terug naar overzicht

Op verkenning met ChatGPT

Chat GPT is hot! Maar wat kun je er eigenlijk mee? En hoe kun je het inzetten in de horeca? Chef Geneal ging op onderzoek uit! Voor ons experiment vroegen we Chat GPT een feestelijk vegetarisch hoofdgerecht te bedenken met roodlof, sinaasappel, knoflook, tijm en rozemarijn.

Geneal Harreman

''Als chef zijnde is het natuurlijk heel gek om een paar ingrediënten online in te voeren en er een recept voor terug te krijgen! Toch werd ik aangenaam verrast door de opties die Chat GPT bood. De smaakcombinaties van Chat GPT zijn prima, wel valt het op dat de gerechten niet super creatief zijn. Welbekende gerechten, maar is het altijd nodig om iets 'nieuws' te creëren?

Mijn tip, gebruik Chat GPT als inspiratiebron! Een belangrijke kanttekening, Chat GPT is niet geschikt voor elk segment. Wil je het gebruiken als inspiratie voor een nieuw gerecht op de menukaart van een eetcafé of brasserie? Heel handig! Wil je een artistiek en uniek gerecht? Dan is het als chef waarschijnlijk beter om je eigen creatieve hersenen te kraken.

Roodlof met geitenkaas

Het resultaat: het gerecht was qua smaak goed. Echter missen de hoeveelheden in het recept en wordt er geen rekening gehouden met de opmaak van het bord. Het mist kleur én spanning. 

Links zie je het Chat GPT recept, bovenaan de pagina mijn versie. Ik heb rauwe roodlof en verse basilicum toegevoegd voor de kleur en knapperige structuur. Daarnaast heb ik de sinaasappel kleiner gesneden zodat het beter per hap gedoseerd is.''

De voor-en nadelen van Chat GPT volgens Chef Geneal Harreman:

+ De smaakcombinaties zijn goed
+ Makkelijk in het gebruik
+ Geschikt als klassieke basis voor je menukaart

- Recept hoeveelheden missen
- Houdt geen rekening met de bord opmaak
- De recepten zijn niet onderscheidend en creatief

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen