonen van sinaasappelschil in combinatie met noten, specerijen, gedroogde kruiden en een ziltige mineraliteit.

Wijn spijs
Bij orange wine moet je eten! De wijn heeft zo'n specifieke en uitgesproken smaak dat het als terraswijn niet zo geschikt is. Vanwege het smaakprofiel passen deze wijnen goed bij uitgesproken gerechten, zoals currygerechten. Daarnaast vindt het mooi aansluiting bij de Marokkaanse, Ethiopische, Koreaanse en Japanse keuken. Vanwege een hoog fenolgehalte (tannine en bitterheid) en de notige tonen, passen de wijnen ook bij diverse vlees- en vissoorten.

Amstramgram Pomone Orange

Bjorn Scholten

Een zuiver voorbeeld van een orange wine die door zijn toegankelijkheid kan dienen als introductie voor het drinken van dit type wijn. De roussanne en marsanne worden ontsteelt en samen gefermenteerd. De terret gris druif rijpt later in het seizoen en wordt in hele trossen incl. steeltjes één maand lang apart ingeweekt en gefermenteerd. Hierna worden de wijnen gemengd en vindt op natuurlijke wijze onder lage temperatuur sedimentatie plaats (het bezinken van de vaste stoffen). Het zuivere sap wordt gebotteld zonder toevoeging van sulfiet.

 

"Deze wijn is lichtoranje met gele reflecties, in de neus kenmerkt de wijn zich door ongebruikelijke frisheid voor dit type wijn. Er zijn complexe aroma's van amandel, sinaasappelzest en kweepeer waarneembaar in combinatie met specerijen en een kleine aardse toets. In de mond is het een frisse wijn met een minerale impressie en veel vulling met een lange afdronk met een fijne tanninestructuur." - Bjørn Scholten

Amstramgram Pomone Orange

Amstramgram Pomone Orange
Calmel & Joseph

Smaakprofiel: kruidig | rond | complex
Afkomst: Frankrijk | Languedoc
Druivensoort: terret gris | roussanne | marsanne

Bestel de wijn hier!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen