terug naar overzicht

Girlpower in de Alentejo

Dorina Lindemann

Een Duitse in Portugal, de eerste wijngaard onder vrouwelijk bewind in de Alentejo en dan ook nog werken met bijzondere druivensoorten. Dorina Lindemann is een naam die je moet onthouden!

Duitsland heeft zijn Riesling, Spanje zijn Tempranillo, maar wat is nou de nationale wijn van Portugal? Goede vraag! Dorina Lindemann heeft haar antwoord klaar én in haar wijnkelder. "Touriga Nacional", vult ze euforisch aan. Maar weet men dat eigenlijk wel?

De vraag is terecht omdat elk van de 14 wijngebieden van Portugal haar eigen druivenrassen kent.  Daarom heeft Portugal geen nationale wijn. Of beter gezegd, nog niet. Dorina Lindemann zou dat graag willen veranderen en zet zich sterk in voor internationale herkenning.

De geschoolde oenoloog kwam na haar opleiding aan de universiteit van Geisenheim naar Portugal, in eerste instantie om haar vader Hans-Jörg Böhm te ondersteunen. Hij zoekt, catalogiseerd en selecteert wijnstokken. Zo heeft hij 350 inheemse rassen in Portugal gevonden. Dorina Lindemann besloot daarbij een volgende stap te zetten. “Toen ik hier toch was, wilde ik ook wijnmaker worden”, immers wilde ze dat altijd al zijn. Ze stelde de ideeën aan haar vader voor en richtte het eerste wijngoed op in de Alentejo, uitsluitend onder vrouwelijke leiding.

Altentejo

Portugal
Wijnhuis Plansel van Dorina Lindemann

De regio ten zuiden van Lissabon was destijds in diepe slaap. Er reden meer karren dan auto’s door de straten en politie zat in het zadel in plaats van achter het stuur. Maar Dorina Lindemann bleef, leerde de Portugese taal en vond de wijn die haar in Portugal het best zou vertegenwoordigen. Touriga Nacional is inmiddels de druivensoort naar haar hart geworden. Wanneer er over deze Portugese wijn gepraat wordt, valt vaak het woord elegant.

Maar enkel en alleen om deze druif is het niet te doen. Vanaf het begin vertrouwde Dorina op andere Portugese druivensoorten zoals Touriga Franca, Tinta Barroca en Trincadeira voor rode wijn. Viosinho, Gouveio, Verdelho en Arinto zijn de druiven voor haar witte wijnen. Deze druivenrassen waren nogal ongewoon in de Alentejo, omdat deze jonge wijnbouwregio eerst internationale druivensoorten zoals Syrah, Cabernet of Tempranillo aanplannte.

Ondanks het warme en droge klimaat in de Alentejo, slaagt Dorina Lindemann erin om wijnen te produceren die imponeren met rond fruit, een evenwichtige structuur en een goede houdbaarheid. Ze wordt terecht beschouwd als de drijvende kracht achter de Alentejo met haar standvastige toewijding aan kwaliteit en haar onderzoeksgeest in de wijnbouw. “Alles klopt”, zegt Bjørn Scholten. Vinoloog bij CHEFS CULINAR. “Dorina Lindemann maakt indrukwekkende wijnen”, benadrukt hij, tevreden met het feit de wijnen sinds kort in het assortiment te hebben. “Deze naam moet je echt onthouden”.

Het geheim van de kwaliteit van de wijnen is voor een groot gedeelte te danken aan de bijzondere variëteiten en unieke weercondities. De "Serra de Monfurado" en de Atlantische Oceaan beïnvloeden de nachttemperatuur en het terroir van Montemor-o-Novo. Daarnaast bevinden de wijngaarden zich voornamelijk op zeer zware, graniet- en steenbodems. De gewasbescherming bestaat uit een minimun aan behandelingen en is in harmonie met de natuur. Er is een continue samenwerking met de wetenschap gericht op innovatie. Het resultaat zijn witte wijnen met aroma's van exotisch fruit en rode wijnen met subtiele bloemenaroma's van oranjebloesem en violet, zoals Touriga. 

Mevrouw 'Touriga Nacional'

Dorina Lindemann
"Met deze soorten kunnen we een verschuiving in de bekendheid van Portugese wijnen veroorzaken!"

Dorina Lindemann is inmiddels een bekende in de Portugese wijnscène. “Hoewel het niet eenvoudig is geweest om in een mannenwereld door te dringen, zijn de Portugezen open, tolerante mensen”, zegt ze.  “Hier word je onmiddellijk opgenomen.” Voor velen is ze nu ‘Mevrouw Touriga Nacional’. Dat is natuurlijk een geweldige titel. Maar ook haar andere favorieten Touriga Franca en Tinta Barrocca zijn uitstekende wijnen en zijn  betiteld met vele internationale prijzen.

Andere redenen voor een veelbelovende toekomst zijn haar twee dochters Julia Francisca en Luisa Sofia. Julie Francisca, 25, wijdt zich aan de marketing en verkoop. Haar twee jaar jongere zus studeert in de voetsporen van haar moeder oenologie. “Ik hoop dat ze geen wijnmaker uit Nieuw-Zeeland tegen het lijf loopt”, lacht Dorina Lindemann. Ach, misschien komt die ook wel hier voorbij.

Dorina Lindemann heeft de mooie Pfalz regio verlaten voor dit prachtige Zuid-Europese stukje aarde. Dat kan een ander ook besluiten, waarom niet? “De Portugese keuken is sensationeel, de mensen zijn hartelijk, het landschap is een droom en een goede bodem voor wijnmakers”.

Het is tijd om de wijnen te proeven. Een Fles DL Tinto door Dorina Lindemann – een blend met Touriga Nacional, Tinta Barroca en Touriga Franca. Of een DL Branco, een blend van Gouveio, Viosinho en Arinto. Voor meer complexiteit en kracht zijn de Reserva en Tinta Barrocca aan te bevelen.

Lindemann Branco Alentejo
Lindemann Branco Alentejo

Bij het drinken van deze wijn proef je een samenspel van exotisch fruit, perzik en citrusvruchten. Een volle, maar toch fruitige smaak met een aangename frisheid.

Art. 17471732   

Lindemann Tinto Alentejo
Lindemann Tinto Alentejo

Aroma’s van rode en blauwe bessen, kersen en een vleugje verse vijgen en gedroogde kruiden. Een wijn met een fijne, fruitige smaak, een uitgebalanceerde structuur en zachte tannine.

Art. 17471787

Reserva Tinto Alentejo DOP
Reserva Tinto Alentejo DOP

Een wijn met een prachtige donkerrode kleur. De geur van bosbessen gecombineerd met een vleugje chocolade, vanille en marsepein. De wijn heeft een volle smaak met een fluweelachtige tanninestructuur en een langaanhoudende afdronk. 

Art. 15399939

Lindemann Tinta Barroca Alentejo
Lindemann Tinta Barroca Alentejo

Deze intense rode wijn met aroma's van kersen, wat donkere chocolade en cederhout geeft in de mond een fruitig, complex en nobel samenspel in een erg volle smaak met een lange afdronk.

Art. 17471794

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen