Koffiecocktails

24.10.2018

Kop koffie met koffiebonen

Voor velen begint de dag met een kop koffie. Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde Nederlander ruim 260 liter per persoon per jaar drinkt. Logisch dat we een goede kwaliteitskoffie belangrijk vinden. In veel horecazaken pronkt dan ook een glimmende koffiemachine op de bar en staan barista’s klaar om jouw kopje koffie nog mooier te maken.

 

Naast het gewone kopje koffie verschijnen steeds meer varianten van het bruine goud op menukaarten. Zo zien we dat koffie perfect te combineren is met drank, heerlijk voor de komende koude dagen. Wat te denken van deze koffie cocktails?

Kokos-koffie cocktail

Kokos-koffie cocktail

Ingrediënten:

  • 20 ml espresso
  • 30 ml Malibu
  • 50 ml kokosmelk
  • Crushed ijs

Verdeel een laag crushed ijs in een glas. Schenk de (afgekoelde) espresso, Malibu en kokosmelk in een hoge beker en mix met een staafmixer. Schenk dit in het glas over het ijs.

Espresso martini

Espresso martini

Ingrediënten:

  • 30 ml espresso
  • 30 ml koffielikeur (Kahlua of Tia Maria)
  • 30 ml wodka
  • Crushed ijs
  • Koffiebonen voor garnering

Schenk de afgekoelde espresso met de koffielikeur en wodka in een shaker met ijs. Shake tot er een ijslaagje van condens op je shaker ontstaat. Schenk door een fijne zeef. Serveer de cocktail in een martini glas en garneer met een paar koffieboontjes.

 

 

Tip:

Maak de espresso martini ook eens met een andere sterke drank in plaats van wodka:

30 ml Amaretto:  Amaretto espresso martini

15 ml Licor 43:  Café 43

Scotch cacao

Scotch cacao

Ingrediënten:

  • 30 ml Scotch single malt whisky
  • 150 ml espresso
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 g pure chocolade
  • ½ tl vanille-extract

Schenk 30 ml whisky in een whiskyglas en voeg de basterdsuiker en vanillesuiker toe. Schenk de koffie erbij en roer goed door. Vervolgens de chocoladeslagroom op de koffie scheppen. Garneer met wat pure chocoladerasp.

 

Voor de chocoladeslagroom:

Verhit de slagroom in een steelpan. Zodra deze lichtjes kookt de slagroom in een beslagkom gieten. Voeg de pure chocolade toe in kleine stukjes en laat het 5 minuten rusten. Roer dan langzaam door de slagroom zodat alle stukjes oplossen. Laat het nog eens 15 minuten rusten en roer het vervolgens tot een glad geheel. Bedek de kom met verhoudfolie en laat het minstens 4 uur in de koelkast opstijven. Als de slagroom lang genoeg heeft gerust voeg je een halve theelepel vanille-extract toe en klop de chocoladeroom met een mixer op tot een heerlijk luchtige slagroom. Tot gebruik in de koelkast bewaren.

Tiramisu martini

Tiramisu martini

Ingrediënten:

  • 20 ml koffielikeur (Kahlua of Tia Maria)
  • 20 ml Rum Chata
  • 20 ml chocolade likeur
  • 20 ml volle slagroom
  • Crushed ijs
  • Slagroom, chocolade, cacao en lange vingers voor garnering

Shake alle ingrediënten in een cocktailshaker tot alles goed door elkaar is gemengd. Schenk de cocktail in een martiniglas en decoreer met slagroom, chocolade, cacao en een lange vinger.

Orange koffie

Orange koffie

Ingrediënten:

  • 30 ml koffie
  • 25 ml room
  • 10 g suiker
  • ½ sinaasappel
  • 1 el sinaasappellikeur

Schil de sinaasappel dun en snijd de schil in smalle reepjes. Pers de geschilde sinaasappel uit. Klop de room stijf. Schenk het sap samen met de suiker en sinaasappellikeur in een kopje. Vul het kopje hierna met de hete koffie en schep dan de slagroom erop. Garneer met een schijfje of reepje sinaasappel.

Canuck koffie

Canuck koffie

Ingrediënten:

  • 30 ml ahornsiroop
  • 30 ml Canadese whisky
  • 20 ml espresso
  • Opgeklopte slagroom
  • Ahornsiroop

Meng de ahornsiroop, whisky en espresso in een voorverwarmde kop. Garneer de koffie met slagroom en ahornsiroop.