Federweißer
De Duitse specialiteit Federweiβer hoort echt bij het najaar en is dan slechts enige tijd beschikbaar, meestal in de maanden september en oktober. De wijn dankt zijn naam aan de gisten die als een soort kleine veertjes dansen in het glas. Deze zorgen er tevens voor dat de jonge wijn licht tintelt. Federweißer is altijd vers en ook nog eens gezond; de wijn bevat veel vitamines, spijsvertering bevorderende melkzuurbacteriën en relatief weinig alcohol.
Federweiβer wordt gemaakt van geperste most uit vers geplukte, witte druiven. Na het toevoegen van gist aan de druiven begint een zeer snel proces van gisten, waarin de suiker in de druiven wordt afgebroken tot alcohol. Het bijzondere aan deze wijn is dat het fermenteren in de fles nog doorgaat. Dit gaat door tot alle suiker volledig is afgebroken.
Het alcoholpercentage van deze wijn kan hierdoor variëren van 4% tot circa 10%. Dit betekent ook dat de wijn in enkele uren een andere smaak kan geven. Het beste kun je de wijn proeven en als de smaak precies goed is, zet je de fles in de koeling. De kou vertraagt het gistingsproces sterk. Als de wijn nog te zoet is kun je hem het beste 6-8 uur op kamertemperatuur laten staan om vervolgens nogmaals te proeven.
Om ervoor te zorgen dat het koolzuur tijdens deze fermentatie kan ontsnappen heeft de fles een speciale dop die lucht doorlaat. De fles moet dan ook altijd rechtop overeind staan om het gas makkelijk vrij te laten komen en lekken te voorkomen. Zet de flessen ook koud weg om de gisting te vertragen. Koud opgeslagen is deze wijn een week houdbaar.
Najaarsspecialiteit
Federweiβer is jonge wijn met een verfrissende, fruitige smaak. Je kunt de wijn goed schenken bij najaarsgerechten. Denk aan stevige gerechten met ree, hert en wild zwijn. Combineer de wijn ook met gerechten waarin appel, kastanje of champignons verwerkt zijn.
Art. nr. 13452650, Federweiβer, 1 ltr
Zwiebelkuchen
Naast de typische seizoensgerechten die in deze maanden of veel menu's staan, kun je ook voor de traditionele combinatie kiezen. Maak dan ‘zwiebelkuchen’. Zwiebelkuchen is een hartige uientaart met uien, zure room en kruiden. De smaak van de uientaart is een erg goede aanvulling op de makkelijk drinkbare, verfrissende druivendrank.