Kalkoen, rode kool

Tips en tricks voor het perfecte stuk vlees

19.12.2017

Gerecht parelhoen

Runderstoof, gevulde kalfsborst of reeschouder – een mals, sappig gebraden vlees is het culinaire hoogtepunt op het bord in de kersttijd. Om een overheerlijk braadstuk te serveren heeft u wel enige knowhow nodig. Graag delen wij met u hoe u het perfecte stuk vlees bakt.

 

Oog voor kwaliteit

Om het perfecte stuk vlees te bereiden spelen het vetgehalte en marmering een doorslaggevende rol. Goed rundvlees wordt gekenmerkt door een donkerrode kleur en een uitgesproken vetverdeling. In dit geval bent u gegarandeerd van een bijzonder mals stuk vlees. Kies voor de feestdagen een stuk van de bout, heup of bil.

 

Ook van het varken is een stuk uit de bout, heup of bil uitstekend. Bij de bereiding kunt u de vetlaag laten zitten, dat voorkomt dat het vlees uitdroogt. Hoe u een goed stuk varkensvlees herkend? Aan een sterke rode kleur en een stevige structuur, bovendien is het vetgehalte hoger als bij rundvlees.

 

Zo zit u zeker gebakken

Bij het braden geldt een belangrijke regel: het vleessap moet in het vlees worden behouden. Alleen dan blijft het varkens-, rund of wildvlees sappig en mals. Eerst braad u het vlees aan in het hete vet, ook wel dichtschroeien genoemd, zo ontstaat een lekkere korst waar de vleessappen niet uit kunnen ontsnappen. Bij het bereiden van stoofvlees heeft u in elk geval en pan met water nodig. Voeg het vlees hieraan toe en laat het dan gaar stoven.

 

Hoe bepaald u de juiste gaartijd? Dit hangt af van de grootte van het stuk vlees en de oventemperatuur. Bij 180 °C in de oven duurt het circa drie uur voor een braadstuk klaar is. Met behulp van een vleesthermometer kunt u de binnentemperatuur van het vlees meten. Zodra het vlees gaar is, wikkelt u het in aluminiumfolie en laat het in de oven rusten.

 

Garen op lage temperaturen

Of het nu wild-, ganzen- of rundvlees is – alle vleessoorten kunnen ook bij lage temperaturen garen. Bijzonder geschikt hiervoor zijn grote braadstukken zoals hertenbout  of gans. Natuurlijk duurt de bereiding langer, maar het zorgt er wel voor dat de aroma’s en de vleessappen bij een constante temperatuur van 80 °C beter behouden blijven.

 

Zorg er in elk geval voor dat u het vlees ongeveer 30 minuten voor het bakken uit de koeling haalt. Als het vlees nog koud is, kan dit de bereidingstijd verdubbelen.

 
Bent u geïnteresseerd in ons vleesassortiment? Neem dan gerust contact met ons op via 024 7119801, onze vers vlees specialist helpt u graag verder.