terug naar overzicht

Het ondergrondse mysterie van truffels

Op een geheime locatie, diep verscholen in de Brabantse bossen, ligt het recent aangelegde truffelbos. Wij spraken met gepassioneerde truffelspecialist Jesse. Hij nam ons mee in zijn Nederlandse truffelbos avontuur, een ambitieus en riskant project. Een truffelbos in Nederland? "Je hoort het goed", zegt Jesse met een glimlach. "We hebben recent een truffelbos aangelegd, en hebben goede hoop dat we de groei van truffels hier kunnen stimuleren." Truffels van Nederlandse bodem zijn tot nu toe een zeldzaamheid gebleken.

Truffels zijn een mysterie, kieskeurig in hun groei en habitat. Jesse geeft toe dat niemand precies weet of het experiment zal slagen, maar is vastbesloten om het te proberen. Om zijn droom te verwezenlijken, importeerde hij diverse geïnsemineerde truffelbomen uit Italië. Voor dit experiment werkt Jesse samen met een gespecialiseerde bloemkweker met uitgebreide kennis van bodemstructuren en micro-organismen. Vóór de bomen geplant werden, onderzochten ze eerst de bodem. En wat bleek? Het truffelbos bevindt zich op grond met uitzonderlijke natuurlijke waarden, die nagenoeg perfect bleken te zijn voor truffelteelt! Jesse hoopt dat er over ongeveer zeven jaar truffels zullen groeien, maar benadrukt dat het niet zeker is dat het experiment slaagt. Het is hoe dan ook een leerzaam avontuur om meer te leren over de groei van truffels.

Truffels

Geen truffels zonder truffelhonden. Truffels groeien volledig onder de grond, waardoor ze voor het blote oog onzichtbaar blijven. Daarom vertrouwen we op het uitzonderlijke reukzintuig van speciaal getrainde viervoeters, de truffelhonden.

Zodra getrainde truffelhonden de geur van truffels oppikken, beginnen ze enthousiast te graven. De cavatore (truffeljager) staat paraat en neemt het voorzichtig over met kleine schepjes om beschadiging te voorkomen.


Als het experiment slaagt, kunnen we over een jaar of zeven genieten van Nederlandse truffels. Tot die tijd komen onze truffels uit Umbrië.

Daar zijn truffelzoekers dagelijks in de weer om deze prachtige zwammen te vinden. Ze leven met de maanstanden en zwijgen over de exacte vindplaatsen. Om zo onopvallend mogelijk te werk te gaan, zoeken ze veelal in de vroege ochtend.

Truffels groeien in symbiose (langdurige samenleving van twee of meer organismen) met haarwortels van bepaalde boomsoorten. Geschikte boomsoorten zijn eiken-, hazelaars-, en beukenbomen. De grond moet kalkrijk zijn, neutrale PH-waarden hebben en bij voorkeur op het zuiden gericht zijn.

Na de vondst wordt er per truffel gekeken naar de originaliteit, oorsprong en kwaliteit. Een goede truffel moet mooi van structuur zijn, een diepe aardse geur afgeven, een duidelijke marmorisering hebben en mag niet sponzig aanvoelen.

Jesse Boeijen

Wist je dat truffels caloriearm zijn? Nog een goede reden om er van te genieten. Truffels zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast worden ze al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde vanwege hun veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen. Ze zouden het immuunsysteem versterken en de spijsvertering verbeteren.

Er zijn meer dan 100 verschillende soorten truffels, maar ze zijn niet allemaal geschikt voor consumptie. Elk seizoen kent zijn eigen truffeltype. Hierdoor kunnen we vrijwel het hele jaar genieten van verse truffels. Wil jij weten wanneer jij jouw gasten kunt verwennen met de verschillende truffelsoorten?

Wintertruffel
Witte truffel
Herfsttruffel
Zomertruffel
Voorjaarstruffel
sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen