Pastinaak

Niet te vergeten groenten!

28.01.2019

vergeten groenten

Ooit stonden deze groenten regelmatig op het menu van veel mensen in Nederland. Tegenwoordig zijn ze bij velen in de vergetelheid geraakt. Daarom worden ze ook wel tot de zogenoemde ‘vergeten groenten’ gerekend. En dat is zonde, want ze zijn gezond, lekker en erg veelzijdig.

 

Groenten die in Nederland zijn vergeten, worden in andere landen soms nog volop gegeten. Hoog tijd om ze ook bij ons weer terug te brengen op het menu. Wij laten je graag zien hoe je ze kunt gebruiken.

Pastinaak
Pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel, maar de smaak is zoetig en anijsachtig. De groente kan gebruikt worden als smaakmaker in soepen of stoofschotels. Ook kun je er plakjes van schaven en deze roosteren in de oven met wat olijfolie, peper, zout en knoflook tot pastinaak frietjes of frituren tot pastinaakchips.  

Meiraap
Meiraap

Meiraap wordt ook wel knolraap of meiknol genoemd. De smaak van meiraap is scherp en vrij pittig en kan daardoor goed rauw gegeten worden, of verwerkt worden in salades. Snijd meiraap in dunne plakjes voor op de boterham of rasp een knolletje voor een salade met tuinkers, buffelmozzarella en citroendressing. Meiknollen kun je ook prima stoven, grillen, roosteren en roerbakken waarbij de scherpe, pittige smaak zachter wordt.

Aardpeer/topinamboer
Aardpeer

De aardpeer, ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok, is familie van de zonnebloem. Het is een mooie sierplant, die tot wel twee meter hoog wordt. De wortelknollen, die niet groter worden als aardappels, groeien ondergronds. De zachte, zoete smaak van aardpeer doet een beetje denken aan die van artisjok. Aardperen zijn, mits heel vers, rauw te eten en dan zijn ze lekker brossig en krokant. Ook kun je soep te maken met de groente. Maar in stoofschotels of wokgerechten is het ook een heerlijke toevoeging. Ze smaken lekker met aardappels, wortels, vis en noten. Maar ook met bijvoorbeeld prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze goed samen. En als je eens een alternatief wilt voor gebakken aardappeltjes, kun je aardpeer zeker gebruiken.

Schorseneren
Schorseneren

Zwarte wortel, winterasperge, keukenmeidenverdriet – het zijn allemaal bijnamen voor de schorseneer. Het schoonmaken van schorseneren is best wat werk, waardoor de groente uit beeld is verdwenen. Zonde, want het vruchtvlees is erg lekker en de smaak doet denken aan asperge of artisjok en soms zelfs oester. Schorseneer wordt vaak gekookt gegeten met een (kaas)saus, maar rauw (geschild en geraspt) is hij ook bijzonder lekker. Verwerk  schorseneer koud in een salade met partjes sinaasappel of net maak ze klaar net als asperges: met een gekookt ei en ham. Of maak er een roerbakgerecht van met ui, paprika en champignons.

Mierikswortel
Mierikswortel

Een pittige smaakmaker is de mierikswortel. Deze zogenoemde ‘peperwortel’ wordt ook wel gezien als het zusje van wasabi. De wortel behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is dus een neef van onder andere radijs, rammenas en koolgewassen. De smaak is scherp en pikant mosterdachtig en kan daardoor aan diverse gerechten worden toegevoegd. Zo doet de wortel het erg goed in combinatie met vis als paling en zalm of vlees, bijvoorbeeld varkensvlees, biefstuk, lamsbout of lamskoteletten. Je kunt mierikswortel ook raspen en verwerken in een rauwkost of verwerken in mayonaise, zure room of Griekse yoghurt. De jonge bladeren van mierikswortel zijn lekker in salades met bijvoorbeeld rode biet of aardappel.

Rammenas
Rammenas

Rammenas, ook wel zwarte radijs genoemd, is familie van de rode radijs en de rettich. De smaak van rammenas is goed vergelijkbaar met radijs, alleen zijn ze iets milder van smaak. Net als radijs hebben ze een frisse knapperigheid. Rammenas wordt vaak rauw gegeten, bijvoorbeeld in friszure salades. Ook kan de groente gekookt, geroerbakt of gestoofd worden voor een frisse toets in je gerechten.

Palmkool
Palmkool

Palmkool is een boerenkoolachtige koolsoort die ook in de winterperiode doorgroeit. De kool wordt van onderaf geoogst, doe je dit regelmatig dan krijgt de plant de vorm van een palmboompje. De plant groeit het beste bij koel weer, na een periode van vorst krijgt de plant zelfs een wat zoetere smaak. Je kunt het blad verwerken in een stamppot, soep en winterse roerbakgerechten. Ook is het jonge blad rauw te gebruiken door salades of in groene smoothies.


Recept met pastinaak

Zuurvlees met pastinaak puree en groenten

Zuurvlees met pastinaak puree en groenten

Recept met schorseneren

Schorseneren met zoete aardappel en groenten

Schorseneren met zoete aardappel en groenten