aardbeien

De zomertopper: de aardbei!

12.05.2017

Groene salade met aardbeien
Aardbeien chutney in weckpot Salade met asperge en aardbeien Aardbeientaart Aardbeiensmoothie

Wist u dat u met de aardbei volop kunt variëren?
Eindelijk kunnen we weer genieten van de zoete, rode vruchten van Hollandse bodem. Laat de vrucht zeker terugkomen op uw menu. De aardbei geeft elk gerecht, zoet of hartig, de finishing touch!

Wat velen niet weten: de dieprode kleur van de aardbei zegt niets over de smaak, witte of helrode aardbeien kunnen net zo goed zeer smaakvol zijn.

Oneindig divers
Rood, sappig en gezond – de aardbei staat bekend als de koningin van de bessen. Strikt genomen is de aardbei geen bes, en behoort deze volgens plantkundigen tot de notenfamilie door de vele zaadjes op de vrucht. De kleine zaadjes zijn dan ook de werkelijke vruchten. Maar bes of noot, smaken doen deze zomertoppers allemaal. Geen wonder, dat er van deze vrucht al meer dan 1000 soorten bestaan.

Bent u op zoek naar iets bijzonders voor uw gasten? Vanaf de maanden juni/juli begint het seizoen van de volgende aanraders:
De framboos-aardbei, die wordt gekenmerkt door zijn bijzondere uiterlijk en een zeer intense smaak. Of de zogenaamde ananas-aardbei die, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk naar ananas smaakt. 

Wat een heerlijke trends
Het mag duidelijk zijn, bij de zomer horen aardbeien. Daarom gaan ze ook zo goed samen in een ijscoupe of worden ze verwerkt in aardbeiengebak. Dit klinkt u vast bekend. Maar heeft u weleens gedacht aan een aardbeienchutney die geweldig is in combinatie met kaas? Of de rode vruchten in een groene salade waarin het kleurencontrast prachtig is voor het oog.

Ook leuk is de presentatie van aardbeientaart in een weckpot. Het ziet er niet alleen origineel uit, maar is ook minder machtig. Bent u al bekend met smoothie stacks? Hierbij wordt een smoothie opgebouwd uit laagjes bevroren vruchten- of groente puree gegarneerd met fruit. Niet alleen een mooie, maar ook lekker is de combinatie van aardbei, banaan en spinazie.

Goed bewaren
Het is belangrijk om de verse aardbeien goed te behandelen en te houden, om ze optimaal verder te verwerken. Was de vruchten in een kom en giet ze daarna af in een vergiet. Maak ze niet schoon onder stromend water, want door de waterstraal beschadigt de vrucht. En niet onbelangrijk: het verliest zijn geur. Verwijder na het wassen de stengels en bladeren.

Als u de aardbeien in de volgende 1 tot 2 dagen gebruikt, bewaar ze dan in de koeling bij 2-6 °C. Bekleed een schaal met keukenpapier en leg het fruit hierin, sluit de schaal niet af om schimmel te voorkomen.

Worden de aardbeien binnen een dag gegeten, dan kunnen ze, uit de verpakking, op kamertemperatuur worden bewaard.

Invriezen kan ook: was de aardbeien daarvoor grondig schoon en laat ze uitlekken. Leg ze op een dienblad en zet dit twee uur in de vriezer. Hierna kunnen ze in een diepvrieszak worden gestopt en in de vriezer bewaard voor circa acht maanden.

 


Nagerecht

Recept aardbeientaartje

Aardbeientaartje 

Recepten

Groenten en fruit, ipad met recepten

Op zoek naar inspiratie voor een voorgerecht, hoofdgerecht of nagerecht? Bekijk onze receptenpagina voor nog meer lekkere en vernieuwende recepten.