terug naar overzicht

Klantvriendelijk glutenvrij

De aandacht voor glutenvrije producten groeit. Klanten met een gluten intolerantie zijn daar extreem bij gebaat. Jij wilt toegankelijk zijn voor alle klanten die zin hebben om te snacken en ook mensen met een allergie verrassen met lekkere producten. Met een kleine uitbreiding van je assortiment en wat handige voorbereiding kun je gemakkelijk rekening houden met allergieën van gasten. Die service levert je een nieuwe doelgroep op en wekt vertrouwen in de kwaliteit van je producten. Til jouw zaak naar een hoger niveau met een glutenvrij assortiment.

Laat jouw klanten zien dat je flexibel met allergieën omgaat. Zo kun je vrij eenvoudig gerechten zonder melkproducten (lactosevrij) serveren of rekening houden met iemand die geen pinda’s mag eten. De glutenallergie vraagt om wat extra aandacht in jouw zaak, omdat paneermeel gluten bevat. Een glutenvrij product dat gebakken wordt in de normale frituur wordt daarom alsnog besmet met gluten.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we uitgewerkt hoe met glutenvrij te werken.  Met informatie over wat gluten zijn, wat een glutenintolerantie inhoud en hoe je met veilige gluten vrije gerechten een nieuwe doelgroep in jouw zaak verwelkomt. 

Wat is een gluten intolerantie?

Ongeveer 1 op de 100 Nederlanders lijdt aan de auto-immuunziekte coeliakie  (seu-lia-kie)  ook wel glutenintolerantie. Bij deze mensen ontstaan in het lichaam antistoffen tegen het eigen weefsel, met darmschade in hun lichaam tot gevolg. Zij moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Ook mensen met een hogere gevoeligheid voor gluten hebben baat bij een glutenvrij dieet. Dit gaat om nog eens 3%  van de Nederlandse bevolking. Voor iemand die gluten intolerant is, kunnen zelfs sporen van gluten al gevaarlijk zijn.

 

glutenvrij een trend?
Hype of noodzaak?
Glutenvrij een trend?

Vrijwillig glutenvrij eten is een vervolg op de trend van een suikervrij of vetvrij dieet. De laatste tien jaar zijn er plotseling meer mensen die een glutenvrij dieet volgen. Ten eerste worden meer mensen gediagnosticeerd met een glutenintolerantie. Dit komt doordat het effect van gluten en de symptomen beter herkend worden in de medische wereld. Daarnaast is er ook een groeiende groep die geen last van coeliakie of verhoogde gevoeligheid heeft, maar die wel aan een glutenvrij of glutenarm dieet doen. Deze groep mensen beweert dat het positieve effecten heeft op het lichaam. Mensen zijn steeds meer bezig met gezonder leven, gezonde voeding en hopen dit waarschijnlijk ook te bereiken met een glutenvrij dieet.

Wat is gluten?

Gluten is een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen. Gluten zorgt er bijvoorbeeld voor dat deeg goed rijst. Het maakt deegproducten zoals brood en pasta luchtig en stevig.

Gluten zit in de volgende granen:

  • Tarwe, waaronder ook spelt
  • Rogge
  • Gerst (gort)

Er zijn gelukkig ook heel veel granen en pseudogranen die géén gluten bevatten, bijvoorbeeld gierst, boekweit, haver en mais. Het beste is om deze met een glutenvrij logo of een glutenvrije claim te kopen. Bij haver is dit in ieder geval heel belangrijk; de haveraren worden vaak op het land al besmet met gluten van de ernaast verbouwde tarwearen.

Waar zit gluten in?

gluten in paneermeel

Gluten zitten in alle producten die gemaakt zijn van gluten bevattende granen, zoals in alle soorten gewoon brood, gebak, koek en pasta. Ook zit het in producten waarin een glutenbevattend bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus, worst en aangemaakt gehakt en paneermeel.

FRIET IS VAN NATURE GLUTENVRIJ

Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.

Hoe ga je te werk?

Let goed op de productspecificatie en ingrediënten van producten die je inkoopt voor een glutenvrij menu. Producten met een glutenvrij keurmerk zijn altijd veilig te  gebruiken. Bewaar deze producten in een aparte vriezer en/of koeling en zorg dat ze bovenin staan. Op die manier kunnen er nooit kruimels van andere producten bij in de doos vallen. Was altijd eerst je handen voordat je met glutenvrije producten gaat werken. Zorg dat het werkblad schoon is en werk met schoon gereedschap.

Snacks uit de frituur bereidt je in een apart pannetje of kleine frituurpan op een andere plaats. Doe dit bijvoorbeeld in de keuken. Zo voorkom je ook dat je de snack per ongeluk met een besmette tang uit de pan haalt. Schrijf bij het inpakken op het zakje dat het om een glutenvrij product gaat. Zo weet iedereen dat het apart gehouden moet worden en dat het product in het juiste zakje gaat.

Zorg dat de gene die het dieetproduct bereidt het gerecht ook afwerkt en naar de desbetreffende tafel brengt. Zo voorkom je besmetting  als iemand anders de friet bij de glutenvrije snack zou doen. Prikkers met de tekst glutenvrij kunnen ook helpen verwarring te voorkomen. Daarmee laat je de klant ook direct zien dat er aandacht aan het product is besteed.

Om op te letten:

  • Zorg ervoor dat je in de koeling altijd een klein bakje met uitjes voor glutenvrije producten klaar hebt staan. Je voorkomt dan dat een lepel van een normale frikandel speciaal terug in het bakje is gegaan.
  • Let op dat ook de tangen die je gebruikt niet in aanraking met gluten zijn geweest.
  • Portieverpakkingen met sauzen kunnen helpen om verontreiniging én verspilling te voorkomen.

Consenza, hét snackmerk voor een glutenvrij assortiment

loempia glutenvrij

Consenza is hét snackmerk voor een gluten vrij assortiment. Met van nature gluten vrije producten die er niet alleen lekker uitzien maar ook heerlijk smaken. Je levert dan misschien in op gluten maar zeker niet op smaak. Voor iedereen die van lekkere Hollandse snacks houdt. De producten bevatten geen smaakversterkers en zijn te bereiden in de frituur, koekenpan of oven. Geleverd in praktische kleine verpakking. 

17362801 DV Consenza frikandel 70gr 5 ST/PK (TK)glutenvrij
17362849 DV Consenza rundvlees kroket 80gr 4 ST/PK (TK)glutenvrij
17362863 DV Consenza mexicano 90gr 3 ST/PK (TK)glutenvrij
17363433 DV Consenza kipnuggets 250 GR/PK (TK)
17363198 DV Consenza loempia 180gr 2 ST/PK (TK)glutenvrij
17363396 DV Consenza kaassouffle 60gr 3 ST/PK (TK)

Sauzen

Hoewel een recept voor mayonaise en andere sauzen geen gluten bevat, kunnen er om technologische redenen toch gluten houdende ingrediënten toegevoegd worden. Lees dus altijd nauwkeurig wat er op de verpakking staat en doe eventueel navraag.

De volgende producten zijn in elk geval gegarandeerd gluten vrij.

15751799 Levo mayonaise 80%, glutenvrij 10L
15031723 Van Wijngaarden’s Zaanse Mayonaise
16466012 Oliehoorn currysaus glutenvrij 15 ml sachet portieverpakking
16476585  Vlemickx hawaiisaus
15005892  Oliehoorn B.I.B. Curry
16945968  Oliehoorn B.I.B. Fritesaus 35%
15403933 Levonaise fritessaus 5 ltr, bag-in-box glutenvrij 2 st/ds
15751683 Levonaise fritessaus 35% glutenvrij 20 ml sachet portieveropakt 196 st
15450517 Hela licht pikante satésaus glutenvrij 3,3 kg
15999481 Levo knoflooksaus packzak glutenvrij 3L

Andere glutenvrije snacks en bijgerechten

15409478  Elite rundvleessalade superieur
11933632  Hamburgers Ranchmaster  62,5 gram
12166640  Hamburgers Ranchmaster 150 gram
16613843  Van Reusel  Saté
17323932  Van Reusel Frikandel Glutenvrij 

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen