terug naar overzicht

Elke druppel telt

Het mooie weer lijkt geen einde te kennen. Heerlijk voor al die volle terrassen! Maar door de aanhoudende droogte werden we opgeroepen om minder water te gebruiken. Iedereen kan bijdragen aan het verminderen van waterverbruik, zo ook u in uw horecazaak.

Chef koks wassen groenten

Er zijn veel mogelijkheden om te besparen, die afgezien van de waterverspilling tegengaan, ook de kosten drukken. Wie water wil besparen kan met enkele kleine aanpassingen een zichtbaar effect bereiken. En ze zijn eenvoudig te implementeren!

Gebruik van moderne apparaten
Bij het inrichten van de keuken is het zinvol om direct voor moderne technieken te kiezen. Zo gebruiken bijvoorbeeld moderne afwasmachines tot 50% minder water dan oudere apparaten. Let daarom bij de aanschaf van een nieuw apparaat op het aangegeven waterverbruik. Bij bijvoorbeeld een ijsblokjesmachine loont het om te kiezen voor een luchtgekoelde machine in plaats van een watergekoeld model. Hoewel ze meer stroom verbruiken, bespaart u aanzienlijk op waterverbruik. Bij een volledig ingerichte keuken is het logisch dat u niet direct alle apparaten vervangt voor duurzame technieken, maar vaak kunnen besparingsmogelijkheden ook achteraf ingebouwd worden.

Upgrade jouw toilet
Bij toiletten zijn er verschillende besparingen mogelijk. Ten eerste is dit natuurlijk het doorspoelen van het toilet, omdat ouderwetse spoelsystemen het meeste water verspillen. Moderne systemen hebben twee spoelknoppen: bij de kleine knop bespaart u meer dan de helft van het water in vergelijking met de grote. Heb je nog een oud spoelsysteem? Vaak kan dit in jouw bestaande systeem worden ingebouwd.

Met borden op gasten- en personeelstoiletten maak je jouw klanten en medewerkers ook attent op dit onderwerp.

Installeer een schuimstraalmondstuk
Gebruik in alle natte ruimtes en in de keuken schuimstraalmondstukken. Ze kunnen snel en eenvoudig op kranen worden bevestigd. De waterstraal blijft nog steeds sterk, maar het vermindert de hoeveelheid water die er doorheen stroomt, doordat er meer lucht bij wordt gemengd.

Geautomatiseerde hulpstukken die reageren op aanraking of beweging, zijn ook de moeite waard. Hiermee voorkomt u dat bijvoorbeeld tijdens het handen wassen de kraan stroomt. Als alternatief is een wastafel met voetpedaal ook efficiënt, en daarnaast bijzonder hygiënisch.

Laat lekkages onmiddellijk repareren
Zelfs door een enkele druppelende kraan kan er per dag 5 liter water verloren gaan. Kan je nagaan wat dit is bij een lopend toilet. Laat uw lekkages altijd snel repareren door een specialist.

Schoonmaken in een waterbad
Het is niet nodig om elke paprika en elke appel afzonderlijk onder de kraan af te spoelen. Was alle groenten en fruit van die dag gebruikt liever allemaal tegelijk in een waterbad.

Diepvriesproducten ontdooien sneller onder stromend water, maar hiermee stroomt tevens geld in de afvoer. En niet alleen dat: deze methode bevordert ook de kiemvorming. Ook hier geldt: aanwijsbordjes in de keuken en een goede opleiding voor keukenpersoneel werpen hun vruchten af. Enerzijds laat u zien hoe er bespaard kan worden, anderzijds creëert u aandacht voor het milieu.

Water hergebruiken
Soms kan water meerdere keren worden gebruikt zonder enige hygiënische zorg. Het ijswater dat wordt gebruikt voor het blussen van fruit en groenten kan bijvoorbeeld heel goed worden gebruikt voor het voorspoelen van apparaten.

Om bloemen water te geven kunt u regenwater gebruiken, maar ook bijvoorbeeld het water waarin u eieren heeft gekookt.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen