terug naar overzicht

Let's go green

Ruil plastic in voor duurzame disposables

Jaarlijks wordt alleen al in Europa ruim 29 ton plastic afval geproduceerd. De hoeveelheid wegwerpplastic dat in zeeën terecht komt neemt jaarlijks toe, deze zogeheten plastic soep is een groot milieuprobleem. Plastic wordt namelijk niet afgebroken in de natuur, hierdoor worden veel dieren slachtoffer en komen de plastic resten terug in de voedselketen.  

Om dit wereldwijde probleem aan te pakken heeft de Europese Unie een richtlijn opgesteld om wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en te recyclen. Vanaf 3 juli 2021 gelden nieuwe maatregelen, die vallen onder deze Europese Single-use plastic richtlijn (SUP-richtlijn). Dit betekent onder andere dat er een verbod komt op wegwerpplastic zoals bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes. 

Gelukkig zijn er inmiddels diverse alternatieven op de markt, gemaakt van verantwoorde en duurzame materialen. Je kunt hierbij denken aan materialen als hout, suikerriet, PLA en karton. Bekijk hier onze duurzame disposables.

Hout

Hout is een veelzijdig materiaal dat voor diverse toepassingen gebruikt kan worden. Deze grondstof is ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. Voor onze producten is berkenhout gebruikt, een uitstekend stabiel matieraal dat onbehandeld (ongebleekt) verwerkt kan worden. Een speciale behandeling maakt het hout bovendien zeer glad, waardoor splinters of oneffenheden geen kans krijgen.

Karton / papier

Alle kartonnen verpakkingen in ons assortiment zijn gemaakt van duurzame grondstoffen. Tevens zijn ze in de meeste gevallen composteerbaar. Om als ecoecho® te worden geclassificeerd, dienen de kartonnen producten ofwel FSC-gecertificeerd te zijn of een composteerbare binnencoating te hebben. Sommige voldoen aan beide criteria.

Bagasse

bagasse

Bagasse is de naam van wat er overblijft nadat het sap uit de stengels van de suikerrietplant is geperst. Het sap wordt gebruikt voor onder andere snoep, terwijl de uitgeperste stengelvezels voorheen werden weggegooid. Nu worden deze vezels gebruikt voor de vervaardiging van producten, zoals composteerbaar wegwerpservies dat geschikt is voor warme en koude gerechten. Het servies is sterk en heeft een natuurlijke uitstraling. Deze producten worden binnen 90 dagen biologisch afgebroken, zonder dat hier een industriële composteringsinstallatie voor nodig is.

Palmblad

palmblad

Elk product dat van het blad van de areca palm wordt gemaakt is uniek doordat ieder blad zijn eigen structuur kent. De voordelen van het gebruik van palmblad zijn de veelzijdigheid, ovenbestendigheid, voedselveiligheid en het is vet- en waterafstotend. Voor het maken van deze producten worden voornamelijk gedroogde bladeren gebruikt van de areca palm. In hun natuurlijke groeiproces verliezen de palmen meerdere malen per jaar hun bladeren. De palm groeit op plantages in India, waar ze gekweekt worden voor de vrucht. Hierdoor hoeft er geen kostbaar regenwoud plaats te maken voor de aanleg van plantages.

Bamboe

bamboe disposables

Wegwerpbestek gemaakt van bamboe is het perfecte alternatief voor hout of andere niet-composteerbare kunststoffen. Bamboe is een erg pulprijke, snelgroeiende en zuinige grondstof. Bovendien biedt het verschillende voordelen voor de natuur: het beschermt de bodem tegen erosie door zijn dichte wortelsysteem, retourneert waardevolle voedingsstoffen naar de bodem, produceert ongeveer 35% meer zuurstof dan bomen en kan in ruil daarvoor grote hoeveelheden CO2 opnemen. Daarnaast is het verwerkings- en recyclingsproces van bamboeproducten aanzienlijk water- en energiebesparend ten opzichte van plastic of hout.

PLA

PLA disposables

De afbreekbare PLA-producten worden gemaakt van gefermenteerd maiszetmeel. Het gevormde melkzuur dat tijdens de fermentatie vrijkomt wordt gepolymeriseerd tot PLA. PLA is een bioplastic dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Zo draagt het bij aan de vermindering van de klimaatverandering.

rPET

rPET disposables

rPET is gerecycled PET materiaal dat voornamelijk afkomstig is van de door de consument gebruikte en ingezamelde (fris)drankflessen (zonder statiegeld). Deze flessen belanden anders op de stortplaats of in de afvalverbrandingsoven. Door het gebruik van rPET wordt de CO2 uitstoot sterk verminderd en het afval gereduceerd.

Glas

over op glas

Een nieuwe ontwikkeling zijn de herbruikbare rietjes van glas. De rietjes zijn niet alleen goed voor het milieu, ook zorgen ze voor een compleet zuivere smaak van het drankje. Een glazen drinkrietje zorgt voor een heel ander drinkgevoel en het ziet er ook nog een stijlvol uit. De rietjes zijn gemaakt van zeer stevig 100% puur glas, zijn vaatwasserbestendig en in verschillende lengtes verkrijgbaar.

sluiten
Nieuwe webshop

We hebben de afgelopen tijd hard gewerkt aan een nieuwe webshop. Heb je al inloggegevens ontvangen, dan kun je hier bestellen?

Inloggen
Reguliere webshop

Heb je nog geen nieuwe inloggegevens ontvangen? Dan kun je nog steeds gewoon je bestelling plaatsen in de voor jou bekende webshop.

Inloggen