Paarse en gele viooltjes

Kook het met bloemen

17.04.2018

Salade met bloemen
Serveerplank met bowl met fruit en bloemen Brood met roomkaas en bloemen Roze taart, gedecoreerd met bloemen Thee met bloemen Jakobsschelp in rode kool saus Yoghurt met fruit en bloemen
Vorig jaar zagen we al in meer restaurants bloemen op het bord verschijnen. De eetbare bloemen worden gebruikt om gerechten mee te decoreren of garneren. Dit jaar zullen we de vrolijke delicatessen nog meer gaan zien in ieders keuken.

 

Het eten van bloemen is niks nieuws, al lang geleden ontdekte men dat bepaalde bloemen een geneeskrachtige werking bezaten. Zo gaven de Romeinen wijn smaak met rozenblaadjes en werd goudsbloem gebruikt als vervanger van saffraan. Nog altijd worden in de natuurgeneeskunde bloemen gebruikt om mentale en lichamelijke pijn en ziektes te bestrijden.

 

Echter verandert het gebruik van bloemen in de keuken. Steeds meer en vaker zien we bloemen in of op gerechten. Niet alleen in restaurants, maar ook in cafés of thuis. Eetbare bloemen zijn er is allerlei soorten en smaken en daardoor veelzijdig in gebruik. Ze zijn te gebruiken in voor-, hoofd- en nagerechten. Verrijk een salade, vlees of vis gerecht, taart of gebak of fleur een zomers drankje op. Wij geven u een eetbare bloemen top 10:

 

  • Lavendel: Lavendel heeft een zoete en licht geparfumeerde smaak. Strooi de knopjes in de champagne, cocktails of over een dessert als chocolade cake.
  • Viooltjes: De smaak van viooltjes is lichtzoet en zien we vaak in salades en taarten. Door de vele kleuren waarin viooltjes verkrijgbaar zijn, zijn ze perfect voor het decoreren van gerechten. Gekristalliseerd zijn de bloemen bijzonder mooi.
  • Roos: Ondanks de sterke geur van de bloemen, hebben rozen een vrij subtiele en fruitige smaak. Hierdoor leent de bloem zich voor van alles, zoals soepen, salades, thee en jam.
  • Salie bloem: Met de prachtige kleur en zachte, zoetzure smaak kunnen salie bloemen worden gebruikt in verschillende gerechten. Lekker fris in combinatie met citroen of maak uw eigen ijslolly’s, eventueel samen met andere bloemen of kruiden.
  • Anijs bloem: Een dragonachtige smaak met hinten van anijs. Geschikt voor amuses, desserts, hapjes en cocktails.
  • Jasmijn: De jasmijnbloem heeft een heerlijke geur, de smaak is licht bitter. Wordt vaak gebruikt in thee, en past goed in gerechten met bijvoorbeeld noten, schaaldieren en eendenlever.
  • Appelbloesem: Met de fris-zure appelsmaak is deze bloesem erg geschikt voor desserts en cocktails. Maak ook eens in combinatie met vis, schaal- en schelpdieren. Maar let op: gebruik deze bloem met mate, anders kan het een giftige werking hebben.
  • Purple delight: De paarse bloem heeft een verrassend zoete smaak die eindigt in een vleugje bitter. Purple Delight past goed bij coquilles, kaviaar, witte vissoorten of vlees en in combinatie met chocolade, citrus of artisjokken.
  • Courgette bloem: Maak een ware smaaksensatie met een gevulde courgette bloem. Een vulling van pijnboompitten, broodkruimels en basilicum zal uw gasten verrassen. De bloem is ook zeer geschikt om te grillen of frituren, lekker in combinatie met vis of risotto.
  • Hibiscus bloem: De bloemen van de hibiscus hebben een cranberry-achtige smaak, waardoor ze goed passen in thee en cocktails. De knoppen zijn tevens een mooie verrassing in een glas bubbels.