pompoenen

Najaarscreaties met pompoen

26.10.2017

Pompoensoep in pompoen
Pompoen-risotto met pecorino Pompoen crème soep met munt en gerookte ham Pompoen-kokos soep met kip en garnalen Pompoen-aardappel goulash Pompoen quiche

Halloween staat weer voor de deur! In de Verenigde Staten, maar ook steeds vaker in ons eigen land krijgt de pompoen in oktober extra aandacht. Op 31 oktober, tijdens Halloween, zijn pompoenen het decor voor een avondje Trick-or-Treat. Van oudsher dienden de vaak met griezelige gezichten versierde vruchten als boze geestenverjagers.

Pompoen op het menu

Ook is het najaar weer dé tijd waarin we de pompoen in veel verschillende varianten op het menu verschijnt; warm als soep, zacht als risotto, knapperig als chips of zoet als dessert. Het heeft niet alleen een lekkere smaak, maar het is ook erg gezond! Naast veel belangrijke vitaminen bevat de vrucht goede voedingsvezels en belangrijke onverzadigde vetzuren.

Pompoengeschiedenis

Ook zo benieuwd hoe deze ronde, oranje vrucht hier eigenlijk gekomen is...

De pompoen is een van de oudste gekweekte planten ter wereld en vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika. De oudste zijn gevonden in Mexico en stammen naar schatting uit het jaar 9000 voor Christus. Waarschijnlijk was de inheemse bevolking voornamelijk geïnteresseerd in de zaden, want destijds bevatten pompoenen weinig en vooral bitter vruchtvlees. De harde schil diende onder andere als materiaal voor werktuigen of muziekinstrumenten.

In de loop der tijd werden pompoenen doorgekweekt, waardoor vlezige en smakelijke varianten ontstonden. Zo werd pompoen een belangrijke basis voor de indiaanse volkeren. Het was waarschijnlijk Columbus die de Amerikaanse pompoen naar Europa bracht. In de daaropvolgende eeuwen verspreidde de vrucht over de hele wereld.

Tot de 20e eeuw werden pompoenen bij ons voornamelijk gebruikt als veevoer en voor de olieproductie. In de afgelopen decennia ontdekte men echter ook de culinaire mogelijkheden van de vrucht. Maar goed ook, want zonder pompoen zou onze najaarskeuken een stuk minder kleurrijk zijn.

Serveertips

Wij geven een aantal verrassende serveersuggesties (zie afbeeldingen):

  • Pompoen-risotto met pecorino
  • Pompoen crème soep met munt en gerookte ham
  • Pompoen-kokos soep met kip en garnalen
  • Pompoen-aardappel goulash
  • Pompoen quiche