Verschillende kazen, druiven, wijn

Welke kaas matcht met welke wijn?

23.11.2018

Verschillende kazen, rode en witte wijn
De basisregels voor de juiste combinaties van kaas en wijn

Een stuk harde kaas, zoals Emmentaler of Cheddar, en daarbij een fruitige witte wijn – dat is genieten! Helaas is het niet zo eenvoudig om de juiste wijn voor de juiste kaas te vinden, omdat zowel wijn als kaas in veel smaakvariaties voorkomt. Kan een zoute kaas bij een zoete wijn? En is rode wijn überhaupt geschikt bij kaas? Wij geven graag meer duidelijkheid.

 

Hoe kan het dat niet iedere kaas bij elke wijn past? Het antwoord is simpel: omdat kaas – naast melkeiwit – veel vet bevat, verdwijnen de fijne aroma’s van wijn naar de achtergrond. Pittige kazen met een intense smaak passen hierdoor goed bij volle witte of rode wijnen (die rijk zijn aan tannines). Milde kaassoorten combineren beter met mildere wijnen.

 

 

Voor goede combinaties gelden de volgende basisregels:

  • Wijn en kaas uit dezelfde regio gaan meestal goed samen.
  • Tanninerijke rode wijnen matchen niet met zoute kazen.
  • Lichte wijnen passen het beste bij milde kaassoorten.
  • Zoete wijnen combineren goed met pikante kaas.
  • Bij een kaasplankje dient de wijn op de sterkste kaas te worden afgestemd.
  • In twijfelgevallen is een witte wijn meer geschikt als een rode wijn. De tannine in rode wijn, combineren namelijk niet goed bij alle kazen.

Blauwaderkaas

Een sterke, scherpe en pikante smaak – daaraan herkennen we blauwaderkazen zoals Gorgonzola en Roquefort. Creëer een heerlijke smaaksensatie met een fruitige, zoete Riesling of een portwijn.

 

Verse zachte kaas

Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een Manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige Riesling, Sauvignon Blanc of Pinot Blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een Brousse du Rove.

 

Harde kaas

Welke wijnen maken middeloude Goudse kaas, Appenzeller, Pecorino of Gruyère compleet? Kies hiervoor een fruitige of droge rode wijn, zoals een Merlot, Chianti of Rioja. Hiernaast zijn fruitige of fijn kruidige witte wijnen met restzoet een goede keuze voor sterke kaassoorten.

 

Milde kaas

Jonge Goudse, Emmentaler en Edammer zijn voorbeelden van milde kaassoorten die goed combineren met een fluweelzachte rode wijn, zoals Pinot Noir. De kazen vinden ook een perfecte match in droge Silvaner of Pinot Gris.

 

Roodflorakaas

Munster of Port Salut zijn zeer sterk aanwezige kazen. Hierbij kan een halfdroge Riesling met weinig zuren of een Gewürztraminer van droog tot zoet goed worden geserveerd. Naast wijn is een heerlijke cider een mooie combinatie.

 

Witte korstkaas

Een pittige, romige smaak kenmerkt witte korstkazen, zoals Camembert en Brie. Heerlijk in combinatie met witte wijn met een beetje restzoet, zoals een Riesling Spätlese.

 

Geitenkaas

Serveer geitenkaas, zoals Chèvre frais, met een droge, witte wijn zoals Sauvignon Blanc, frisse Riesling of een Champagne. Dat is ultiem genieten!


Wijn assortiment

Wijn

In ons assortiment bevinden zich de meest uiteenlopende wijnen, afkomstig vanuit verschillende streken. Zo heeft u altijd een grote keuze om de juiste combinaties te maken.

Advies nodig?

Bjorn Scholten, registervinoloog

Meer informatie over de wijnen in het ons assortiment of hulp nodig bij het samenstellen van de wijnkaart?

Neem gerust contact op met registervinoloog Björn Scholten via +31 (0)24 7119801.