terug naar overzicht

Groot in kleinfruit

In de zonnige velden van Heeswijk Dinther groeit iets bijzonders. Hier, onder de zorgzame handen van Frank van den Broek, komen bramen, frambozen en rode bessen tot leven. Het bedrijf werd in 1978 opgericht door zijn ouders, Frank en familie hebben een diepe passie voor kleinfruit.

frank van den broek

"Toen we in 1990 begonnen met frambozen en rode bessen, openden we een nieuwe wereld binnen de tuinbouw", verteld Frank. Het was de shift van arbeidsintensieve gewassen zoals aardbeien naar fruit dat staand geplukt kan worden, die overstap naar kleinfruit stimuleerde.

Ooit werd er gestart met slechts enkele hectare. Tegenwoordig strekt de productie van Van den Broek zich uit over bijna 20 hectare, met rode bessen als hoofdgewas. "Van eind mei tot oktober leveren we bramen. Frambozen zijn beschikbaar van juni tot eind oktober. Voor rode bessen loopt het seizoen van half juni tot net voor Pasen, dat is mogelijk door de opslag", legt Frank uit. Het teeltproces is een reflectie van geduld en precisie. "Een rode bessenstruik produceert pas vol in zijn derde of vierde jaar. En onze bramen en frambozen? Die zijn elk seizoen weer een race tegen de klok en de elementen van de natuur."

Het echte werk begint in de winter met het snoeien. "Zonder snoei geen bloei", zegt Frank met een knipoog. "We gebruiken voornamelijk organische bemesting en compost van ons eigen snoeiafval om de cirkel van onze landbouw zo rond mogelijk te houden." Als het teeltseizoen aanbreekt, worden de planten blootgesteld aan de grillen van het weer, waarbij nachtvorst een grote zorg is. "We beschermen onze planten met organische extracten en regenkappen om ze vitaal en gezond te houden", legt Frank uit.

Duurzaam geteeld

De nadruk op duurzaamheid is niet te missen. Van den Broek maakt gebruik van geïntegreerde plagenbestrijding. Ze bevorderen biodiversiteit met windsingels die diverse natuurlijke vijanden van plaagdieren aantrekken. Om een voorbeeld te noemen, de windsingels trekken sluipwespen aan, de natuurlijke bestrijding voor luizen. "We werken samen met de natuur om zo min mogelijk te hoeven ingrijpen. Gewassen op natuurlijke wijze beschermen."

Voor Frank is het meer dan alleen fruit telen; het is een manier om bij te dragen aan een duurzamere wereld. "We telen volgens 'On the Way to PlanetProof-normen', ook al zijn we niet gecertificeerd vanwege de hoge kosten. Onze inzet voor duurzaamheid is duidelijk in elk aspect van ons werk. Zo leveren we de beste smaak, geteeld met respect voor de natuur en toekomst."

frank van den broek

Het geheim

Maar wat maakt het kleinfruit van Van den Broek zo uniek? "Het geheim zit in het oogsten op het juiste moment", verklapt Frank. "Voor de lokale markt plukken we ze rijper voor de beste smaak, terwijl fruit voor de export wat steviger wordt geoogst, zodat het langer houdbaar is." Timing is dus eigenlijk het geheim voor het telen van het lekkerste kleinfruit.

De toekomst van Nederlands kleinfruit

"Op dit moment komen veel van de bramen en frambozen die in Nederland verkocht worden, uit landen als Portugal, Spanje, Mexico en Marokko", legt Frank uit. De planten worden weliswaar in Nederland opgekweekt, maar vanwege de lagere arbeidskosten worden ze vervolgens in deze landen geteeld. "We kunnen simpelweg niet concurreren met die lagere kosten."

Op de vraag hoe dit past binnen de voorkeur voor Nederlandse producten, antwoordt Frank: "Versheid is altijd het lekkerst. We kunnen discussiëren over certificering en milieuvriendelijkheid zoals On the way to PlanetProof, maar uiteindelijk zijn het de supermarkten die de beslissingen nemen. Als zij dezelfde bramen voor vijf cent goedkoper per bakje uit Marokko kunnen krijgen, kiezen ze daarvoor, ongeacht het lagere dagloon van de arbeiders daar."

Frank benadrukt een uniek voordeel van Nederland: "Rode bessen gedijen voornamelijk in Nederland, België en West-Duitsland, dankzij ons klimaat. Dat maakt ons uniek en geeft ons een onderscheidende positie in de markt."

Ondanks alle uitdagingen blijft Frank positief. Hij is trots wanneer hij tussen zijn gewassen staat. "Het is prachtig om te zien hoe een plant groeit en bloeit. En als het eindproduct dan naar tevredenheid van onze klanten is, van Heeswijk Dinther tot Japan, dan weet je waarvoor je het doet."

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen