terug naar overzicht

Op bezoek bij van Vugt kruiden

Verse kruiden zijn essentieel in de keuken. Het geeft smaak, kleur, geur, structuur en kan een gerecht écht afmaken. Onze verse kruiden worden al sinds jaren geteeld en verpakt door Van Vugt Kruiden, tijd om langs te gaan en meer te weten te komen over de wereld van verse kruiden.

Selderij

Piet van Vugt is samen met zijn vader van jongs af aan actief in het telersvak. De start werd ooit gemaakt met komkommers en radijs tot ze half jarennegentig de vraag kregen van een klant om elke week een kilo koriander en dille te leveren. ''Wij wisten niet eens wat het was maar we gingen wel aan de slag!'' vertelt Piet. De vraag nam toe en het kruidenassortiment breidde zich uit. Op den duur was er sprak van overproductie. Deze producten probeerden ze te verkopen via de veiling. Dat was geen succes, daarom besloten ze in 2003 zelfstandig rechtstreeks de markt op te gaan. Dat bracht een uitdaging met zich mee, namelijk leveren in de winter.

Piet ging op zoek naar telers in en buiten Europa om mee samen te werken. Zo groeiden ze uit tot waar ze nu staan. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd 13 teeltbedrijven en 300 mensen in Ridderkerk in dienst die dagelijks de artikelen oogsten, verwerken en inpakken. En dat allemaal met het etiket van de klant. Daarmee maken ze het zichzelf niet makkelijk, maar hebben ze wel een sterke positie in de markt verworven.

Piet van Vught

Teelt

Bij Van Vugt Kruiden telen ze 24 verschillende soorten verse kruiden en 18 soorten eetbare bloemen. Het hele assortiment is jaarrond verkrijgbaar. Alles wat in Nederland geteelt kan worden, wordt in Nederland geteeld. Als het niet mogelijk is worden de producten in het buitenland geteeld, door een vaste groep geselecteerde telers.

''Wij kopen zaden voor het telen van de kruiden in. Deze kruiden worden automatisch gezaaid en geoogst. We testen continu nieuwe rassen en soorten, omdat we altijd zoeken naar manieren om onze kwaliteit naar een nog hoger niveau te tillen. Het ingekochte zaadje, planten we op zaaibedden, we laten de kruiden groeien tot het de juiste lengte heeft. Vervolgens wordt het geoogst en verpakt. Het proces van zaaien tot oogsten duurt ongeveer 30 tot 35 dagen.

De groei van kruiden is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. De belangrijkste factor is licht, als de lichtintensiteit afneemt, neemt de groei ook af.

We wisselen het hele jaar door de teelt. Dat betekent dat waar nu basilicum geteelt wordt, daar dit hele jaar geen basilicum meer mag staan. Dit doen we om ziektes te voorkomen. Wij focussen op kwaliteit en continuïteit, dat is namelijk dé succesfactor van verse kruiden. Als je een week geen product hebt lig je eruit. Daarom doen wij
altijd ons uiterste best om altijd te kunnen leveren'' - Piet van Vugt.

Het geheim van de teler

“Het geheim achter het telen van de meest smaakvolle verse kruiden en eetbare bloemen kan ik je niet zeggen'', zegt Piet lachend. ''Eén specifieke reden kan ik je ook niet geven, smaakvolle kruiden en eetbare bloemen telen is
namelijk afhankelijk van heel veel verschillende factoren en invloeden. Het is trial en error, door de jaren heen heb
ik veel kennis en ervaring opgebouwd. Een combinatie van beide zetten we dagelijks in om het steeds weer beter
te doen. Een teler die echt verstand van zaken heeft hoeft ergens maar 5 minuten rond te lopen om te weten hoe ze het doen, om die reden houd ik mensen graag buiten de deur.''

Voor het behoud van de grond stomen we om de 3 jaar. Er wordt zeil over de grond getrokken, daaronder wordt stoom van 145 graden geblazen. De stoom trekt 15 tot 25 cm in de grond. Hierdoor gaan alle ziektes en schimmels kapot. De goede schimmels herstellen binnen 3 à 4 weken, de grond is dan weer klaar om op te telen. Daarnaast bemonsteren we de grond continu, waardoor we precies kunnen zien wat de grond nodig heeft.

Kruidenkas

Duurzaamheid staat centraal

Van Vugt Kruiden is PlanetProof gecertificeerd en teelt duurzaam. Ze zijn gevestigd in een volledig gasloos pand, daarnaast maken ze gebruik van 3400 zonnepanelen. Op die manier telen ze volledig emissieloos. Ook zetten
ze dagelijks bussen in, waar het personeel gebruik van kan maken, om woon- werkverkeer te verminderen. De
toiletten worden doorgespoeld met regenwater en ze maken gebruik van warmtebuffers. Hiermee verwarmen
ze de kantoren en kassen. Het doel is om volledig zelfvoorzienend te zijn.

Daarnaast zijn ze actief bezig met het verwaarden van afvalstromen. Zo ontwikkelden ze in samenwerking met
een lokale brouwer een kruidenbiertje. Het bier wordt gemaakt met reststromen basilicum en citroengras.
Momenteel draait er in Barendrecht een pilot om afval zelf te composteren.

Familiebedrijf

Van Vugt Kruiden is een écht familiebedrijf. Vader Piet heeft zijn ondernemers DNA doorgegeven en inmiddels werken al zijn kinderen, in sommige gevallen inclusief partner, voor het bedrijf. Ze zijn allemaal verantwoordelijk voor een andere bedrijfstak. Van onder andere het financiële stuk, tot HR en marketing.

Bloemen

Over eetbare bloemen

Het gebruik van eetbare bloemen is hot! Ze zijn niet alleen een esthetische toevoeging op het bord, maar ze brengen ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Bloemen bevatten vaak waardevolle voedingsstoffen en antioxidanten die je lichaam goed doen. Wil jij jouw borden deze lente laten shinen? Probeer eens te experimenteren met eetbare bloemen. Leuk in een cocktail, salade, dessert, bij gebakjes, ijsjes, een smoothie of yoghurt bowl. Mogelijk ook een leuke tip om Pasen, Vader- en Moederdag en andere feestdagen nog specialer te maken!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen