terug naar overzicht

Stamppot met wijn

Het is weer winter, voor ons Nederlanders de tijd om weer te stampen. Want wie is er nu niet dol op onze stamppotten. Met een glas wijn? Jazeker!

boerenkool stamppot

Bijna alle stamppotten hebben gemeenschappelijk een romig mondgevoel. Over het algemeen sluiten fijn aromatische witte wijnen - zoals chardonnay, pinot blanc of pinot gris - met niet te hoge zuren en een licht romig mondgevoel hier goed bij aan. Wat betreft rode wijnen, zijn wijnen uit nieuwe wereldlanden - zoals shiraz en malbec - ook redelijk veilige keuzes en tevens geven deze wijnen een warm gevoel.

Er is geen wijn die bij alle stamppotten past, we moeten kijken naar de smaken die met de puree worden gecombineerd. Zo zijn wortelen zoeter van smaak dan boerenkool of andijvie. Neem nou andijviestamppot. De andijvie gaat er doorgaans rauw in. Met een spekje erbij creëer je herfstsmaken op je bord met een groene ondertoon. Hierbij adviseer ik warme, zachte, rode wijnen - bijvoorbeeld cabernet franc en gamay. Deze wijnen zijn vaak sappig en hebben ook een groene ondertoon.

Rode wijn in glas

Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost. Ze zijn veelal landelijk, soepel, gul in fruit en vaak met een kruidigheid van laurier. Een alternatief hiervoor zijn de kruidige, fruitige wijnen uit Australië of Zuid-Afrika van shiraz of een malbec uit Argentinië.

Kijken we naar hutspot of wortelstamppot: wortel is van zichzelf een vrij zoete, niet te zware groente. Zoek een goede begeleider dan ook in het wit. Een aromatische wijn, niet te droog, maar wel vol van smaak. Denk bijvoorbeeld aan een Spaanse verdejo of een Oostenrijkse grüner veltliner. Combineer je de stamppot met zwaarder rundvlees, of heb je behoefte aan rood? Ga dan voor soepel en vol zoals een shiraz.

Tot slot zuurkoolstamppot. De naam zegt het al, deze stamppot heeft wat zuren in de smaak. Zuurkool heeft zijn oorsprong in de Duitse en Oost-Franse keuken, waar deze al in wijn wordt ingemaakt. Denk voor de ideale wijn dan ook in deze richting. Een niet te droge riesling uit Duitsland of de Elzas. Voor rood kun je denken aan pinot noir of spätburgunder uit dezelfde streken.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen