terug naar overzicht

Op bezoek bij de visafslag in IJmuiden

Het najaar is een goed seizoen om vis uit eigen Noordzee te eten, maar hoe komt die wild gevangen vis eigenlijk in jouw keuken terecht? Wij brachten een bezoek aan de visafslag van IJmuiden en leerden er alles over.

Vangst
De meeste vissersboten vertrekken op maandag en komen op vrijdag terug met hun vangst. Tijdens de vangst op zee duurt het ongeveer twee uur vanaf het uitgooien van de netten, tot de vis binnengehaald kan worden. De gevangen vis wordt ontdaan van de ingewanden en in bakken met ijs opgeslagen in het ruim. De vangstmethode
wordt bepaald door het type schip en de visserijmethode.

Haven
's Morgens heel vroeg komen de boten terug van zee en wordt de vangst gelost in de haven. Daar maken ze de boot direct weer vertrek-klaar om na een weekend thuis, op maandag weer uit te varen.

Sorteertafel

Sorteren
De meeste boten lossen hun vangst tussen 2 en 5 uur 's nachts. De boten worden opgewacht door sorteerders.
Op grote sorteertafels sorteren zij de vis. De sortering wordt bepaald aan de hand van maat (lengte & gewicht)
en kwaliteit. Aan de lijkstijfheid kun je zien hoe vers de vis is, dat bepaalt mede in welke (kwaliteits)klasse de vis valt. Het sorteren van de vis gebeurt op speciale sorteertafels. Door bijvoorbeeld een schol op tafel te leggen op de puntjes, kun je precies zien in welke maatklasse de vis thuishoort. Een handigheidje om snel te kunnen werken.

Schouwen
Na de sortering worden de vissen keurig op klasse uitgestald in een koeling. Elke boot heeft haar eigen koeling. Kopers mogen de vis daar schouwen (bekijken/keuren) om te kunnen bepalen welke vis ze graag willen kopen.

Veilingkamer
In deze kamer komt vraag en aanbod samen, een fascinerend schouwspel waarbij snelheid én ervaring van essentieel belang zijn. De veilingmeester verkoopt de vis voor de vissers vanaf 7 uur. De vis wordt per batch aangeboden, en per klasse ingezet met een bepaalde startprijs. Deze prijs loopt langzaam af. Met één druk op de knop koop je de desbetreffende batch. Druk je te vroeg, betaal je een hogere prijs, druk je te laat kan je concurrent je voor zijn. De prijzen fluctueren en zijn afhankelijk van vele factoren waaronder beschikbaarheid, vraag en weersomstandigheden. Als het slecht weer is op zee, is de kans om te vissen vele malen kleiner. Soms is het zelfs helemaal niet mogelijk. Dit heeft een groot effect op de dagprijs van vis.

Transport
Zodra de vis verkocht is op de veiling vindt het zijn culinaire weg vanuit de afslag naar de keuken, om uiteindelijk op het bord van jouw gast te belanden.

Visser

Weinig slaap en hard werken
Visvangst is een eeuwenoud ambacht dat vandaag de dag nog steeds essentieel is. Het is een ambacht dat vaak van vader op zoon doorgegeven wordt, maar je moet wel uit het juiste hout gesneden zijn om dit vak uit te kunnen oefenen.

Gemiddeld duurt het na het uitgooien van de netten 2 uur voordat de vangst binnengehaald kan worden. De vissers zijn ongeveer 1,5 uur bezig met het ontdoen van de ingewanden en het op ijs zetten van de vangst. Ze kunnen dan een half uurtje rusten voor de volgende vangst weer aan boord komt en verwerkt moet worden. Dit gaat 24 uur per dag door!

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen