Verse vis

Een milieubewuste keuze

Zeetong, tonijnsashimi, Hollandsae garnalenkroketten, king crab poten en Gillardeau oesters – dit is slechts een greep uit het vers vis assortiment van CHEFS CULINAR. Sinds 2016 heeft CHEFS CULINAR de handen ineen geslagen met visleverancier Vos Vis, een gevestigde naam in Zuidoost-Nederland. Hierdoor kunnen wij dagelijks verse en diepgevroren vis leveren vanuit diverse visafslagen, waaronder Breskens, Den Helder, IJmuiden, Lauwersoog, Urk, Stellendam, Scheveningen en Yerseke.

U maakt de keuze om uw product ontveld, ontgraat, ontschubd, gefileerd, geportioneerd en/of gevacumeerd te ontvangen. In onze vestiging in Nijmegen verwerken, verpakken en leveren wij de vis volgens uw wensen. Zo zorgen we ervoor dat u elke bestelling vers en onder de strengste garanties krijgt aangeleverd. 

Of het nu zalm, kabeljauw of zeebaars is - CHEFS CULINAR heeft alles wat een visliefhebber wenst. Daarbij zorgen we ervoor dat onze specialiteiten uit de zee en rivieren zoveel mogelijk afkomstig zijn van duurzame en schone visvangst. We zijn gecertificeerd volgens de criteria van de MSC en ASC en bieden u dus niet alleen producten van conventionele visserij, maar ook MSC- en ASC-gecertificeerde artikelen. Op deze pagina vindt u regelmatig praktische informatie over de nieuwste specialiteiten en seizoensgebonden delicatessen...

EEN VIS VAN HET SEIZOEN

skrei
Skrei

Het woord skrei is afgeleid van skrida, oud-Noords voor zoiets als 'reiziger'. Het is de benaming voor Noorse kabeljauw, ook wel winterkabeljauw genoemnd, die in de wintermaanden vanuit de noordpoolcirkel naar de Lofoten trekt. Een eilandengroep voor de kust van Noord-Noorwegen. Het voedselrijke gebied heeft een relatief hoge zeewatertemperatuur. De skrei voedt zich in dit zuivere water volop met garnalen, inktvis en makreel. Deze winterkabeljauw heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees. 

Skrei kunt u bakken, grillen, stomen, drogen, roken, frituren en zouten. In de periode dat Skrei leverbaar is, dient u er rekening mee te houden dat deze duurder is dan de “gewone” kabeljauw. Maar dan heeft u wel hoogwaardige kwaliteit. De skrei is een van de magerste vissoorten die rondzwemmen in zee en kunt u dus eten zoveel u wilt. Skrei is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3.

Verse vis
Zo herkennen wij verse vis

Verse vis bereiden is leuk, want het ruikt niet naar vis. Natuurlijk weet een oude rot in de keuken hoe een verse vis eruit ziet. Maar hier een lesje voor de nieuwe spelers in de keuken. Voordat de vis wordt gefileerd, moet hij eerst worden gekocht. We onthullen hier hoe onze versspecialisten de meest verse vissen herkennen. 

Verse vis ruikt naar de zee! Maar, een vis ruikt toch naar vis? Nee, verse snoekbaars, zalm, haring etc. ruiken eigenlijk alleen naar de zee en niet visachtig. Dus gaat u inkopen doen, gebruik dan uw neus. En daarnaast, werp ook een scherpe blik op de ogen. Heldere vissenogen zijn een teken van frisheid. De ogen van een verse vis zijn helder en naar buiten gebold. Zijn ze troebel? Ga dan maar voor een ander visje. Zitten de kieuwen er nog aan? Deze zijn namelijk belangrijk voor het beoordelen van de versheid van een vis en zullen na aankoop moeten worden verwijderd. Als ze er al af zijn kun je beter een ander exemplaar kiezen. Verse vis heeft felrode, vochtige en strakke kieuwen. 

Verse vis heeft ook een mooie huid. Het vissenvel moet vochtig zijn en zilverachtig glinsteren. De slijmlaag op de huid of schubben moet intact zijn. Een droge vissenhuid wijst noch op frisheid, noch op een goede koelketen. Druk met uw duim op de vis. Verdwijnt de deuk onmiddelijk weer in de oorsprongelijke vorm? Dan kunt u er zeker van zijn dat u een verse vis in uw handen heeft.  

Kaviaar
Kaviaar, ooit het eten van de armen

Nieuwsgierig naar kennis van kaviaar? Er is genoeg opmerkelijk aan deze delicatesse. De fijne viseieren zijn ideaal als aperitief, vooral op speciale feestdagen is verse kaviaar een garantie voor uitzonderlijk genot. Ze behoren tot de duurste voedingsmiddelen ter wereld. Nog een reden om dit gastronomische gerecht eens van dichterbij te bekijken.

We hebben enkele interessante feiten voro u op een rijtje gezet. Zeldzaam is het, begeerd en ongelofelijk duur. Vanaf 500 euro per kilogram kost echte kaviaar. Zeldzamere varianten kunnen zelfs voor 10.000 euro per kilo kosten. In de volksmond spreekt men daarom ook wel van het ''zwarte goud''. Leer hier welke curiositeiten er nog meer om deze kleine eieren bestaan. 

Kaviaar werd door de jaren heen niet altijd als delicatesse beschouwd. Vroeger was het voedsel van de armen. Het genieten van kaviaar was niet altijd een voorrecht. In tijden dat steuren nog in grote getalen de oceaan bevolkten, voedden vooral armere mensen zich met de voedzame vis en haar eieren.

Net als veel andere zeevruchten bevat kaviaat veel zink. Zingt verhoogt de productie van testosteron en verhoogt op die wijze de mannelijkheid. Wist u dat er een wedstrijd kaviaar eten in Moskou bestaat? Bij de laatste wedstrijd at de winnaar voor 5000 dollar aan kaviaar in slechts 86 seconden. Dat was een erg prijzige snack. 

Laat u inspireren!